Jedná se o cca 2500-3000 m2 úrodné půdy v údolí potoka, kde je dostatek světla a pozemek je chráněný proti větru. Cca 300 m.n.m. V současné době na něm roste částečně šťavnatá tráva a částečně ho pokrývají kopřivy s podrostem. Teď jsem kupříkladu vyhrabala z podrostu kopřiv květy devětsilu, připravující se vykouknout...
Můj sen je takový, že by se vytvořilo vícero sektorů:
1) klasická zeleninová zahrádka (líbí se mi model, co má teta, že je tato zahrádka lemována rybízy)
2) ovocné stromy a keře
3) odpočinková část - posezení s ohništěm a kdyby se někam vešlo, tak někdy do budoucna nějaká "meditárna" (altán)
Také pořád zvažuji možnost povrchové vody, jestli by byla kam vtěsnat. Zas nechci mít všechno na sobě, abychom se nedostali do fáze, kdy sice máme všechno, ale nedává to smysl... navíc u stojaté povrchové vody se bojím obtěžujícího hmyzu. Na druhou stranu vzhledem k sousedství potoka (tedy mokré břehy, bláto) je to asi už jedno
V současné době máme pouze po obvodu pozemku nově vysazených pár starých odrůd vysokokmenů jabloní (Matčino, Batul, Harbertova reneta, Malinové hornokrajské). A jednu starou bezinku, kterou jsem tam zatím nechala, protože je uprostřed pozemku, tak aby tam nebylo úplně holo
Zároveň řeším co s porostem na břehu podél potůčku. Je tam hluboké, nepříliš široké koryto. V současné době jsou vykáceny přestárlé černé topoly, ale podrost zůstal (nevím, co to je za keře... můžu zkusit vyfotit). Ale klidně bych radši než mít úplně divoké porosty místo tohoto vysadila něco prospěšného i pro ptáky i jinak než co do skrýše... třeba šípek, rakytník, nebo jiné jedlé keře...
Můj seznam, co bych ráda vysadila:
Stromy: do rohu pozemku, kde bude mít dostatek prostoru a nebude si konkurovat s dalšími stromy bych ráda ořešák. Pod něj motýlí louku - je to na nejslunečnějším místě pozemku. Nesekala by se moc, nebyl by tam moc velký pohyb osob.
Někam do prostoru klasické stromy: třešeň, malou višeň, moruši převislou - "keř" cca 3 m výšky, kdyby tam šly, tak klidně ráda meruňku, broskev... otázka, zda se vejdou a zda nevadí mít takový mix na jedné ploše.. na druhou stranu je možné to trochu "rozházet" a ne udělat "alej" z různých ovocných stromů...
Keře: rakytník, rybíz, angrešt, ostružiny, maliny, kan.borůvky. Dál mě zaujalo: zimolez, muchovník, dřín, myšpule..
V jednom místě potřebujeme trochu "rozbít" velkou plochu fasády - uvažuji o pnoucím mrazuvzdorném kiwi napředsazené konstrukci.
Neříkám, že tam budu mít vše výše vyjmenované. Jen, že tyto rostliny mě zajímají a že uvidíme, co z toho by bylo u nás na pozemku spokojené a dávalo smysl a užitek.
Určitě budeme muset použít nějaké půdopokryvné keře pro zpevnění svahu v jednom místě a taky bych ráda někde nějakou bylinkovou zahrádku (nějak mi jsou proti srsti ty pěstěné bylinkové "spirály").
Plány i možnosti jsou veliké. Teď už jen studovat, jak na to a pak se prostě vrhnout do realizace! Ono už jen z té kopřivové zahrádky udělat něco zkulturněného bude pěééékná fuška!