Sušení sena
- andre.marek
- Dal poděkování: 1028 poděkování
- Dostal poděkování: 1262 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sušení sena
Já to dnes ráno otočil, je to nahoře trochu hnědé, ale jinak krásně suché, nejsou olámané listy.
Odpoledne to nařádkuju a večer to snad bude doma.
Odpoledne to nařádkuju a večer to snad bude doma.
-
- Dal poděkování: 5515 poděkování
- Dostal poděkování: 6082 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Přesně, když jsou dva jde to jak když hrom bije. Sama bych ten bag na motúčko dávat nechtěla, to bych se strhala. Ale napadlo mne, kolečko zabrzdit, opřít o něj fošinku a po té bag vytáhnout nahoru. Na kolečku se to musí plnit blbě. Vejde se toho tam neuvěřitelné množství.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
seno je doma.
Krásných 100 balíků voňavé otavy.
Polovina už je na půdě, druhá půlka na vozíku pod střechou. Museli jsme ještě zalívat. Takové sušení se mi opravdu moc líbí. Bez deště, v pátek posečeno, dnes 1 obracení, udělat řádky a sbalit. Tak suché seno jsem snad ještě neměl.
Krásných 100 balíků voňavé otavy.
Polovina už je na půdě, druhá půlka na vozíku pod střechou. Museli jsme ještě zalívat. Takové sušení se mi opravdu moc líbí. Bez deště, v pátek posečeno, dnes 1 obracení, udělat řádky a sbalit. Tak suché seno jsem snad ještě neměl.
-
- Dal poděkování: 4845 poděkování
- Dostal poděkování: 3782 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Mně se bigbag na kolečku plní dobře, dělám to tak už spoustu roků. Mně by zase připadalo zbytečně složité nějaké vytahování naplněného vaku po fošně, to by byla zbytečná dřina. Položím vak na kolečko, dám do něj seno, rohy vycpu a nakládám další seno. Každý má ale jiné podmínky, takže třeba by to u Vás tak dobře nešlo.
- irčan
- Dal poděkování: 996 poděkování
- Dostal poděkování: 430 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak nejak Františko. Každé máme svý limity, postupy a metody. Já třeba ze zdravotních důvodů si na záda nedám víc jak 6 kg, no lepší míň. Do ruk nic. A su rád že třepavéma packama zvládnu vyhrabat na vlak
za 12 peněz.
No směju se tomu, co jinýho bych mě dělat.
vyhrabat pokud možný přessně 12 Kč na vlak
za 12 peněz.
No směju se tomu, co jinýho bych mě dělat.
vyhrabat pokud možný přessně 12 Kč na vlak
Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
- Augenblick
- Dal poděkování: 2066 poděkování
- Dostal poděkování: 2061 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak 2,5ha chřástala je pod střechou, celkem 350 malých balíčků. Mám skvělý pomocníky, tak cca za 3 hoďky to bylo pod střechou.
Chtěl jsem přidat fotku a píše mě to příliš velký soubor...to dříve nedělalo, samo si tu velikost přizpůsobilo..
Chtěl jsem přidat fotku a píše mě to příliš velký soubor...to dříve nedělalo, samo si tu velikost přizpůsobilo..
Tykat, díkes ....
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2841 poděkování
- Dostal poděkování: 5889 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Z důvodu vkládání moc velkých fotek musel IŤák zmenšit možnou velikost vkládaných fotografií do 2 Mb.
Je to v procesu. Omlouvám se za komplikace. Normální velikost fotografií lze normálně vložit..
Je to v procesu. Omlouvám se za komplikace. Normální velikost fotografií lze normálně vložit..
Bubáci forever!
- PavelIV
- Dal poděkování: 5486 poděkování
- Dostal poděkování: 3288 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
To mě taky napadlo. Že to musí být staré dlouhé klacky. Tak pro krávy…?
Na to, jak špičkově Augenblick krmí, aby měl maximální výtěžnost…
Na to, jak špičkově Augenblick krmí, aby měl maximální výtěžnost…
Bubáci forever!
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Ne, přešel jsem na velké balíky. Tahle louka je víc jak 10 let jen chřástal, tak nic moc, ale minulý rok a letos je to opravdu slušný. Dovezl jsem v komoře lisu jeden balíček co se nevlezl na vlek a dál ho holkám, do půl hoďky bylo po něm. Je v tom pár vymetených štýbel ale jinak dobrý, takový otavoseno . Na krmení mám letos cca 500 balíčků jetelové a jetelotravní senáže
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
Prosím co to je chřástal? Znam jen ptáka chřástala.
Janina
-
- Kontaktovat uživatele:
Nejspíš jde o program ochrany chřástalů, sekání luk, kde hnízdí, v určitý čas. Takže Vaše znalosti jsou v pořádku, netřeba se stydět .
- PavelIV
- Dal poděkování: 5486 poděkování
- Dostal poděkování: 3288 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Ono to nemusí být zase tak špatné krmení. Některé ovce možná nežerou silnější suchá stébla, ale taky občas dostávám trávu nebo seno z chráněné oblasti, které se seká jen jednou ročně někdy v pozdním létě, i když určitě nejde o chřástala. Kozám to chutná víc než seno z mladé travičky. Asi to má výraznější chuť.
Mám slíbené otavy z chráněných luk v Podyjí, tak se těším. Loni jsem kromě místního sena měla také z Jeseníků, což bylo pěkně usušené seno, kozy ho žraly, ale bylo tam hodně trávy a málo bylin. Co je na pohled lahůdkové, v jejich hubě už takové není.. To letošní má být vyložené bylinné s malým obsahem trav. Místní seno má velký obsah srhy, kterou výživáři velice doporučují, ovšem chuťově je to asi z nouze ctnost. Zazelena ji kozy nežerou vůbec, na usušenou si zvyknou, ale jejich výběr to není.
Mám slíbené otavy z chráněných luk v Podyjí, tak se těším. Loni jsem kromě místního sena měla také z Jeseníků, což bylo pěkně usušené seno, kozy ho žraly, ale bylo tam hodně trávy a málo bylin. Co je na pohled lahůdkové, v jejich hubě už takové není.. To letošní má být vyložené bylinné s malým obsahem trav. Místní seno má velký obsah srhy, kterou výživáři velice doporučují, ovšem chuťově je to asi z nouze ctnost. Zazelena ji kozy nežerou vůbec, na usušenou si zvyknou, ale jejich výběr to není.
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak, jak píše Pavel a Františka. Je to dotační nástavba s pětiletým závazkem na ochranu Chřástala polního. U nás je to v repertoáru CHKO, jinde asi Životní prostředí. V podstatě je to jakási finanční náhrada za špatné seno. Může se i přepásat.
Ještě jsem měl louku, kde byla ochrana Modrásků (motýle) . Louka je plná Totenu krvavce kterou motýle vyhledávají. Bohužel v podmínce dotace je obhospodařování růčo, nebo vedeným strojem včetně odklízení hmoty. Tedy bez traktoru....To pro mě není reálné, tak jsem tu dotací zrušil.
Františko, škoda že jste tak daleko asi bych měl pro vaše kozy spoustu dobrot..
Ještě jsem měl louku, kde byla ochrana Modrásků (motýle) . Louka je plná Totenu krvavce kterou motýle vyhledávají. Bohužel v podmínce dotace je obhospodařování růčo, nebo vedeným strojem včetně odklízení hmoty. Tedy bez traktoru....To pro mě není reálné, tak jsem tu dotací zrušil.
Františko, škoda že jste tak daleko asi bych měl pro vaše kozy spoustu dobrot..
Tykat, díkes ....
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Mám letos seno z jiných luk než normálně. Je hodně bylinkové, zdá se mi tam docela hodně zastoupený řebříček… je krásně voňavé… ale že by se po něm ovce utloukly, to tedy ne. Je hodně odpadu z těch klacků…
Apropo - budu si muset nastudovat, zda není řebříček zvířatům nějak nebezpečný ve větším množství… jinak bych jim musela sehnat jiné asi.. nevíte? Nemám ho ve svém herbářském mozkovém seznamu, páč jsem ho nikdy nepotřebovala ani mi ho nikdy nikdo na nic nedoporučoval… hlavně mi jde o účinky typu “potratový” a tak… jako je třeba vratič nebo fotosensitivní (třezalka), atp. Prostě něco, co je pro ovečky “blbě”… děkuji.
Apropo - budu si muset nastudovat, zda není řebříček zvířatům nějak nebezpečný ve větším množství… jinak bych jim musela sehnat jiné asi.. nevíte? Nemám ho ve svém herbářském mozkovém seznamu, páč jsem ho nikdy nepotřebovala ani mi ho nikdy nikdo na nic nedoporučoval… hlavně mi jde o účinky typu “potratový” a tak… jako je třeba vratič nebo fotosensitivní (třezalka), atp. Prostě něco, co je pro ovečky “blbě”… děkuji.
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
Řebříček má vliv na krvácení to vím.
A tady jsem ti okopčila zajímavé
Léčitelství
Účinné látky a působení
Bylina obsahuje hlavně silici s azulénem (obsah kolísá v závislosti na počasí, stanovišti atd.), hořčiny, alkaloidy, flavonoidy, třísloviny a další.
V lidovém léčitelství se používá na zlepšení chuti k jídlu, povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv a zvýšení tvorby žluče, čímž zlepšuje trávení. Působí močopudně, desinfekčně, antisepticky, utišuje kašel, podporuje hojení a kladně působí i na krevní oběh. Účinně tlumí krvácení a potlačuje křečovité bolesti během menstruace.
Sbírá se kvetoucí nať (Herba millefolii), nebo květní úbory před rozkvětem (Flos millefolii).
Užití
Obvyklé je užití ve formě nálevu, nebo jako přísada do koupelí. Rozmačkaná čerstvá nať nebo spařená sušená nať se přikládá na nežity a zánětlivé otoky.[3] Někdy se doporučuje i jako afrodisiakum; jednu nebo dvě hodiny před pohlavním stykem se vypije odvar nebo se žvýká stonek.[4]
Využívá se při výrobě likérů, a to jako přísada v absintu a vermutu. I ze samotného řebříčku se vyrábí sladký i hořký likér.[5] Osvědčil se též jako velice účinný repelent proti komárům.
Nežádoucí účinky
Drogy řebříčku nejsou úplně neškodné.[6] Při vyšších dávkách nebo dlouhodobém užívání se mohou objevit vyrážky, závratě, bolesti hlavy a pocit omámení.[7]
Řebříčky (Achillea L.) mohou zavinit otravy hospodářských zvířat, jsou-li obsaženy v čerstvé píci ve větším množství; poruchy byly zjištěny hlavně na ústředním nervstvu, srdci, plicích, ledvinách a na ústrojí trávicím.[8]
Zajímavosti
Řebříček je považován za rostlinu magickou, a to zvláště v Číně. Od pradávna byl využíván při věštbách pomocí knihy I-ťing neboli Knihy proměn. Pokud je držen v ruce, zbavuje strachu a dodává odvahy, chrání svého nositele.[9]
Hele a toto je zajímavá příručka ! https://www.vfu.cz/files/2220_44_vystup ... df#page146
A tady jsem ti okopčila zajímavé
Léčitelství
Účinné látky a působení
Bylina obsahuje hlavně silici s azulénem (obsah kolísá v závislosti na počasí, stanovišti atd.), hořčiny, alkaloidy, flavonoidy, třísloviny a další.
V lidovém léčitelství se používá na zlepšení chuti k jídlu, povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv a zvýšení tvorby žluče, čímž zlepšuje trávení. Působí močopudně, desinfekčně, antisepticky, utišuje kašel, podporuje hojení a kladně působí i na krevní oběh. Účinně tlumí krvácení a potlačuje křečovité bolesti během menstruace.
Sbírá se kvetoucí nať (Herba millefolii), nebo květní úbory před rozkvětem (Flos millefolii).
Užití
Obvyklé je užití ve formě nálevu, nebo jako přísada do koupelí. Rozmačkaná čerstvá nať nebo spařená sušená nať se přikládá na nežity a zánětlivé otoky.[3] Někdy se doporučuje i jako afrodisiakum; jednu nebo dvě hodiny před pohlavním stykem se vypije odvar nebo se žvýká stonek.[4]
Využívá se při výrobě likérů, a to jako přísada v absintu a vermutu. I ze samotného řebříčku se vyrábí sladký i hořký likér.[5] Osvědčil se též jako velice účinný repelent proti komárům.
Nežádoucí účinky
Drogy řebříčku nejsou úplně neškodné.[6] Při vyšších dávkách nebo dlouhodobém užívání se mohou objevit vyrážky, závratě, bolesti hlavy a pocit omámení.[7]
Řebříčky (Achillea L.) mohou zavinit otravy hospodářských zvířat, jsou-li obsaženy v čerstvé píci ve větším množství; poruchy byly zjištěny hlavně na ústředním nervstvu, srdci, plicích, ledvinách a na ústrojí trávicím.[8]
Zajímavosti
Řebříček je považován za rostlinu magickou, a to zvláště v Číně. Od pradávna byl využíván při věštbách pomocí knihy I-ťing neboli Knihy proměn. Pokud je držen v ruce, zbavuje strachu a dodává odvahy, chrání svého nositele.[9]
Hele a toto je zajímavá příručka ! https://www.vfu.cz/files/2220_44_vystup ... df#page146
Janina
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Já ho mám spoustu a králíci ho milují. Otavu mi žerou paradoxně lépe než seno. Mají raději ty klacky...
-
- Kontaktovat uživatele:
Řebříček má protizánětlivé účinky a je zčásti proti krvácení. Nic, co by mohlo škodit.