Sušení sena

Louky a pole
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3691 poděkování
Dostal poděkování: 6783 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sušení sena

Nový příspěvek od Hhippie »

Věřím, že kdo teď stihl posekat, tak že se ještě druhých sečí dočká. Nebo bude mít na čem alespoň pást :souhlas:
Seno máte krásné :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Dal poděkování: 6194 poděkování
Dostal poděkování: 7068 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Díky, jen kdyby ho byla plná stodola. Tohle je na zimu tak pro králíky. Ovcím musíme dokoupit 4 opravdu velké balíky. Tak snad.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Profesor1
Dal poděkování: 4474 poděkování
Dostal poděkování: 5121 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Na svatého Aloise, poseč louku neboj se.....
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Kolem nás mají všichni usušeno, nyní bylo několik dní ideální počasí. Takže naše seno už je hotové. :vytlem:
Včera to bylo děsivé, nakonec 3mm🙏
Přílohy
IMG_4336.jpeg
IMG_4245.jpeg
andre.marek
Dal poděkování: 1447 poděkování
Dostal poděkování: 1635 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Já letos posekl odvážně v neděli 14.6. po dešti. Předpověď nic moc, nějaké přeháňky tam byly. V pondělí a úterý spíše pod mrakem a chladno, tak jsem to nechal ležet. Ve středu první rozhození (obrácení), pakek večeru do toho spadlo pár kapek. Ve čtvrtek mi naštěstí obrátil soused (byl jsem v práci) a v pátek opravdu skvělé počasí na sušení - takže obrácení, po poledni do řádků a odpoledne balíky. Nakonec docela slušné seno, množství trochu větší než loni (160 vs cca 150 balíků), v sobotu nám začala dovolená a odjeli plánovaně na motorce pryč.

V sobotu po celém Burgenlandsku sušili seno, odpoledne jim do toho skoro všude bohužel napršelo. Šílená bouřka přes půl Rakouska, někde to tak tak stihli schovat, někde pršelo do skoro suchého sena, někde dokonce stihli řádky, někde měli i část schovanou a třeba v půlce řádku přerušeno (řekl bych že někde na jihu to byla už otava). Bylo mi jich opravdu líto... Na dalších místech po Rakousku, Slovinsku, Itálii, Švýcarsku a Německu postupně každý den spousty luk v různém stádiu sušení. Nádherné pohledy, hlavně když jsem věděl, že mám seno v suchu na půdě.

Dnes jsme přijeli a rovnou posekli zahradu, kterou jsme letos sušení začínali, byl tam už slušný podrost a myslím že teď by to akorát zaschlo, tak ať to pak není vše najednou.
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Jo a tohle byl nádherný pohled na louky v dolomitech - skoro všechny tam kropí vodou - lze vidět po přiblížení v pravé horní třetině. Viděl jsem opakovaně. Ale tam mají samozřejmě vody téměř neomezené množství...
Obrázek
Berrynator
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 377 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Berrynator »

A je to skutečně voda, není to spíše močůvka.
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Je to voda, mají tam všude vyvedené postřikovače a nesmrdí :vytlem:
Profesor1
Dal poděkování: 4474 poděkování
Dostal poděkování: 5121 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Tak zastohováno a zakryto.
Přílohy
IMG_20260710_185655.jpg
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Koupila jsem plachtu, ale musíme nakulit do druhého patra růčo, tak musím počkat, až tu budu mít chlapskou techniku :vtipalek:
PavelIV
Dal poděkování: 6550 poděkování
Dostal poděkování: 3933 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Ani se mi to nechce psát jak jsem zklamanej. Letos teda se senem hodně věcí špatně.
Byla předpověď, že do úterý 14 nemá pršet. Lisař měl pondělí a úterý čas, tak jsem ve čtvrtek po práci vyrazil, posekal 4,5 ha , končil jsem už skoro za tmy ve 22 hod. V pátek dovolenou, sekal jsem celej den a ještě zbytek v sobotu. V pondělí jsem nutně potřeboval být v práci, v neděli večer jsem zaregistroval změnu předpovědi, že bube pršet už v úterý, přičemž můj plán byl, že nahrabu něco v pondělí po práci a zbytek v úterý (počítal jsem s půl dnem dovolený). Takže posekaný jsem nechal ležet, spadlo do toho asi 8 mm. V sobotu 18. měl lisař čas a proschlý to bylo, hlásili přeháňky, risknul jsem to začal nahrabovat. Když jsem měl odpoledne nahrabáno asi 6 ha a lisař už začal, začalo pršet. Chvíli asi 2 mm, po slisování 7 balíků jel domů, v neděli nemohl. Zase jsem musel bejt v práci, tak v pondělí 20. a úterý 21.7. po práci do tmy nahrabovat, k tomu ještě středa od oběda - do večera většina slisovaná, všechno jsme nestihli. Tak se to dodělalo v sobotu. Sena míň než půlka oproti loňsku.
Kvůli těmhle případům jsem nešel do Bio, neumím si představit, jak daleko a za kolik bych teď sháněl bioseno. Takhle jsem si objednal za rozumnou cenu balíky ječný slámy a snad je zima vyřešená. I když na podzim taky skoro nebude co pást.
Traktor držel, na sekačce rupla taková tyč k pružinám, ale šlo sekat i bez toho, zase se mi vysypal obraceč, tentokrát docela vážně, zuby na jednom rotoru to mají za sebou - přeskočí i na rovině. Jako tradičně žádnej problém s nahrabovačem :usmev:
:PavelIV:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tyjo, tos mel drama :( právě proto bych ta sena vyrábět nechtěla. By mě z toho jeblo :otraveny:
Tak hlavně, žes to zvládl zprocesovat :mrk:
arus
Dal poděkování: 2233 poděkování
Dostal poděkování: 1094 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

Na Šumavě, v okolí Vimperka suší otavy. :usmev:
:arus:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Ti se mají.
U nás není nic ani k pasení, natož na sušení. Od roku 2011největší sucho co jsem tu zažila. Reálně zvažuji skončit s chovem ovcí. :plac:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To je smutné, Jani.
Je fakt, že teď sice bylo chladněji, ale stejně nespadla skoro ani kapka :mrzimeto:
Na příští rok hlásí ještě úmornější vedra a větší neúrodu… taky jsem zvědavá, jak to bude celé… :nevim:
PavelIV
Dal poděkování: 6550 poděkování
Dostal poděkování: 3933 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Podle mě vědí prd, co bude příští rok. Já za poslední měsíce nevidím nějaký mimořádně podprůměrný srážky u nás, ten průšvih je, že byla zima mimořádně suchá a ten deficit se nedohnal. Studna už je skoro suchá, co narostlo na první přepasený louce už je suchý na stojato (kromě stínu lesa), za pár týdnů tam stádo budeme muset vrátit.
:PavelIV:
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Já posekl otavu v pondělí večer, dnes schoval 11 malých balíků z cca 6500m². To opravdu nepamatuji. Ale seno jsem sklízel pozdě (normální množství - 160 balíků ze stejné plochy) a pak už moc vody nebylo. Normálně té otavy bývá tak 50-70 kusů.
Normálně bych ještě počkal, ale krásně to už kvetlo a při současné předpovědi by to akorát zaschlo.
IMG_20260730_150025.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

No… to je opravdu zbytečné do toho vyjíždět.. :mrzimeto:
Františka.
Dal poděkování: 5792 poděkování
Dostal poděkování: 4934 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Bane, to není škoda. Teď se posekalo, co by už uschlo a vadilo by to při další sklizni, ale bude pršet a narostou ještě jedny otavy.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Vy jste vědma Františko. :vytlem: Bude pršet a narostou otavy. No je pravda, že jednou se to stane. Který rok, to nikdo neví. Protože dle Kaptaha, sluhy Sinuheta, co přijde, to nikdo neví. Co bylo je pryč. A důležité a jisté je jen to co je dnes.
Také jste optimistka. Že narostou otavy. Stát se to nemusí. Jejda, já jsem filozof zas. :vytlem:
No, v každém případě by to bylo skvělé, kdyby zapršelo a ještě něco narostlo. Protože jinak do přírody pustím celé ovčí stádo a zamávám jim. V lese mezi stromky je trávy dost.
Odpovědět