V lednu jsem zde psala o zakoupení 3 velkých kulatých balíků sena. Průměr 170 cm, váha 500 kg (dle zemědělce). Jeden balík již mám zkrmený. Pro jednoho a čtvrt koně tedy vydržel 6 týdnů. Denní dávku jsem pokaždé vážila, avšak ne vždy zapisovala a protože byly velké mrazy, kdy 10 kg sena na 24 hodin nestačilo, dávala jsem 15 kg sena v těchto dnech, udělala jsem hrubý průměr a vyšlo mi, že balík vážil cca 450 kg. Abych to měla přesně na kilo, musela bych si psát každý den a přiznám se, že na to jsem byla moc líná a hlavně nas*aná

protože příprava sena do vaku každý den v tom počásku mě dost neba. A myslím si, že seknout se jen o 50 kg, což je krmení na 3-5 dní v mém případě, dle počasí samozřejmě, je v poho. Seno bylo spíše jemné, koním chutnalo, nevyhodilo se ani deko, balík nebyl nikde chycený ani proplesnivělý, na můj vkus prašnější, ale to je tím, že jsem roky byla zvyklá na seno vlastní nebo v malých balících, kde ta prašnost není taková. Někomu jinému by to připadalo třeba v pohodě. Nyní jsem načla druhý balík, seno je úplně jiné, je to dlouhá klackovitá tráva, kousek tam byl chycený z vrchu plísní, ten jsem odebrala, ale nebyl toho ani jeden plný vak, tže v poho. Měla jsem celkem strach, že to koním nebude chutnat, protože to byl docela velký přechod z jednoho balíku na druhý, co se týče kvality. Ale hlad je donutil

Baští normálně, balík je zatažený jako prase, že do něj nejdou ani vrazit pořádně vidle, tento druh traviny má asi vyšší výživovou hodnotu, než ten první, protože koním stačí menší porce, také jak jsou klasy dlouhé, musejí více žvýkat a slinit, což je dobře, tže jim déle trvá, než to vdechnou. Počítám, že váha bude odpovídat. Uvidíme jaký bude ten třetí.
Co mi z toho všeho vyplynulo? Že poměr cena/kvalita je OK. Zemědělec přiveze až pod rypák, žádný stres s dopravou. A že se mi absolutně nevyplatí dělat si seno sama v jednom, max. dvou lidech, prakticky bez mechanizace, jenom s hráběma v ruce a ještě k tomu výlučně na cizích pozemcích, které mi nikdy nebudou říkat pane. Tedy jsme se letos rozhodli, že posečeme jen jednu jedinou cizí zahradu (1 000m2), kde by teoreticky i byla možnost koupě, ale mi na to aktuálně nemáme, ale ještě to prostě letos uděláme a pak uvidíme co bude. Pak se staráme o takové 2 malé paloučky, také jsou cizí, ale naše rodina se o ně stará už 70 let, je tam krásná luční tráva a když je neposečeme my, tak už nikdy nikdo a stane se z toho prales. A jinak nic, všechny ostatní jsem už poslala do řitě i s těma jejich hektarama a kecama typu, nechceš si to posíct pro koníky, já ti to nechám zadarmo

Ať si taky někdo jiný vezme 14 dní dovolené v létě a místo moříčka se moří na těch svých majetcích, já jim na to prdím z hodně velký vejšky! A jak se mi hele ulevilo!

Hodlám koňařit a ne se umořit na něčem, co za to nestojí!