Nakládání, sušení a uzení masa
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11579
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2572 poděkování
- Dostal poděkování: 5326 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
No… také mi to není po vůli. U mě také z důvodu nadužívání plastů… ale je fakt, že
ve velmi širokém pojetí ty plasty posunuly lidstvo o obrovský kus dopředu
Ale planeta pláče
ve velmi širokém pojetí ty plasty posunuly lidstvo o obrovský kus dopředu
Ale planeta pláče
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 1377
- Registrován: 29 bře 2022 08:06
- Dal poděkování: 2 poděkování
- Dostal poděkování: 75 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
O plastech je to slozitejsi, tak urcite je to levnejsi a mozna i setrnejsi udelat nejakou nadobu na kapaliny z plastu nez plech a resit povrchovku, nebo drevo, keramika apod. Tlacenku delame taky v "pytliku". Mam rad sklo i kdyz jsou pak veci tezsi a rozbytny.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 1377
- Registrován: 29 bře 2022 08:06
- Dal poděkování: 2 poděkování
- Dostal poděkování: 75 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Jo, to asi jo, ale někdo třeba by to využil často. Já to nepotřebuju a ani nechci. Vystačím si postaru. Letos jsem stejně zase prodala všechny živé, není co udit ani vakuovat .
-
- Příspěvky: 1377
- Registrován: 29 bře 2022 08:06
- Dal poděkování: 2 poděkování
- Dostal poděkování: 75 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Ja to mam opacne, prodal jsem jen beranky, mam kupu jehnic i bahnic ktery cekaj co s nima udelam. K sunce jsem se jeste nedokopal, protoze ty pytliky.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Ale pamatuju, že do toho šunkovaru, co jste sem dával fotku, jsme žádné pytlíky nedávali. Už si nepamatuju, jak to šlo ven, ale myslím, že to nebylo zlé. Je potřeba to opravdu hodně upěchovat, aby se nedrobila. No, když se rozdrobí, je to to samé, jen to není tak hezké.
-
- Příspěvky: 1377
- Registrován: 29 bře 2022 08:06
- Dal poděkování: 2 poděkování
- Dostal poděkování: 75 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 6020
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5137 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Pytlík se může dát i nemusí. Připravené maso lze plnit do šunkovaru přímo nebo nejprve do sáčku, který následně usnadní vybírání dušené šunky ven.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Ono se to rozpadlo po vyklopení, když to nebylo dost upěchované. Ale možná jsme tam měli dát nějaké pojivo, aby to víc drželo, odvar z kuřecích kůží nebo tak něco. Takže jsme to jedli normálně, ale nešly z toho plátky. Prostě to byly kousky, taky dobré. Pak se nám to někdy podařilo, ale víc jsme to tam namačkali.
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Já ještě naváži na to nakládání masa k uzení do vakua.V sobotu jsem dělal sulc a dnes jsem ho zavezl bratrovi.Říkal jsem mu,že dnes ráno jsem četl o nakládání masa na uzení do vakua.Dozvěděl jsem se,že to už dělal 2x a říkal,že jsem to také jedl,že to bylo to přesolené uzené,co jsem od něho dostal.Těžko se prý odhaduje sůl a je mnohem dříve uleželé a 4 týdny je moc dlouhá doba.Tak zůstanu u nakládání do sudu.A největší legrace byla,že jsem bratrovi přivezl sulc a on dělal ve sobotu tlačenku,což ani jeden z nás nevěděl.Tak jsem si odvezl tlačenku a to jsem jí také chtěl dělat,ale zůstalo u sulcu.Máme stejné nápady.
-
- Příspěvky: 142
- Registrován: 05 zář 2019 20:25
- Dal poděkování: 100 poděkování
- Dostal poděkování: 75 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Dělám z králiků a rozpadala se mi první kdy jsem krátkou dobu mísil. Třetinu až polovinu masa rozmixuju tyčovým mixérem a pak aspoň 20 minut micham ručně nebo 10 minut v robotu. Dokud to nepustí takový bílý šlem. Tím se ta šunka pojí. Používám šunkovar od tescomy bez sáčku, pěchování jsem nikdy moc neřešil.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Tak to bylo asi tím, že tam nebyla ta kaše. Poznatek užitečný, i když pro mě už zbytečný, protože maso radši upeču, příp. vyudíme, ale mastňáčkovi by se to mohlo hodit.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Řekněte mi někdo, co ovlivňuje měkkost uzeného masa. Určitě záleží na tom, odkud to maso je. Která část se nejlíp hodí? A ovlivňuje to, jak dlouho maso je naložené, jeho následnou měkkost? A teplota kouře? Doba uzení?
Budeme udit kůzlečí, už jsme udili kůzečí kýty jako rolády i jiné části a bylo dobré. Ale nebylo nikdy úplně měkkoučké. Mohlo by se pak uvařit v páře, ale lepší by bylo, kdyby to šlo bez toho.
Budeme udit kůzlečí, už jsme udili kůzečí kýty jako rolády i jiné části a bylo dobré. Ale nebylo nikdy úplně měkkoučké. Mohlo by se pak uvařit v páře, ale lepší by bylo, kdyby to šlo bez toho.
- andre.marek
- Příspěvky: 1303
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 860 poděkování
- Dostal poděkování: 1100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Já bych řekl, že měkkost je dána jen charakterem masa. Udíváme vepřové, to bývá měkké, občas udíme králíky - když je místo při tom vepřovém, tak na chuť - musí se sníst hned, jinak hodně ztuhne. Je to prostě suché maso, myslím že to kůzlečí je takové podobné.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Taky jsem si říkala, že to třeba je i tím, že ve vepřovém je v mase víc tuku. Ona ta kůzlečí roláda byla dobrá, nebylo to úplně suché, ale silnější plátky se musely víc žvýkat. Já si takovou konzistenci vybavuju u vepřového uzeného, které se ještě musí vařit. Pak je měkké taky. Proč některé uzené vepřové je měkké a některé ne? To asi nebude jen tím, z jaké části to je.
- andre.marek
- Příspěvky: 1303
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 860 poděkování
- Dostal poděkování: 1100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Naše uzené vepřové je měkké vždy, asi kromě žeber. Já ho tedy moc nejím, většinou jen libové kousky, nemám uzené moc rád.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Aha, já už si to moc nepamatuju, jedla jsem ho dávno. Možná to byl bůček nebo žebra, co se muselo vařit.
Ale tak si teď říkám, že by dlouhé naložení mělo pomoct,jde i o chemické narušení svaloviny, když se použije sůl, cukr, pepř. Ono to zase nějak dopadne, jedlé to nejspíš bude a ještě mám nějaký čas na sbírání inormací a nápadů .
Ale tak si teď říkám, že by dlouhé naložení mělo pomoct,jde i o chemické narušení svaloviny, když se použije sůl, cukr, pepř. Ono to zase nějak dopadne, jedlé to nejspíš bude a ještě mám nějaký čas na sbírání inormací a nápadů .
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11579
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2572 poděkování
- Dostal poděkování: 5326 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Mě tedy taky napadlo, že bude platit přímá úměra - čím starší maso, tím déle naložit. A určitě budou víc a míň vhodné druhy masa na uzení, ale udit jde určitě skoro všechno.
Nemám zkušenosti, tak neumím porovnávat. Ale taky se mi zdá, že víc tučné je měkkčí
Nemám zkušenosti, tak neumím porovnávat. Ale taky se mi zdá, že víc tučné je měkkčí
Bubáci forever!
- Augenblick
- Příspěvky: 1815
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 1558 poděkování
- Dostal poděkování: 1702 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Měl bych jednu kontrolní otázku pro uzennáře . Je vhodný vepřový pupek na uzení? Nakrájel jsem ho na proužky i s kůží, nějak mě v tom nehraje to vnitřní sádlo mezi plátkama masa Půjde to ?
Tykat, díkes ....
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů