Jehněčí kýta dušená ve víně a mnohém jiném

maso je maso
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Jehněčí kýta dušená ve víně a mnohém jiném

Nový příspěvek od Jana P. »

Použila jsem maso z kýty beránka starého 7 měsíců, poraženého před třemi dny.
V jednom kastrolu jsem osmahla dvě cibule, množství rajčátek, zelených paprik, dvě jablka, dvě hrušky, bez jádřinců, pokrájené, palici česneku nastrouhanou. V druhém kastrolu pokrájené jehněčí z kýty a koření, co je na fotce, sůl, pepř. Pak jsem dala dohromady do litinového hrnce a zalila třemi deci červeného vína, našla jsem Chianti, dusila na plotně. Pak jsem přidala nastrouhanou oloupanou bramboru, dusila dál. Cca hodinu a půl.
Příloha je rýže se čtyřmi hřebíčky a solí, bulgur jsem ve spíži nenašla.
Hokkaidó jsem upekla na kokosovém oleji, sypané solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
Je to fakt lahoda. Doporučuji. Dle mne lze vařit z plecka, i z žeber, ale my jsme celý trup vyjma kýt uložili do mrazáku, vcelku, na pozdější pečení na ohni, u příležitosti kolaudace maringotky syna.
Přílohy
462D7271-AD2D-4697-80A0-C57AF0F01A4F.jpeg
68D3CBD7-2A09-4F8B-AD1A-AC66EC3112D5.jpeg
37CC2327-0EE5-4861-A72B-E83FB3E6938D.jpeg
C4BB4584-44C7-411B-83CA-B29B4DFA8FA5.jpeg
8FBC1947-2DF8-42B4-83EB-84230ADAF537.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5323 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jehněčí kýta dušená ve víně a mnohém jiném

Nový příspěvek od Hhippie »

Jani, vypadá to náramně!
K čemu, prosím, strouhanou bramboru? :promin:
Chianti mi zní jako druh vína...? :promin:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jehněčí kýta dušená ve víně a mnohém jiném

Nový příspěvek od Jana P. »

Chianti je červené víno, ale můžeš dát jakékoliv červené víno máš doma. Strouhaná brambora je na zahuštění čehokoliv. Najemno nastrouhaná.
Naposledy upravil(a) Jana P. dne 06 říj 2020 14:30, celkem upraveno 1 x.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jehněčí kýta dušená ve víně a mnohém jiném

Nový příspěvek od Jana P. »

Ještě dodatek. Zkuste uvařit odpůrcům jehněčího. Naprosto nepoznají jaký druh masa jste použili. :vytlem:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
arus
Příspěvky: 4216
Registrován: 09 říj 2018 21:24
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jehněčí kýta dušená ve víně a mnohém jiném

Nový příspěvek od arus »

Taky zahušťuji bramborem...Jani, takhle zkraje týdne vaříš takové dobroty? My měli pohanku nasladko. :vytlem:
:arus:
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jehněčí kýta dušená ve víně a mnohém jiném

Nový příspěvek od Jana P. »

Snažím se maso z poražených kusů připravovat čerstvé nezamražené. Takže část uložím do lednice a postupně jak dozrává zpracovávám. A navíc jedu zítra ráno na dva dny pryč, do práce, tak ať manžel nestrádá. I já si vozím jídlo svoje sebou .
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jehněčí kýta dušená ve víně a mnohém jiném

Nový příspěvek od Františka. »

arus, to se pozná, komu kdo vaří. Nevím, ale myslím, že se sladkou pohankou by Jana P. svého muže nenadchla, kdežto děti u Vás jsou rády. (Hm, já bych taky u vás na oběd nebyla :vytlem: . To radši brambory s tvarohem nebo chlupaté knedlíky jen s houbami než sladké k obědu.)
Uživatelský avatar
arus
Příspěvky: 4216
Registrován: 09 říj 2018 21:24
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jehněčí kýta dušená ve víně a mnohém jiném

Nový příspěvek od arus »

Františko, vařím manželovi a synovi. Kluci obědvají ve škole. Dnes jsem potřebovala udělat rychlovku, protože jsme uklízeli strom, co nám spadl o víkendu na ohradu. Ale my máme pohanku rádi a je jedno jestli nasladko, naslano nebo přílohu. :usmev:
:arus:
Uživatelský avatar
Javorka
Příspěvky: 1698
Registrován: 14 říj 2018 18:10
Dal poděkování: 1752 poděkování
Dostal poděkování: 737 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jehněčí kýta dušená ve víně a mnohém jiném

Nový příspěvek od Javorka »

Jani, vypadá to báječně. :usmev:
Jehněčí mám ráda, ale už jsem ho nejmíň 5 let neviděla. Teda jen na fotkách, co sem dáváte. :))

U nás byla kočičí svatba z vepřového, zelí a bram. knedlíků, co zbylo od neděle. Teď se snažím uvařit kotel zelňačky, tu budeme jíst několik dnů a k tomu štrůdl, padaných jablek je opravdu hodně.

Sladká jídla jsou u nás také hodně oblíbená. Manžel, dospělí chlapci a jejich děti si rádi dají. Já jsem spíš na slaná jídla, ale občasná změna vyhovuje i mě.
:433:
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti