Nakládání, sušení a uzení masa

maso je maso
Jana P.
Příspěvky: 2533
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 1834 poděkování
Dostal poděkování: 2216 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Jana P. »

Jak to dopadlo?
:bosorka:

Profesor1
Příspěvky: 4788
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 1526 poděkování
Dostal poděkování: 1259 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Profesor1 »

Zdá se že dobře.
Musím ale vychytat, přesněji zachytit plamen který šlehá z topeniště až k roštu (šamotovou deskou). Vždy jsem nechal dřevo pět minut rozhořet a až pak přiškrtit vzduch. Jinak to jen kouřilo a udit to pouze studeným kouřem by trvalo možná do teďka.
Udil jsem v tom poprvé, vždy tam pouze griluji na kamenné plotně.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)

ivan613
Příspěvky: 331
Registrován: 26 led 2019 16:11
Dal poděkování: 66 poděkování
Dostal poděkování: 92 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od ivan613 »

Tak dnes je o zábavu do večera postarané.
1614409074585677013870.jpg

Profesor1
Příspěvky: 4788
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 1526 poděkování
Dostal poděkování: 1259 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Profesor1 »

No hnus velebnosti :)) :)) :souhlas: :souhlas:
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 5852
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 703 poděkování
Dostal poděkování: 1435 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Hhippie »

Kdepak, Profesore, to je závist! :))
:Hhippie: Bubáci forever!

Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 3167
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 1820 poděkování
Dostal poděkování: 792 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od PavelIV »

On :profesor: drží masopust? :))
:PavelIV:

Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 577
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 150 poděkování
Dostal poděkování: 270 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od andre.marek »

My jsme včera zavěsili k sušení kousek hovězího. Jen v pepři, tak jsem zvědav :usmev:

Františka.
Příspěvky: 1453
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 847 poděkování
Dostal poděkování: 648 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Františka. »

Žádnou sůl jste nedali?

Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 577
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 150 poděkování
Dostal poděkování: 270 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od andre.marek »

V soli samozřejmě bylo 4 dny v lednici na vytažení vody. :souhlas:

Profesor1
Příspěvky: 4788
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 1526 poděkování
Dostal poděkování: 1259 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Profesor1 »

Pavle špatně! Za a) je správně - závist :vytlem: :))
Andrééé, taky jsme zvědaví :vytlem:
Vzpomínám jak to sušení tady popisovala myslím Oreb. Bylo to zajímavé a hlavně pak odvážné :vytlem:
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)

Františka.
Příspěvky: 1453
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 847 poděkování
Dostal poděkování: 648 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Františka. »

andre, kde to sušíte? Pověšené někde? Kus masa jednolitý nebo nějakou rolku?
Taky jsem na to zvědavá.

Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 3167
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 1820 poděkování
Dostal poděkování: 792 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od PavelIV »

myslel jsem to tak, že závidíš kvůli masopustu o to víc :vytlem:
:PavelIV:

Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 577
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 150 poděkování
Dostal poděkování: 270 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od andre.marek »

Mám to jeden kus masa.
Visí v dílně pod stropem - je tam největší sucho a cirkulace vzduchu. Mělo by to být v pokojové teplotě.
Trochu se bojím kolísání teplot, ale snad to bude v pohodě.

Profesor1
Příspěvky: 4788
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 1526 poděkování
Dostal poděkování: 1259 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Profesor1 »

Hlavně tam nepřelévej benzín, nebo nějakou těkavou, smradlavou potForu ať to nenačuchne.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)

Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 577
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 150 poděkování
Dostal poděkování: 270 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od andre.marek »

JJ, to vím :souhlas:
Nechám to v dílně asi týden, pak na dosušení vezmu asi už domů. Může to načuchnout kouřem ze dřeva, ale to u masa nevadí :usmev:

Františka.
Příspěvky: 1453
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 847 poděkování
Dostal poděkování: 648 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Františka. »

Týden je krátká doba. Podle mě by to chtělo venku aspoň dva týdny, pak někam, kde je tak 10 stupňů, což bude teď už taky venku. Už hluboce nemrzne, hlavní je teď proudící vzduch. A asi by to chtělo po týdnu ještě potřít solí a pověsit, bude to dál kapat. V teple to může být až po usušení. A stejně, pokud tam nebude dost proudit vzduch, hrozí, že na to vleze modrá nebo zelená plíseň. Ta není tak dobrá jako bílá. Bílá se udrží i v proudícím vzduchu. To je aspoň moje zkušenost. Ale třeba to včas sníte :323: Nedávno jsem konzumovala kus sušeného masa něco přes rok starý. Chuťově to pořád bylo dobré, jen se to dalo krájet opravdu špatně. Ale vydrželo by to už asi navěky :usmev: .
Ale třeba zase máte nějaký jiný postup, tak jsem zvědavá, jak to budete dál dělat.

Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 577
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 150 poděkování
Dostal poděkování: 270 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od andre.marek »

Mám recept takový, že by to mělo být tři týdny v pokojové teplotě, pak se už může jíst.
V té dílně je právě největší proudění vzduchu.

Františka.
Příspěvky: 1453
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 847 poděkování
Dostal poděkování: 648 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Františka. »

Aha, tak to je zajímavé. Určitě se to může jíst, o tom vůbec nepochybuju. Ale prostě to budete muset sníst, protože to asi nebude dostatečně konzervované, aby to vydrželo dlouho. To si jen myslím, netvrdím to :stydim: .
Jak velký kus to je? (Jsem hrozná, uznávám, ale vyzvídám, abych si to představila a spojila to se svými zkušenostmi.) A odkud to maso je? Nemyslím, ze kterého obchodu, ale z jaké části těla.

Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 577
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 150 poděkování
Dostal poděkování: 270 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od andre.marek »

Je to 1,2kg falešné svíčkové ze zadního hovězího.
Známý v práci to dělá často, akorát s trochu menším kouskem, tak se trochu bojím aby to proschlo.

Františka.
Příspěvky: 1453
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 847 poděkování
Dostal poděkování: 648 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Františka. »

Jojo, to je dobrý výběr :souhlas: . Když to neproschne za tu Vaši dobu, proschne za delší. Ochutnáte a uvidíte. Nebo tomu dejte hned o něco delší dobu, když je to větší kus.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host