Domácí šunka ze skopového

maso je maso
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 1046
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 525 poděkování
Dostal poděkování: 604 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od Augenblick »

Původně jsem chtěl dělat čistě ze skopového, ale měl jsem pár zbytků hovězího a kozlečího. Ve finále ale skopového bylo cca 95% , tak těch pár ocintků nemělo na výsledek vliv. Musím říct, že jsem byl mile překvapen, opravdu výborný :souhlas:
Dělal jsem podle tohoto receptu na krůtí šunku : https://kaba.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=312248 , asi jediné co bych napříště změnil, tak bych krájel menší kousky cca 2cm. Na výrobu to není nic složitého a výseldek super. Asi by bylo zajímavý to ještě prohnat udírnou :andel:

IMG_20210209_194430697.jpg
Tykat, díkes ....

Františka.
Příspěvky: 1644
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 916 poděkování
Dostal poděkování: 759 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od Františka. »

To vypadá opravdu zajímavě.
Kdyby někdo nechtěl použít pragandu, mám tip. Naložte kousky masa do nastrouhaného celeru nebo mrkve nebo oojého a nechte je tam trochu odležet, aspoň den, ale víc je lepší. Celer i mrkev obsahují přirozené dusitany, takže mají podobný účinek jako praganda.

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 5987
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 754 poděkování
Dostal poděkování: 1500 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od Hhippie »

Františko: jsem četla... “propagandu” :))
:Hhippie: Bubáci forever!

Jana P.
Příspěvky: 2617
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 1906 poděkování
Dostal poděkování: 2312 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od Jana P. »

Vypadá to úžasně. Zkusím to. Dalo by se to vařit v elektrickém hrnci na zavařování? Drží automaticky teplotu.
:bosorka:

Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 1046
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 525 poděkování
Dostal poděkování: 604 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od Augenblick »

Myslím, že určitě. Já to dělal na kamnech na plotně.
Tykat, díkes ....

Jana P.
Příspěvky: 2617
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 1906 poděkování
Dostal poděkování: 2312 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od Jana P. »

Nemám naprosto nic proti jehněčí chuti, ale stále znovu mne překvapuje, jak v pokrmech není znatelná. Minulý týden jehněčí svíčková, jako hovězí. Dnes jehněčí gulášovka, jako hovězí. Jak je to s chutí šunky?
:bosorka:

Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 1046
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 525 poděkování
Dostal poděkování: 604 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od Augenblick »

Kdyby mě to dal někdo ochutnat, tak bych nepoznal, že je to skopové. Těžko to k něčemu přirovnat, ale je to fakt moc dobrý :souhlas:
Tykat, díkes ....

přezdívka
Příspěvky: 836
Registrován: 22 lis 2018 11:53
Dal poděkování: 47 poděkování
Dostal poděkování: 296 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od přezdívka »

Ještě než se dal koupit šunkovar v obchodě, tak jsem domácí šunku dělala z králíčího masa. Jako nádobu na uvaření jsem používala láhev od octa. Ty první plastové láhve, do kterých ocet plnili byly velmi silné. Nejhorší bylo dostat to maso dovnitř. Cpala jsem to rukojetí vařečky. Láhev se potom rozřízla a vypadl váleček masa. Pak jsem zakoupila šunkovar a teď leží na honím fochu ve spíži a bydlí v něm asi pavouci.

Savarka
Příspěvky: 42
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 20 poděkování
Dostal poděkování: 27 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od Savarka »

Augenblick píše:
03 kvě 2021 09:42
Kdyby mě to dal někdo ochutnat, tak bych nepoznal, že je to skopové. Těžko to k něčemu přirovnat, ale je to fakt moc dobrý :souhlas:
Můžu se zeptat, z jak starého kusu a z jaké části jste vyráběli? Shodou okolností jsem před cca týdnem poprvé vyráběla šunku z jehněčí kýty a přemýšlím, jestli by se dala udělat i ze staršího kusu a příp. z nějaké méně kvalitní části.

Jinak doma reakce na šunku byly asi podobné jako u vás, naprosté nadšení :souhlas: Šunka vypadala, voněla a chutnala jako šunka :souhlas: , resp. jako nějaká hooodně kvalitní čerstvá šunka. Dokonce i babička, která jehněčí cítí absolutně ze všeho, říkala, že lepší šunku nejedla a to jsem ji varovala, že je to z ovce. :))

Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 1046
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 525 poděkování
Dostal poděkování: 604 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od Augenblick »

Dělal jsem to z 2,5 roku staré ZW. Už nevím z jaké části to bylo ale byly to spíš ořezy. Na sáčku z mrazáku bylo napsáno " na guláš" .
Tykat, díkes ....

Savarka
Příspěvky: 42
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 20 poděkování
Dostal poděkování: 27 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od Savarka »

Tak to je super. Díky za odpověď. :souhlas:

Jinak dělala jsem v šunkovaru od Tescomy a vařila jsem v elektrickém zavařovacím hrnci. Dělala jsem přesně podle receptu v návodu k šunkovaru. Pragandy tam píší jen 4 g na kilo masa, 18 g normální soli (dala jsem bez jódu, ale asi je to jedno), 4 g cukru moučka a 1 dl vody. Původně jsem chtěla vynechat Pragandu, ale pročetla jsem o dusitanech, co jsem mohla, a došla jsem k závěru, že to není takové zlo, jak se traduje. Prý je jich v zelenině daleko větší množství a měly by chránit před botulismem. I když si nejsem jistá, jestli takhle malé dávkování má nějaký efekt. V návodu k šunkovaru píší, že se Praganda může nahradit šťávou z červené řepy a tak se zajistí pěkná barva (pak se samozřejmě musí navýšit množství normální soli na 22 g).

Krájela jsem na kostky cca 2-3cm, poctivě jsem odblanila. Třetinu masa jsem usekala v sekáčku. Pak jsem míchala v robotu se solí a cukrem a postupně jsem přilévala vodu. Pochopila jsem, že pro správnou soudržnost šunky je důležité právě poctivé vymíchání. Musí se míchat na nejnižší otáčky, aby se maso nepřehřívalo. Uvolní se tím bílkovina, která pak kousky pěkně váže. Pak jsem dala do šunkovaru a nechala v lednici 2 dny. Dusila jsem 2 hodiny na 80 stupňů. Zchladila pod tekoucí vodou, vylila přebytečnou vodu otvory ve víčku a dala přes noc do lednice. Tím, že je tenhle šukovar plastový, jde šunka dobře vyndat, nemusí se používat jednorázové sáčky. Radši nemyju v myčce, aby se náhodou plast nepoškrábal a něco se nezačalo uvolňovat, ale možná mám zbytečné obavy.

Z toho, co jsem napsala, se možná zdá, že jde o složitý proces, ale já jsem prostě takový detailista. :vytlem: Ve skutečnosti je s tím opravdu velmi málo práce a výsledek fakt stojí za to. :souhlas:

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 5987
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 754 poděkování
Dostal poděkování: 1500 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od Hhippie »

Dostala jsem šunkovar od Tescomy k Vánocům, ale válí se v šuplíku. Přijde mi s tím moc piplání.
A taky by mě zajímala trvanlivost takovéhoto produktu. Přeci jen se jedná vlastně pouze o vařené maso... takže tak 4 dny?

Každopádně děkuji za inspiraci! :ruzicka:
:Hhippie: Bubáci forever!

Františka.
Příspěvky: 1644
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 916 poděkování
Dostal poděkování: 759 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od Františka. »

Já bych tipla trvanlivost tak na týden, ale dá se zmrazit nebo vyudit.

Savarka
Příspěvky: 42
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 20 poděkování
Dostal poděkování: 27 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka ze skopového

Nový příspěvek od Savarka »

Co se týče trvanlivosti, v návodu píší, že čerstvá a svěží vydrží 2 dny. Ta Tescoma má redukci na 1/2 kg, dělala jsem jen z 1/2 kg a snědlo se to do druhého dne, takže zatím zkušenost s delším skladováním nemám. Myslím, že jedlé to bude i po delší době, ale začne to oslizávat. Pokud bych dělala z kila, asi bych část zamrazila a nebo udělala šunkofleky.

Co se týče toho, jestli je to piplačka nebo ne, chápu, že někdo na tuhle domácí výrobu produktů není a radši věnuje čas něčemu jinému. Mně to přišlo jako zajímavá alternativa zpracování vlastního masa a ten výsledek mě natolik příjemně překvapil, že u toho nejspíš zůstanu.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů