Stránka 5 z 11

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 07 úno 2021 22:25
od Jana P.
Jak to dopadlo?

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 07 úno 2021 22:38
od Profesor1
Zdá se že dobře.
Musím ale vychytat, přesněji zachytit plamen který šlehá z topeniště až k roštu (šamotovou deskou). Vždy jsem nechal dřevo pět minut rozhořet a až pak přiškrtit vzduch. Jinak to jen kouřilo a udit to pouze studeným kouřem by trvalo možná do teďka.
Udil jsem v tom poprvé, vždy tam pouze griluji na kamenné plotně.

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 27 úno 2021 07:58
od ivan613
Tak dnes je o zábavu do večera postarané.
1614409074585677013870.jpg

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 27 úno 2021 08:25
od Profesor1
No hnus velebnosti :)) :)) :souhlas: :souhlas:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 27 úno 2021 14:05
od Hhippie
Kdepak, Profesore, to je závist! :))

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 28 úno 2021 18:43
od PavelIV
On :profesor: drží masopust? :))

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 28 úno 2021 19:51
od andre.marek
My jsme včera zavěsili k sušení kousek hovězího. Jen v pepři, tak jsem zvědav :usmev:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 28 úno 2021 19:52
od Františka.
Žádnou sůl jste nedali?

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 28 úno 2021 20:09
od andre.marek
V soli samozřejmě bylo 4 dny v lednici na vytažení vody. :souhlas:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 28 úno 2021 23:31
od Profesor1
Pavle špatně! Za a) je správně - závist :vytlem: :))
Andrééé, taky jsme zvědaví :vytlem:
Vzpomínám jak to sušení tady popisovala myslím Oreb. Bylo to zajímavé a hlavně pak odvážné :vytlem:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 28 úno 2021 23:47
od Františka.
andre, kde to sušíte? Pověšené někde? Kus masa jednolitý nebo nějakou rolku?
Taky jsem na to zvědavá.

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 01 bře 2021 07:12
od PavelIV
myslel jsem to tak, že závidíš kvůli masopustu o to víc :vytlem:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 01 bře 2021 08:39
od andre.marek
Mám to jeden kus masa.
Visí v dílně pod stropem - je tam největší sucho a cirkulace vzduchu. Mělo by to být v pokojové teplotě.
Trochu se bojím kolísání teplot, ale snad to bude v pohodě.

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 01 bře 2021 09:46
od Profesor1
Hlavně tam nepřelévej benzín, nebo nějakou těkavou, smradlavou potForu ať to nenačuchne.

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 01 bře 2021 10:01
od andre.marek
JJ, to vím :souhlas:
Nechám to v dílně asi týden, pak na dosušení vezmu asi už domů. Může to načuchnout kouřem ze dřeva, ale to u masa nevadí :usmev:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 01 bře 2021 11:49
od Františka.
Týden je krátká doba. Podle mě by to chtělo venku aspoň dva týdny, pak někam, kde je tak 10 stupňů, což bude teď už taky venku. Už hluboce nemrzne, hlavní je teď proudící vzduch. A asi by to chtělo po týdnu ještě potřít solí a pověsit, bude to dál kapat. V teple to může být až po usušení. A stejně, pokud tam nebude dost proudit vzduch, hrozí, že na to vleze modrá nebo zelená plíseň. Ta není tak dobrá jako bílá. Bílá se udrží i v proudícím vzduchu. To je aspoň moje zkušenost. Ale třeba to včas sníte :323: Nedávno jsem konzumovala kus sušeného masa něco přes rok starý. Chuťově to pořád bylo dobré, jen se to dalo krájet opravdu špatně. Ale vydrželo by to už asi navěky :usmev: .
Ale třeba zase máte nějaký jiný postup, tak jsem zvědavá, jak to budete dál dělat.

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 01 bře 2021 13:30
od andre.marek
Mám recept takový, že by to mělo být tři týdny v pokojové teplotě, pak se už může jíst.
V té dílně je právě největší proudění vzduchu.

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 01 bře 2021 13:42
od Františka.
Aha, tak to je zajímavé. Určitě se to může jíst, o tom vůbec nepochybuju. Ale prostě to budete muset sníst, protože to asi nebude dostatečně konzervované, aby to vydrželo dlouho. To si jen myslím, netvrdím to :stydim: .
Jak velký kus to je? (Jsem hrozná, uznávám, ale vyzvídám, abych si to představila a spojila to se svými zkušenostmi.) A odkud to maso je? Nemyslím, ze kterého obchodu, ale z jaké části těla.

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 01 bře 2021 17:22
od andre.marek
Je to 1,2kg falešné svíčkové ze zadního hovězího.
Známý v práci to dělá často, akorát s trochu menším kouskem, tak se trochu bojím aby to proschlo.

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Napsal: 01 bře 2021 17:26
od Františka.
Jojo, to je dobrý výběr :souhlas: . Když to neproschne za tu Vaši dobu, proschne za delší. Ochutnáte a uvidíte. Nebo tomu dejte hned o něco delší dobu, když je to větší kus.