Rybí salát
- Augenblick
- Příspěvky: 1814
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 1557 poděkování
- Dostal poděkování: 1701 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Rybí salát
Dnes jsem ho zrovna dělal, tak se podělím, třeba bude někomu šmakovat.
Rybařinu už jsem bohužel pověsil na hřebík, tak dělám z kupovaných filet.
- celé filety obalím solí, opravdu hodně, co se na nich udrží a naskládám do mísy a pak ještě znovu naskládané filety vydatně posypu solí. Nechám odležet 3dny v lednici.
- po 3 dnech vyndám a propláchnu studenou vodou (budou ztuhlé od nasolení, to je ok). Po propláchnutí naskládám zpět do mísy a zaleju
klasickým 8% octem tak, aby byly zcela ponořené.
- po 3 dnech zase vyndám, propláchnu a znovu do mísy, tentokrát do nálevu z Deka (připraveného z návodu)
- po 3 dnech vyndám, properu a filety nakrájím na kousky cca 1x2cm. Dám do mísy a přidám 3 střední cibule, které nakrájím na drobno.
Dále překapaná nakládaná zelenina, neraději mám Moravanku od Znojmie. Větší kousky ještě pokrájím na drobno.
Mám rád v rybím salátu hrášek,v Moravance sice je ale je ho tam na mě málo, tak ještě přidám nakládaný hrášek. V míse vše promíchám a nakonec přidám sklenici majonézy (dá se i jogurt) a znovu promíchám.
Salát se dá konzumovat hned, ale nejlepší je až druhý den po odležení v lednici. Dělám z 900g balení filet.
Před přidáním majonezy :
Marinovat se dá i bez Deka, jen 3 dny sůl a 3 dny ocet, s tím Dekem mi to chutná víc, je to takové jemnější.
Rybařinu už jsem bohužel pověsil na hřebík, tak dělám z kupovaných filet.
- celé filety obalím solí, opravdu hodně, co se na nich udrží a naskládám do mísy a pak ještě znovu naskládané filety vydatně posypu solí. Nechám odležet 3dny v lednici.
- po 3 dnech vyndám a propláchnu studenou vodou (budou ztuhlé od nasolení, to je ok). Po propláchnutí naskládám zpět do mísy a zaleju
klasickým 8% octem tak, aby byly zcela ponořené.
- po 3 dnech zase vyndám, propláchnu a znovu do mísy, tentokrát do nálevu z Deka (připraveného z návodu)
- po 3 dnech vyndám, properu a filety nakrájím na kousky cca 1x2cm. Dám do mísy a přidám 3 střední cibule, které nakrájím na drobno.
Dále překapaná nakládaná zelenina, neraději mám Moravanku od Znojmie. Větší kousky ještě pokrájím na drobno.
Mám rád v rybím salátu hrášek,v Moravance sice je ale je ho tam na mě málo, tak ještě přidám nakládaný hrášek. V míse vše promíchám a nakonec přidám sklenici majonézy (dá se i jogurt) a znovu promíchám.
Salát se dá konzumovat hned, ale nejlepší je až druhý den po odležení v lednici. Dělám z 900g balení filet.
Před přidáním majonezy :
Marinovat se dá i bez Deka, jen 3 dny sůl a 3 dny ocet, s tím Dekem mi to chutná víc, je to takové jemnější.
Tykat, díkes ....
-
- Příspěvky: 178
- Registrován: 24 úno 2019 18:40
- Dal poděkování: 13 poděkování
- Dostal poděkování: 44 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rybí salát
To je ale pěkně pěkný, že takhle pozdě v noci, takovou dobrotu predhodite v plen.... Jak to mám asi s tou dietou vydržet po tomhle čtení.. .
Nikdy neříkej, že něco nejde, protože se objeví nějakej blbec co to neví, a udělá to...
- Augenblick
- Příspěvky: 1814
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 1557 poděkování
- Dostal poděkování: 1701 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rybí salát
No jo, to mě nenapadlo, že je to podpásovka v tuhle noční hodinu. Když se ale dá jogurt místo té majonézy, tak je to dietní
Tykat, díkes ....
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4930 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rybí salát
To je docela na dlouhý lokte, já na něj dostanu chuť tak jednou za měsíc, takže Varmuža nebo jak je ta značka. Pak zase dlouho chuť nemám, to by se mi zkazilo
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rybí salát
Mamka taky dela domaci. Je mnamozni. Ale vyrobni postup. Jen, ze se da pouzit opravdu jakakoli ryba. Kdyz jezdil tata do Norska na ryby, delala to z tresek a kdoviceho, ted uz ze sladkovodnich a je to jedle vsechno. Jen z nasich ryb je to trochu vic citit (coz me moc nepasuje..).
Za me nejlepsi nakladane ryby jsou pečenáče!
Za me nejlepsi nakladane ryby jsou pečenáče!
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 1340
- Registrován: 22 lis 2018 11:53
- Dal poděkování: 282 poděkování
- Dostal poděkování: 987 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rybí salát
Pečenáče jsem dělala někdy v minulém století, když jsem byla ještě holka svobodná. Táta byl rybář a ryby nosil domů, takže někdy se nejedlo nic jiného. Našla jsem v jedné kuchařce návod a tak jsem se do toho pustila. Dělala jsem z tzv. bílé ryby, konkrétně jelec tloušť. A ještě bylo dobré , aby byly tak do 25 cm.
-
- Příspěvky: 178
- Registrován: 24 úno 2019 18:40
- Dal poděkování: 13 poděkování
- Dostal poděkování: 44 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rybí salát
Jak se dělají pečenáče???? Teda jsem neznaboh a tohle jídlo vůbec neznám.... doplníte mi vzdělání?
Nikdy neříkej, že něco nejde, protože se objeví nějakej blbec co to neví, a udělá to...
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rybí salát
Jestli si dobre pamatuji, tak mama udelala normalne rybi rizky (obalovane v trojobalu), pak usmazila - vse i s kostmi, jen bez hlavy a ploutvi - a nalozila s cibuli na platky do kyseleho nalevu (neco jako na okurky). A nechala to tam nekolik dni. Behem nich ty kosti zmekly a dalo se to jist v celku
Ale samozrejme jen z mensich rybek - prave takove ty ulovky, co jsou na bezne jidlo za trest, protoze maji mnoho malych kosti a nechteji se nikomu vybirat - plotice, cejni, sumecek americky a tak...
Ale samozrejme jen z mensich rybek - prave takove ty ulovky, co jsou na bezne jidlo za trest, protoze maji mnoho malych kosti a nechteji se nikomu vybirat - plotice, cejni, sumecek americky a tak...
Bubáci forever!
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rybí salát
Štědrovečerních kapřích řízků je vždy tolik,že si stejné pečenáče,jako napsala Verča dělám každoročně.Vylepšuji je vždy jednou feferonkou,protože ryby žena nejí a tak si je vždy také sním sám.Mám je takto rád a mám rád různé saláty z ryb.Jsem rybář a ještě k tomu z rybářského kraje,ale nesmím dělat jen ryby,protože by žena uhynula hlady.
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rybí salát
Jani,u mě najdeš asi všechny rybí kuchařky,ale asi jsem psal o kuchařce vydané ve Vodňanech v roce 1936,ale to je spíše brožura,protože to má pouze 31 stran.Skvostná nevím,ale jsou tam recepty jak se vařilo dříve.Skvostná kuchařka je od Štěpničky a víš proč?Štěpnička se vyučil rybářem v Třeboni a všichni rybáři mu dávali své recepty a on to vydal jako kuchařku.Někteří staří rybáři mu prozradili generacema prověřené úpravy ryb a dnes u nich moc oblíben není.Zazlívají mu,že to měl alespoň v úvodu uvést.
- Augenblick
- Příspěvky: 1814
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 1557 poděkování
- Dostal poděkování: 1701 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rybí salát
Pozadí kuchařky jsem neznal, mám "Velký rybí receptář " od Štěpničky a dřív jsem té knize říkal velká bílá bible, recepty nejsou nijak složité
a kdo má ryby rád tak si tam svůj recept najde. Jsou tam recepty jak z mořských, tak sladkovodních ryb. Hlavně to není psaný jako strohá kuchařka, je tam kus člověka,.
a kdo má ryby rád tak si tam svůj recept najde. Jsou tam recepty jak z mořských, tak sladkovodních ryb. Hlavně to není psaný jako strohá kuchařka, je tam kus člověka,.
Tykat, díkes ....
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rybí salát
Hlavně,že to Štěpnička sepsal,jinak by to zapadlo .Je to nádherná kuchařka a název velká bílá bible se Ti povedl.Je tam i recept na kapří klobásy a tlačenku.Jedl jsem a výborné.
- Augenblick
- Příspěvky: 1814
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 1557 poděkování
- Dostal poděkování: 1701 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rybí salát
Dělal jsem podle ní rybí klobásy, byly naprosto špičkové. Podělil jsem se s příbuznými a nepoznali, že je to z ryb, což mě pak mrzelo,
bylo tam myslím jen 10% slaniny zbytek candát, už si ten recept přesně nepamatuju. Každopádě jsem degradoval rybí maso na něco jiného, než má být...Konzumace rybího masa u nás bude asi na stejné úrovni jako jehněčího, nebo kozlečího.
bylo tam myslím jen 10% slaniny zbytek candát, už si ten recept přesně nepamatuju. Každopádě jsem degradoval rybí maso na něco jiného, než má být...Konzumace rybího masa u nás bude asi na stejné úrovni jako jehněčího, nebo kozlečího.
Tykat, díkes ....
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů