Pečené kečup

Pěstování ovoce, zeleniny, bylinek apod.
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 524 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Savarka »

Díky! Asi hodím do té trouby na rajčata bylinky ke konci sušení, pro jistotu. Zatím jsem na začátku sušení, tak doufám, že dobře odhadnu tu míru vysušenosti, ať to nemám jak broky jako minule.

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 8703
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 1812 poděkování
Dostal poděkování: 3688 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Hhippie »

Zrovna na bazalku za čerstva bych si netroufla. Při některé úpravě umí i zhořknout lehce… já bych šla cestou přidání sušených při nakládání do oleje…
:Hhippie: Bubáci forever!

Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 524 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Savarka »

Tak vám děvčata moc děkuji za veškeré rady. Bohužel s mým přehnaným pocitem zodpovědnosti skončila usušená rajčata zavakuovaná v mrazáku, pač jsem se dočetla, že pokud nebudou dostatečně usušená a kyselá, riskuji botulismus. Do toho oleje jsem je chtěla hlavně jako dárky, ale nemám na to nervy. Aspoň zbydou pro nás. :vytlem:

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 8703
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 1812 poděkování
Dostal poděkování: 3688 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Hhippie »

Savarko - ikdyž se naloží do oleje? To je také konzervant přeci…
:Hhippie: Bubáci forever!

Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 524 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Savarka »

No právě ten olej je pro botulismus problém, vytvoří anaerobní prostředí (bez vzduchu), ve kterém se bakterie botulismu šíří. Vím, že byl případ botulismu z česneku v oleji. Ale jinak olej je fajn, chrání před mikroorganismy z okolního prostředí, ale ne před těmi, které už v té potravině jsou. Jako ono by se nejspíš nic nestalo, ale já na to prostě nemám nervy, kór to dát někomu jinému.

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 8703
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 1812 poděkování
Dostal poděkování: 3688 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Hhippie »

:otraveny: Úplně Tu rozumím. Proto umím darovat maximálně čerstvě vyrobené zavařeniny. Protože představa, že někomu dám něco plesnivého, mě omývají… a někoho úplně otrávit, je fakt děsivá :ajeje:
Ale jako… stát se to prostě může, no… :nevim:
:Hhippie: Bubáci forever!

Františka.
Příspěvky: 5292
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 2749 poděkování
Dostal poděkování: 2149 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Františka. »

V oleji naložená rajčata jsou ještě posolená, sůl může být jodizovaná, přidáte bylinky - rozmarýn a chilli nebo pepř. Vím, že potřebujete mít jistotu, ale pravděpodobnost je minimální. Protože se to někdy někomu možná stalo a někdo o tom napsal, dodnes se budou lidi bát naložit rajčata.
Připomíná mi to, jak před několika lety dvě učitelky PRÝ koupily kozí mléko někde na Liberecku nebo kde, dostaly PRÝ z něho klíšťovou encefalitidu, nato se kontrolovala krev všech koz v ČR a žádná ji neměla. Nejenže je minimální pravděpodobnost, že by byla v mléce, navíc naším trávicím traktem skoro nikdy neprojde. Přesto se dodnes občas lidi na základě tehdejších zpráv bojí. Psalo se o tom a to rozhodlo.

Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 524 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Savarka »

Františko, plně s vámi souhlasím, ta pravděpodobnost je minimální. Jen co se týče té soli nebo bylinek, obávám se, že ty nepomůžou. V klobásách je spousta soli a koření a přesto se kvůli botulismu přidává dusitan. Já si spíš musím v hlavě srovnat, jaký postoj k botulismu zaujmu. :vytlem: Šunku bych bez rychlosoli nedělala, ale pak klidně k nakládanému sýru v oleji přidám cibuli. Než si to srovnám, radši jsem ta rajčata hodila do mrazáku. Toho nakládaného sýru s cibulí by mi bylo líto, ale mohla bych to vyřešit tím, že ho budu skladovat při nižší teplotě a i pokud ho někomu dám, doporučím ho včas sníst a též chladit. U sušených rajčat v oleji to skladování v lednici zní tak nějak divně, když se to v obchodech prodává mimo chlaďák a už vůbec divné je někomu radit, aby to rychle spotřeboval.

Františka.
Příspěvky: 5292
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 2749 poděkování
Dostal poděkování: 2149 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Františka. »

Bylinky a koření mají taky konzevační schopnosti, proto jsem jmenovala právě rozmarýn a pepř.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host