Kdoulový sýr - Membrillo
Kdoulový sýr - Membrillo
Děláme každý rok, výborná záležitost. Kdoule sklízím cca v půlce října podle počasí. Nechám týden dva ještě dojít ve sklepě. Pak vykrájím jádřince, nakrájím na menší kousky a lehce povařím, aby změkly. Potom propasíruji a propasírovanou hmotu dám zpět vařit na velmi mírný oheň cca 4 hodiny. Když je hmota dost tuhá, přidám cukr (300-400 g na 1 kg kdoulové hmoty) a dále odpařuju než hmota úplně zhoustne. Nakonec dám hmotu do vymazaného pekáče na buchty a ještě několik hodin suším v troubě na 50 stupňů. Vzniklou tuhou hmotu nakrájím a zabalím do pečícího papíru a alobalu a šup do lednice (kde ale moc dlouho nevydrží). Exkluzivní s topinkou nebo toustem + plátek dobrého tvrdého sýru + plátek membrilla!
Zkoušel jsem i zdravější variantu bez cukru (s medem), chce to podstatně déle odpařovat anebo se smířit s kašovitější konzistencí. Mě osobně to nevadí, protože do bílého jogurtu je to skvělé.
Obojí vydrží v ledničce až 6 měsíců (teoreticky:))
Zkoušel jsem i zdravější variantu bez cukru (s medem), chce to podstatně déle odpařovat anebo se smířit s kašovitější konzistencí. Mě osobně to nevadí, protože do bílého jogurtu je to skvělé.
Obojí vydrží v ledničce až 6 měsíců (teoreticky:))
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdoulový sýr - Membrillo
Tak o tomto jsem ještě nikdy neslyšela, mám letos kdoulí plný koš, zatím provoňují dům. Rozhodně to vyzkouším.
Našla jsem toto ilustrační videjko.
Našla jsem toto ilustrační videjko.
Re: Kdoulový sýr - Membrillo
Je dobré přidat nadrcené ořechy nebo třeba pár lístků máty pro zvýraznění...
Já sklidil letos 2 metráky kdoulí, většina šla do kdoulovice
Já sklidil letos 2 metráky kdoulí, většina šla do kdoulovice
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdoulový sýr - Membrillo
Já mám jeden stromek. Ale zas třicet švestek.
Co bys řekl o založení vlákna o kvasu? Z různého ovoce? Napsal bys tam o kdoulovici?
Co bys řekl o založení vlákna o kvasu? Z různého ovoce? Napsal bys tam o kdoulovici?
- Javorka
- Příspěvky: 1698
- Registrován: 14 říj 2018 18:10
- Dal poděkování: 1752 poděkování
- Dostal poděkování: 737 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Bekkky
- Příspěvky: 1157
- Registrován: 11 říj 2018 13:43
- Dal poděkování: 234 poděkování
- Dostal poděkování: 519 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdoulový sýr - Membrillo
Tohle dělala naše babička. Byla jsem malá, tak nevím jak to skladovala, ale bylo to stále tužší, jak to leželo a na jaře už to bylo jako žvýkačka. Mamka tomu říkala odstraňovač plomb. Ale mě to děsně chutnalo.
Nejhorší smrt je z vyděšení....
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- DAD David Abrahám
- Příspěvky: 4625
- Registrován: 10 říj 2018 15:33
- Dal poděkování: 1899 poděkování
- Dostal poděkování: 4109 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdoulový sýr - Membrillo
Jen se ujistím - používáte kdoule - Cydonia, nikoliv kdoulovec - Chaenomeles
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdoulový sýr - Membrillo
DAD, myslíte, že by to šlo i z kdoulovce? Já zatím plody používám jen na osvěžení vzduchu, voní i scvrklé a hnědé.
Vzhledem k tomu, že nad plody kdoulovce i kozy ohrnují nos, ohrnula jsem taky .
Vzhledem k tomu, že nad plody kdoulovce i kozy ohrnují nos, ohrnula jsem taky .
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdoulový sýr - Membrillo
Teď jste mě tak vyvedli z míry, že si říkám, jestli kromě velikosti je v tom nějaký podstatný rozdíl. Voní skoro stejně, suché nešťavnaté jsou taky stejně, nedobré jsou stejně. Za syrova. Jedovaté nejsou ani ty z kdoulovce. Ale nechce se mi to zkoušet, už jich nemám dost, navíc bych neměla porovnání, jaké je to z kdoulí pravých a nepravých. Ale někdo někdy by to mohl zkusit. Nebo to někdo zkoušel?
- Javorka
- Příspěvky: 1698
- Registrován: 14 říj 2018 18:10
- Dal poděkování: 1752 poděkování
- Dostal poděkování: 737 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdoulový sýr - Membrillo
Javorko, moje membrillo chutná jako horší hrušková povidla. Tím chci říct, že hrušková povidla pečená v troubě jsou řádově lepší. Je to sladké a má to hezkou barvu.
- Javorka
- Příspěvky: 1698
- Registrován: 14 říj 2018 18:10
- Dal poděkování: 1752 poděkování
- Dostal poděkování: 737 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdoulový sýr - Membrillo
Letos byl kdoulí košík, máme plotnu, vykrájel je pan Bosorka, takže vlastně o nic nejde. Ale neoslnilo mne to, je to velmi populární ve Španělsku. Tak zkusila jsem.
My milujeme na sýr džem z černého rybízu, je to dobré, pikantní.
My milujeme na sýr džem z černého rybízu, je to dobré, pikantní.
-
- Příspěvky: 6018
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5136 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdoulový sýr - Membrillo
A zase ty kdoule!
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5321 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdoulový sýr - Membrillo
No… Jani… když Tě extra neoslnil džem z nich a máš dostatek jiného ovoce… co letos s takovouhle úrodou?
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 6018
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5136 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdoulový sýr - Membrillo
Kdoule jsou velmi tvrdé, kdo by to žral ?
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů