Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Pěstování ovoce, zeleniny, bylinek apod.
Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4528
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od oreb1 »

Karlovarské knedlíky z grahamových rohlíků:
Jde o knedlík houskový karlovarský, kde místo běžného bílého pečiva použijeme pečivo grahamové.
Potřebujeme asi 4 grahamové rohlíky (i tvrdé), trochu mléka na zvlhčení, trochu vody, vejce (lze vynechat), asi půl kostky droždí, půl lžičky cukru, asi hrneček hrubé mouky, sůl, nové koření, případně petrželovou nať. Vegani mohou vynechat mléko a nastrouhat do těsta pro zvláčnění najemno menší bramboru. Bohužel neznám váhy jednotlivých surovin, protože pracuji s odhadem.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem, případně jen vodou v případě veganské verze. Máme-li úplně tvrdé rohlíky, je potřeba o něco víc mléka, protože výsledkem mají být téměř měkké kostičky. Do hrnečku vlijeme trochu vlažné vody, vsypeme do ní cukr a rozdrobíme droždí. Necháme ho vzejít, což se stane, až droždí bude plavat na povrchu. Do mísy vsypeme mouku, sůl, mleté nebo tlučené nové koření a případně i nasekanou petrželovou nať. Přilijeme kvásek a vařečkou uhněteme nepříliš tuhé těsto. necháme 15-30 minut odstát.
Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu. Do těsta vmícháme navlhčené rohlíky a znovu prohněteme. Pokud je těsto řídké, přisypeme trochu mouky. Je-li těsto husté, přidáme trochu vlažné vody, aby se pěkně spojilo i s rohlíky. Mokrýma rukama vytvarujeme dlouhou knedlíkovou šišku, kterou vhodíme do vařící vody. Hned knedlík podmícháme vařečkou, aby se nepřichytil ke dnu. Vaříme mírným varem 10 minut, poté ho otočíme a vaříme dalších 10 minut. Hotový knedlík opatrně vytáhneme a propícháme, aby z něho unikla pára, případně ho hned nakrájíme. Dá se vařit i v ubrousku podle zvyklosti v domácnosti. Hodí se jako příloha ke všem jídlům, ke kterým podáváte knedlíky. Je o něco hutnější a většinou vyhovuje těm, kteří nemají rádi "bílé" knedlíky.
Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4528
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od oreb1 »

Tradiční bramborové špalíčky:
Potřebujeme brambory, hrubou mouku, sůl.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Do hrnce dáme vařit vodu. Rozstrouháme brambory na jemném struhadle a na vále je smícháme s moukou a solí. Přidáváme tolik mouky, aby se těsto nelepilo, nanejvýš velmi lehce. Na silně pomoučeném válu vytvoříme z těsta hada o průměru asi 5 cm a nožem z něho našikmo odkrajujeme asi třícentimetrové kousky - špalíčky. Dáváme je na stranu do mísy lehce, aby se neslepily. Když je všechno těsto pokrájené, nasypeme špalíčky opatrně do vařící vody a podmícháme je vařečkou. Vaříme, dokud nevyplavou. Na zkoušku jeden vytáhneme a rozkrojíme. Měl by být stejnoměrně uvařený bez lepkavého prostředku. Uvařené špalíčky vytáhneme z vody, nasypeme do kastrolu s rozehřátým tukem a promícháme. Můžeme je smíchat i s kyselým zelím, houbovou smaženicí nebo míchanými vajíčky a tím se z nich stane plnohodnotné jídlo, které se vařilo běžně v Podorlicku i jinde. Toto bramborové těsto je tradiční těsto, které je základem i pro bramborové placky, taštičky nebo plněné knedlíky. Někdy se stává, že hospodyně připraví těsto dopředu a knedlíky chce vařit až později. To nelze doporučit, protože odležením těsto řídne a nedá se s ním dál pracovat. Musí se připravit vždy těsně před vařením.
Naposledy upravil(a) Anonymous dne 21 pro 2018 21:12, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Marion108 »

:souhlas: delam presne takto. ;)
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Uživatelský avatar
Javorka
Příspěvky: 1698
Registrován: 14 říj 2018 18:10
Dal poděkování: 1752 poděkování
Dostal poděkování: 737 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Javorka »

Bramborové knedlíky
(nejen pro Tedýska)

Uvařené a vychladlé brambory nastrouhám, přidám dětskou krupičku, vejce, trochu octa (asi 2 lžíce), sůl a vypracuji těsto, do kterého podle potřeby přidávám hrubou mouku. Jen tolik, aby těsto nelepilo. Když se jí dá moc, mohly by být knedlíky tvrdé. Dám vařit vodu do širokého hrnce (stačí tak do výšky 7 cm), kterou osolím a rychle vypracuji knedlíky, které hned vkládám do vařící vody. Je lepší moc neotálet, jinak těsto řídne. Vařím 20 minut. Na začátku je třeba pohlídat, aby se nepřilepily ke dnu. Knedlíky krájím nití, nezmáčknou se.
:433:
Uživatelský avatar
Javorka
Příspěvky: 1698
Registrován: 14 říj 2018 18:10
Dal poděkování: 1752 poděkování
Dostal poděkování: 737 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Javorka »

Než jsem to sepsala, tak tu je recept od Oreb. :lol:
:433:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Janina »

V pekáči osmažíme strouhanku, dosti strouhanky méně tuku, s tukem, sádlo s máslem je nejlepší. Vmícháme špalíčky podle Oreb. Toto jídlo jsme jedli velmi často, když jsem byla malá. S kompotem jakéhokoliv druhu, nebo se zeleným salátem se sladko kyselou zálivkou.
Uživatelský avatar
Javorka
Příspěvky: 1698
Registrován: 14 říj 2018 18:10
Dal poděkování: 1752 poděkování
Dostal poděkování: 737 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Javorka »

Na to už jsem zapomněla. Taky to máma dělala. Pohostím vegetariány. :slunce:
:433:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Janina »

Dnes jsem vařila tyto bramborové šišky a noky.
1 kg vařených brambor, za studena nastrouhat
30 dkg hrubé mouky
dvě vejce
Zadělat těsto.
Do vroucí vody, sedm až deset minut povařit.
Přílohy
20190104_170838.jpg
20190104_165726.jpg
přezdívka
Příspěvky: 1340
Registrován: 22 lis 2018 11:53
Dal poděkování: 282 poděkování
Dostal poděkování: 987 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od přezdívka »

Já dnes dělala po x letech klasické kynuté houskové knedlíky. A mám radost, že se mě povedly. Kolik čeho na gramy jsem tam dala nevím. Dělala jsem podle oka. Sice už mizerně vidím a brýle musím mít nejen na čtení, ale tohle jsem měla z minulosti nakoukané dobře. :hihi: :hihi: :hihi:
Uživatelský avatar
Tedysek
Příspěvky: 766
Registrován: 10 říj 2018 10:12
Dal poděkování: 24 poděkování
Dostal poděkování: 35 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Tedysek »

Knedlíkové kuličky:

Suroviny: 7 rohlíků, 2 vejce, sůl, zelené bylinky

Postup: rohlíky nakrájím na kostičky a vše smíchám, vytvořím kuličky. Knedlíčky vhodím do vařící osolené vody a za chvilku je hotovo.

Kynuté houskové knedlíky:

suroviny
podle potřeby
500 ml mléko

těsto
1 lžička cukr
2 ks starší rohlík
20 g sůl
20 g droždí
2 ks vejce
1 kg polohrubá mouka

Postup přípravy
Mléko ohřejeme tak, aby bylo teplé, ne však horké. Asi 100ml odlijeme do misky, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme cukr. Na teplém místě necháme kvásek vzejít. Rohlíky nakrájíme na kostičky.

Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a vmícháme ji do mouky. Rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko a vzešlý kvásek. Důkladně vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme mléko (vlažné). Nakonec zapracujeme kostičky rohlíků. Těsto na houskové knedlíky poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu.

Pak těsto rozdělíme na 3 - 4 stejné kusy, znovu prohněteme a vytvarujeme knedlíky. Kynuté knedlíky necháme kynout asi 15 minut a vaříme 20 minut. Po 10-ti minutách je otočíme.

Uvařené kynuté houskové knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby se nesrazily.
:tedysek: :tedysek: :tedysek:
Uživatelský avatar
Javorka
Příspěvky: 1698
Registrován: 14 říj 2018 18:10
Dal poděkování: 1752 poděkování
Dostal poděkování: 737 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Javorka »

Dýňové noky (nebo šišky?)
Pečená dýně, vejce, hladká mouka, sůl

Chutnají báječně, příště je sním samotné, maso netřeba.
Fotografie0071.jpg
Vepřová líčka na červeném víně
:433:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Janina »

Dokonalé! :ruzicka:
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Františka. »

Setkala jsem se se zajímavým postupem výroby nudlí. Rozválené placky se nakrájí na větší kusy, ty se celé uvaří, pomastí a pak teprve se z nich krájí nudle. Není to samozřejmě na sušení, ale na přímou spotřebu. Nevím, jestli to má nějakou výhodu nebo nevýhodu, ale překvapilo mě to.
Profesor1
Příspěvky: 8379
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Profesor1 »

A nejdou to náhodou lokše - Slovensko
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5323 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Hhippie »

Profesore, lokše by měly být placky z bramborového těsta pečené na plotně na sucho a maštěné sádlem. Na slano i sladko se dělají. Ale myslím, že to nejsou nudle, ani se to nevaří… :nevim:
Ale Ty seš z Východu, tak to jistě víš lépe než já :vytlem:
:Hhippie: Bubáci forever!
Uživatelský avatar
arus
Příspěvky: 4216
Registrován: 09 říj 2018 21:24
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od arus »

Lokse říkáme u nás doma normálním nudlim
:arus:
Uživatelský avatar
arus
Příspěvky: 4216
Registrován: 09 říj 2018 21:24
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od arus »

To,co popsala Hipi my říkáme placky, děláme je na sladko a potírame rozpuštěným máslem,je to mňamka :mrk:
:arus:
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5323 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Hhippie »

Zapomněla jsem včera vyndat z mrazáku jehněčí, tak jsem si říkala, že bych mohla dnes udělat halušky. Mám tu hromadu uzeného a špeku a zelí taky… to je vcelku Velikonoční, ne? :vytlem:
:Hhippie: Bubáci forever!
Uživatelský avatar
arus
Příspěvky: 4216
Registrován: 09 říj 2018 21:24
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od arus »

U nás jedou halušky jedině s tvarohem nebo brynzou :vytlem:
:arus:
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Františka. »

Zeptám se blbě, protože si nejsem jistá a halušky nikdy nedělám. Jsou ze syrových brambor nebo jen z mouky a vajec? To je vlastně asi targoňa, ne? Já z brambor dělám jen chlupaté (ze syrových) a špalíčky (z vařených). Ale ty halušky jsme zatím nijak nepotřebovali.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů