Marmeládujeme, džemujeme.

Pěstování ovoce, zeleniny, bylinek apod.
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 418 poděkování
Dostal poděkování: 206 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Janina »

Marion napiš prosím postup, jak džem, marmeládu přesně děláš, díky. :ruzicka:

Uživatelský avatar
Tedysek
Příspěvky: 651
Registrován: 10 říj 2018 10:12
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 4 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Tedysek »

Nedělali jste nahodou nekdo visnovou marmeladu?
:tedysek: :tedysek: :tedysek:

Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 418 poděkování
Dostal poděkování: 206 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Janina »

Udělej, je nejlepší ze všech. Když narazím na višně, také dělám.

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 4231
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 140 poděkování
Dostal poděkování: 390 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Hhippie »

Visnova a merunkova jsou nejlepsi!
Hlavne, kdyz jsou v nich velke kusy ovoce :andel:
:Hhippie: Bubáci forever!

Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3654
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 84 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Marion108 »

Janinko, delam to stale stejne a doufam, ze to vyjde...
Pripravene, vypeckovane ovoce nasypu do sirokeho hrnce a dam na plotnu, chvili dusim a pak vezmu stouchac na brambory a ovoce rozmackam a bud takto necham nebo sahnu po tycovem mixeru a rozmixuju do hladka... bez mixeru vznikne spis dzem s nim hladka marmelada. No a pak pridam spetku soli a varim deset minut, potom pridam cukr, dle chuti, pridam bud kyselinu citronovou nebo citronovou stavu nebo ji vubec nedavam, podle toho jak kysele je ci neni ovoce, s cukrem varim ctvrt hodinky... pak si v trosce vody rozmicham agar-agar pektin z morskych ras (deset gramu stoji dvacku a je to na cca. 2 kg ovoce) bohuzel levnejsi varianta s citrusu mi moc nezelirovala... respektive jak kdy... no a ten agar pridam do hrnce a varim uz jen asi minutu, pak odstavim a udelam zelirovaci test na namrazeny talirek, coz jsem vcera neudelala a jako na potvoru mi to neztuhlo ve sklinkach, asi malo agaru... ten test si fakt udelejte... no a mezitim si vymyte sklenice v troube na 110 vysusim, cimz je i predehreju a dezinfikuju, pred plnenom vyndam z trouby a plnim, vicka mam v tuto chvili vyvarena a oschla, pred zavickovanim setru okraje sklenic alkoholem, neobracim, necham stydnou vickrm vzhuru a druhy den zavarim na 80 °C 20 minut. Loni jsem nezavarovala a bylo to blbe, vrele doporucuji zavarit...
"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3654
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 84 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Marion108 »

Dalsi varka, bily rybiz od :Hhippie: proste parada. :usmev: Dekujem. :slunce:
Přílohy
IMG_20190718_103037.jpg
"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Uživatelský avatar
Kostey
Administrátor fóra
Příspěvky: 964
Registrován: 09 říj 2018 20:23
Dal poděkování: 5 poděkování
Dostal poděkování: 22 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Kostey »

Byl jsem stříhat na jednom místě a tam si paní osázela 0,5ha kanadskýma borůvkama.
Ještě na tom nemá sítě, tak jí letošní úrodu kompletně sežerou ptáci, ale příští rok bych už mohl dostat marmeládu :souhlas:
:kostey:

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od oreb1 »

No panejo, ale pak to sklízet bych nechtěla.

Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 418 poděkování
Dostal poděkování: 206 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Janina »

Dnes jsem se pustila do Linecké marmelády( marmeláda je pro mne, když odštavím ovoce a vzniklou štávu vařím, nejprve bez cukru a pak s cukrem) Vařím ji vždy z červeného rybízu, je do lineckého cukroví pěkně pikantní. Používám na kilo štávy 0,8 kg cukru, na závěr přisypu vanilkový cukr.
Vzrostlý keř červeného rybízu mám jen jeden, z jara jsme zasadili další dva. Letos jsem sklidila něco přes dvě a půl kila ovoce. Po odštavění jsem měla dvě kila štávy.
Vařím vždy po kile ovoce. Vyšlo mi osm sklenic. Když vše uvařím a naplním, zavíčkuji, ještě krátce zavařím v hrnci.
Přílohy
linecká m.jpg
linecká m.jpg1.jpg
linecká m 3.jpg
linecká m2.jpg
linecká m 4.jpg

Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 418 poděkování
Dostal poděkování: 206 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Janina »

Očesala jsem i většinu keříků černého rybízu. Letos se mi urodilo málo. I tak jsem vděčná.
Černý rybíz vařím takto. Načesané ovoce operu, odkapu, odtrhám zelené stopečky. Vařím kilo ovoce asi deset min, míchám, rozmačkám štouchačkou na brambory, přisypu cca 0,7 kg cukru, vařím cca pět minut. Na závěr přidám půl lžičky mleté skořice. Naplněné a uzavřené skleničky krátce zavařím.
Letos osmnáct.
Měla jsem i dosti vlezlého pomocníka. :usmev:
Přílohy
20190721_144107.jpg
20190721_144715.jpg
20190721_154517.jpg
20190721_181536.jpg

Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 418 poděkování
Dostal poděkování: 206 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Janina »

Vloni jsme odjížděli na oslavu synových třicetin a nestihla jsem udělal džem ze všech broskví. Vypeckovala jsem je, rozmačkala a po kile zamrazila.
Včera a dnes jsem zpracovala prvních pět kilo, ještě pár mne v mrazáku čeká. Džem je tak výborný jako bych broskve načesala nyní.
Letos jich bude méně, jsou menší a ještě nejsou zralé.
Přílohy
broskvovázmrazáku.jpg
broskvovázmrazáku.jpg1.jpg
broskvovázmrazáku.jpg2.jpg

Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 418 poděkování
Dostal poděkování: 206 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Janina »

Letos se nám urodilo dostatek krásných velkých meruněk, na našem jediném stromě. Poprvé v životě jsem dnes dělala džem z vlastních meruněk.
Meruňkový džem je u mne top. :srdicko: Pak višňová, černý rybíz, jahody.... Bez meruňkové marmelády by nebyl Sacher.
Přílohy
merunková.jpg
merunková1.jpg

Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3654
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 84 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Marion108 »

Svestkovy dzem se skorici... mnamkozni.. :usmev: :andel: osm sklenic celkem ... :hura:
Přílohy
IMG_20190807_231256.jpg
"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3654
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 84 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Marion108 »

Dalsich zavarenych osm sklenic svestkoveho dzemu, jsou to velke svestky, kyselejsi chuti, ne ty klasicke, ale na dzem vynikajici.
Přílohy
IMG_20190810_194021.jpg
"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Jana P.
Příspěvky: 791
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 521 poděkování
Dostal poděkování: 510 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Jana P. »

Letos první džemík. Jahodový. Sedm sklenek. Juchůůů. :vytlem:
Přílohy
E0128B11-21EC-40EC-8C53-ADAE8772082B.jpeg
:bosorka:

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host