Tak hlásím letošní první sklizeň ze třech krásných statných sazenic, které jsem loni dostala od Čtenářky.
Udělaly jsme s mladší včera sirup - domácí sirupy milujeme všichni - ze dvou litrů vody a ještě mám košík máty na usušení do čajových směsí.
Zatím vypadá, že s vyvýšeným záhonem nemá problém
Sirup jakékoli dělám všechny stejným způsobem:
Převařím dostatek vody, nechám zchladnout, na 1-2 dny do toho naložím rostliny / plody, ze kterých šťávu vyrábím plus pokrájený BIOcitron bez kůry (zjistila jsem, že když je dobře uzrálý, jde loupat jako pomeranč!

), potom to scedím, dávám 1-1,2 kg cukru na litr vylouhované vody a pokud mám pocit, že je málo kyselá, přidávám kyselinu citronovou.
Dělám takto sirupy bylinkové - mátový, meduňkový, bezinkový (z květů) a rybízový.