Pečené kečup
-
- Příspěvky: 6386
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5515 poděkování
- Dostal poděkování: 6082 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Kečup, část jsem i pekla, hotov. Minulé úterý. Z devíti kil rajčat a cca dvou kil padaných jablek, jen vykrajeno, neloupáno. A, jako vždy, luxusní. Kdo rad pikantní přidá si chilli. Na plotýnku do hrnce jsem dala dvě třetiny, třetinu jsem pekla , bezpracné.
Pŕed pasírováním vyndám bobkové listy a mixnu tyčákem. Pasíruji přes velké cedníkové síto jde to dobře, zbytku bylo cca kilo.
Pŕed pasírováním vyndám bobkové listy a mixnu tyčákem. Pasíruji přes velké cedníkové síto jde to dobře, zbytku bylo cca kilo.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Jani, díky za sdílení. Zkoušela jsem kečup jen jednou podle nějakého receptu z internetu, ale už si ho nepamatuju. Jen si vzpomínám, že byl sice dobrý, ale řídký, resp. mám pocit, že se oddělovala voda od protlaku. Chtěla bych to zase letos zkusit. Chci se zeptat, nemáš také problém s oddělováním vody od protlaku, zvl. když tam není žádné zahušťovadlo? Mám matný pocit, že v tom mém receptu byl kukuřičný škrob, ale jistá si nejsem. Nebo to zahustí dobře ta jablka? Myslím, že v tom mém receptu jablka nebyla. Vařila jsi celou dobu odkryté? Mírný plamen? Jak dlouho to asi tak trvalo?
A ještě k tomu cezení, velké cedící síto znamená s velkými otvory nebo že je prostě velké? Zase si matně vzpomínám, že mi to pasírování přišlo nekonečné. Nemáte někdo zkušenost s pasírovačem s kličkou, má smysl to kupovat? Taky mě napadlo, jestli by nešla použít takováta litinová mašinka na odšťavňování rybízu, ale zas nevím, jestli to sítko není moc husté.
Předem díky za jakoukoli zkušenost. Rajčata máme zatím jen na jídlo, sázeli jsme pozdě. Doufejme, že nepřijde brzo mráz a něco ještě sklidíme.
A ještě k tomu cezení, velké cedící síto znamená s velkými otvory nebo že je prostě velké? Zase si matně vzpomínám, že mi to pasírování přišlo nekonečné. Nemáte někdo zkušenost s pasírovačem s kličkou, má smysl to kupovat? Taky mě napadlo, jestli by nešla použít takováta litinová mašinka na odšťavňování rybízu, ale zas nevím, jestli to sítko není moc husté.
Předem díky za jakoukoli zkušenost. Rajčata máme zatím jen na jídlo, sázeli jsme pozdě. Doufejme, že nepřijde brzo mráz a něco ještě sklidíme.
- PavelIV
- Příspěvky: 6256
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 5486 poděkování
- Dostal poděkování: 3288 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Na pasírování byl výbornej tzv. špičák, potkal jsem se s tím na praxi před mnoha lety. Ve větších kuchyních by dnes mohl překážet, asi všechno mixujou.
Je to tvar trychtýře a dole ta špička je pevná, aby to přežilo šťouchání takovým tím pádem.
Je to tvar trychtýře a dole ta špička je pevná, aby to přežilo šťouchání takovým tím pádem.
-
- Příspěvky: 8485
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 4007 poděkování
- Dostal poděkování: 4300 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Nejlepší zahušťovadlo je vodu varem odpařit, nebo u rajčat to nefunguje?
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Určitě to chce zahusit odpařením při varu. Ale chce to odpařit ještě před pasírováním, protože odpařovat protlak jde dost blbě, resp. se to musí dělat pomalu a pořád u toho stát a míchat, jinak má člověk postříkaný strop. A já se přiznám, že mi ta výsledná hustota nejde dost dobře odhadnout ve fázi před pasírováním. A druhá věc je, že se mi odděluje voda od protlaku, že to nemá tu správnou konzistenci. A na to mi fungoval škrob. Ale u receptu od Jany tu konzistenci asi opravdu zajistí jablka, protože želírují. Je to jako když se vaří svíčková, jde ji udělat jen ze zeleniny, ale ta konzistence není to pravé ořechové. Stačí přidat do základu trošku mouky a všechno se pěkně spojí. Škrob, mouka, želírující ovoce - podobný efekt.
- Kouťák
- Příspěvky: 2970
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7821 poděkování
- Dostal poděkování: 4046 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Kečup budeme dělat letos potřetí zítra.Nadšení vypadá jinak,ale co se dá dělat.Už to mám vychytané.Odpařujeme přesně 2 hodiny za stálého míchání,potom mixer a pak pasírování.Jablka nebo papriku nedáváme.Je krásně hustej.
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Kouťák
- Příspěvky: 2970
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7821 poděkování
- Dostal poděkování: 4046 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Myslím si,že stejný recept sem už někdo dával,ale nechce se mi hledat.Tento kečup děláme už pár let , stále stejně a všem chutná.
3 kg rajčat
3 velké cibule
3 polévkové lžíce soli
20 stroužků česneku
5 bobkových listů
10 kuliček nového koření
------------------------------
2 hodiny míchat a rozvařit asi na polovinu.Vyndat koření a přidat:
3 šálky krupicového cukru
3/4 šálku octa (3dcl)
Nechat projít varem,rozmixovat,propasírovat a sterilizovat 20 minut.
Pravidelně děláme dvojitou dávku.
3 kg rajčat
3 velké cibule
3 polévkové lžíce soli
20 stroužků česneku
5 bobkových listů
10 kuliček nového koření
------------------------------
2 hodiny míchat a rozvařit asi na polovinu.Vyndat koření a přidat:
3 šálky krupicového cukru
3/4 šálku octa (3dcl)
Nechat projít varem,rozmixovat,propasírovat a sterilizovat 20 minut.
Pravidelně děláme dvojitou dávku.
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 45
- Registrován: 09 úno 2020 22:46
- Dal poděkování: 91 poděkování
- Dostal poděkování: 47 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Osvědčený recept (heinz ketchup)
2 kg rajčat (nejlépe kečupová masitá)
0,20 kg jablek
0,25 kg cibule
0,15 kg pískového cukru
5 ks hřebíčku
5 ks nové koření
5 ks pepř celý
2 ks bobkový list
0,1-0,2 l octa - dáváme spíš méně
1 lžíci soli
1 lžící papriky sladké nebo kapie 2-3
1 lžíci papriky pálivé nebo feferony (nemusí být pro děti)
1 lžička skořice
pokrájet rajčata,jablka,cibuli,vylepšujeme červenou kapií pro barvu,koření atd. a
vaříme cca 1 hodinu s poklicí a dále bez poklice do rozvaření.Jak je vše rozvařené vyjmeme koření rozmixujeme tyčovým mixerem,přepasírujeme od slupek a zrníček
Znovu povařit a plnit do čistých sklenic.Zavřít dezinfikovaným víčkem a otočit.Už nezavařujeme.
2 kg rajčat (nejlépe kečupová masitá)
0,20 kg jablek
0,25 kg cibule
0,15 kg pískového cukru
5 ks hřebíčku
5 ks nové koření
5 ks pepř celý
2 ks bobkový list
0,1-0,2 l octa - dáváme spíš méně
1 lžíci soli
1 lžící papriky sladké nebo kapie 2-3
1 lžíci papriky pálivé nebo feferony (nemusí být pro děti)
1 lžička skořice
pokrájet rajčata,jablka,cibuli,vylepšujeme červenou kapií pro barvu,koření atd. a
vaříme cca 1 hodinu s poklicí a dále bez poklice do rozvaření.Jak je vše rozvařené vyjmeme koření rozmixujeme tyčovým mixerem,přepasírujeme od slupek a zrníček
Znovu povařit a plnit do čistých sklenic.Zavřít dezinfikovaným víčkem a otočit.Už nezavařujeme.
-
- Příspěvky: 6386
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5515 poděkování
- Dostal poděkování: 6082 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Milá Savarko
Kečup vařím v letní kuchyni na el. Sporáku, několik hodin, volněji, když jdu kolem promíchám. Celou dobu odkryté. Někdo radí přidat cukr později, kvůli připalování. Žádného oddělování vody od protlaku jsem si nepovšimla. Jablka přidávám jen bez jaderníku. Neloupu.
Větší hrnec byl na sporáku. Pekáč na husu, bez poklice, v troubě. Na cca 170 stupňů. Pečení mi přijde snadnější, prakticky bezpracné.
Před pasírováním vyndám bobkové listy a promixuju ponornym mixerem. Pak pasíruji přes síto na fotce pomocí tření naběračkou. Jde to vcelku dobře a rychle. Následně jsem kečup ještě odpařovala nějakou dobu.
Pak dám do středních sklenic, používám jen patentní. A v elektrickém zavařovacím hrnci zavařím 20 min na 80 stupňů.
Zavařuji vše vždy . Nikdy se mi nic nezkazí.
Kečup vařím v letní kuchyni na el. Sporáku, několik hodin, volněji, když jdu kolem promíchám. Celou dobu odkryté. Někdo radí přidat cukr později, kvůli připalování. Žádného oddělování vody od protlaku jsem si nepovšimla. Jablka přidávám jen bez jaderníku. Neloupu.
Větší hrnec byl na sporáku. Pekáč na husu, bez poklice, v troubě. Na cca 170 stupňů. Pečení mi přijde snadnější, prakticky bezpracné.
Před pasírováním vyndám bobkové listy a promixuju ponornym mixerem. Pak pasíruji přes síto na fotce pomocí tření naběračkou. Jde to vcelku dobře a rychle. Následně jsem kečup ještě odpařovala nějakou dobu.
Pak dám do středních sklenic, používám jen patentní. A v elektrickém zavařovacím hrnci zavařím 20 min na 80 stupňů.
Zavařuji vše vždy . Nikdy se mi nic nezkazí.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Díky moc, Jani, za detaily. Ten nápad s naběračkou je super. Určitě vyzkouším! V té troubě když to děláš, nemáš pak moc napálený pekáč?
-
- Příspěvky: 6386
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5515 poděkování
- Dostal poděkování: 6082 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Právě že vůbec.
Dnes jsem likvidovala na záhonech rajčata už dočista a ještě bedynka jich byla vcelku slušných takže kečup budu zítra opakovat. Vše vyfotím detailně a popíšu důkladně
Dnes jsem likvidovala na záhonech rajčata už dočista a ještě bedynka jich byla vcelku slušných takže kečup budu zítra opakovat. Vše vyfotím detailně a popíšu důkladně
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- irčan
- Příspěvky: 2833
- Registrován: 28 črc 2019 14:43
- Dal poděkování: 996 poděkování
- Dostal poděkování: 430 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Dyž je obava že se to připálí tak se dá pekáč vystlat pečícím papírem.Dělal sem to tak při pečení povidlí.U kepuča si to už nepamatuju.
Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
-
- Příspěvky: 6386
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5515 poděkování
- Dostal poděkování: 6082 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
V hrnci je 4,5 kg rajčat , padana jablka jsem vykrajela, cibule, vše ostatní podle předpisu. Bobku více. Plotýnku jsem zapla ve 13.30.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 6386
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5515 poděkování
- Dostal poděkování: 6082 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Po dvou hodinách , převážně na trojku ze šesti stupňů . Pokračuji.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 6386
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5515 poděkování
- Dostal poděkování: 6082 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
3 hodiny var a rozmixovano. Jdu pasirovat.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 6386
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5515 poděkování
- Dostal poděkování: 6082 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Pasirovala jsem 20 minut , odpadu je 80 deka. Ještě chvíli odparuji a pak do skleniček.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 6386
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5515 poděkování
- Dostal poděkování: 6082 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Zavařeno 20/80, Výsledek je 5 litrů výborného kečupu, rajčata, cibule,jablka a bobkový list vlastní "vyroba"
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 12368
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2841 poděkování
- Dostal poděkování: 5889 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečené kečup
Krása, Jani! Manžel před pár lety zpracovával pár kg přebytku, když jsme nebyly doma a byla to tedy obrovská dobrota! To se nedá srovnávat s kupovaným…
Bubáci forever!
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host