Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Pěstování ovoce, zeleniny, bylinek apod.
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 414 poděkování
Dostal poděkování: 236 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Janina »

Vzala jsem celer, mrkev, natě vše omyla. Celer a mrkev pokrájela , dala do pekáče na trochu oleje a pekla, nevím, tak půl hodiny. Na 180. Pak jsem do sáčků dala pokrájenou petrželovou a celerovou nat, k tomu prochladlou zeleninu a zamrazila.
Dejme tomu, že bych vařila dvě polévky týdně, v zimě, potřebuji tedy kolem 40 sáčků zeleninové směsi. Zatím mám 6.
Jak to děláte vy?
Obvykle skladuji mrkev v písku a celer ve sklepě, nemrazím, ale letos hryzci silně útočí, do října by nezbylo nic.
Přílohy
mražzel.jpg
mražzel.jpg1.jpg

Uživatelský avatar
DAD David Abrahám
Příspěvky: 4038
Registrován: 10 říj 2018 15:33
Dal poděkování: 1444 poděkování
Dostal poděkování: 2870 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Mrkev na plátky a kostičky,
petržel a kedlubny na kostičky
Rajčata, jahody, borůvky, rybízy a maliny v celku
Fazol na kousky i v celku
Paprika bez jádřinců v celku
Květák po růžičkách
Petržel naťová a pažitka na drobno nasekaná
další domácí zelenina a drobné ovoce do mrazáku nejde
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě

Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 414 poděkování
Dostal poděkování: 236 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Janina »

Prima dade a jen tak, syrové? Neoblanšírované?

Uživatelský avatar
DAD David Abrahám
Příspěvky: 4038
Registrován: 10 říj 2018 15:33
Dal poděkování: 1444 poděkování
Dostal poděkování: 2870 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Jen syrové. Kuchařka si s tím musí poradit :usmev: . Ono v době sklizně je vždy i jiná práce a tak se dost spěchá. Fazolky by šli předvařit, cibule předsmažit atd.
Zapomněl jsem na hrášek jak cukrový a tak kuličkový.
Jsem konzument, né kuchařka :blazen: .
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě

Uživatelský avatar
Tedysek
Příspěvky: 759
Registrován: 10 říj 2018 10:12
Dal poděkování: 24 poděkování
Dostal poděkování: 35 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Tedysek »

Letos první pokusy...
Mrkev, celer, petržel, květák (ten na růžičky) pokrajim na kostky, hodimdo vroucí vody na cca 3min, pak podproudem studené vody svhladim. Nechám chvilku okapat a stěhují do sáčku a do mrazáku.
Papriku co chci a vaření, tak taky na kostky,...
Zbylou papriku v celku bez seminek bez vaření.
Dýni na kostky bez vaření. Ovoce tak jak je...jen meruňky a švestky a takové bez pecek. Třešně v celku.
:tedysek: :tedysek: :tedysek:

Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 414 poděkování
Dostal poděkování: 236 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Janina »

Kopr na devět koprovek je v mrazáku. :usmev:
Přes léto furt nerost a nerost. Tak jsem ho před nedávnem vysela do skleníku, takhle dozadu, po okurkách. Krásně vzrostl.
Přílohy
kopr.jpg
kopr1.jpg
kopr2.jpg
kopr3.jpg

Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 524 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Savarka »

Dělám téměř přesně tak jako Tedýsek. Jen nemrazím papriky (protože jich nemám dost, ne že by to nešlo :vytlem: ) a zrušila jsem mrazení dýně na kostky. Pokud mám velkou dýni, pokrájenou upeču a rozmixuji na pyré, které mrazím (i když by šlo určitě i zavařit). Většinou mám ale jen malé a ty spotřebovávám po jedné, vydrží v pokojové teplotě až do jara.

Co se týče blanšírování, určitě doporučuji. Dřív jsem mrazila zeleninu (hlavně mrkev) syrovou a ztratila barvu, chuť, strukturu. Posledních pár let blanšíruji a kvalita nesrovnatelná. Vhodím pokrájenou zeleninu do vroucí vody, co nejrychleji znovu uvedu do varu, minutku, dvě povařím (záleží na druhu zeleniny), vyndám cedníkem a přehodím do hrnce s ledovou vodou (ideálně i s kostkami ledu). Když se zelenina zchladí, dám na cedník okapat a zamrazím v sáčcích. Dokonce se mi takhle podařilo jeden rok zamrazit i cuketu na plátky (bylo výjimečně dost místa v mrazáku :vytlem: ) a byla jsem překvapená, jakou si zachovala kvalitu (používala jsem pak na pizzu a slané koláče). Cuketu jsem ale mrazila na táccích a po zamrazení sesypala do sáčků.

Zajímavá je varianta se zapečením zeleniny místo blanšírování, asi vyzkouším. :souhlas: Pečená zelenina mi přijde do polévek a omáček chuťově nejlepší, ale s čerstvou zeleninou se mi s tím většinou nechce dělat.

Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 414 poděkování
Dostal poděkování: 236 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Janina »

Díky Savarko za zkušenosti. :souhlas: Také blanšíruji, například fazolky. Jeden rok jsem udělala skorem 50 balíčků, přejedli jsme se a už je mnoooohem menší zájem. :vytlem: Dělám tak do deseti a letos ani to ne. Pěstovala jsem keříkovou fazoli na semena, musím ještě vyluštit.

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 8719
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 1819 poděkování
Dostal poděkování: 3691 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Hhippie »

Jani, ty plasty, co na to pouzijes, jsou nejak znovu pouzitelne? :nevim:
Me ti totiz trha srdce. :nesouhlas: Mame vakuovacku, takze je fakt, ze maso do mrazaku vakuujeme, protoze dele vydrzi. Prezentuji ty folie i jako znovupouzitelne. Ale to jsem se zatim nenaucila...
Ale zeleninu se snazim davat do krabicek co kde posbiram... jsou taky plastove, ale daji se pouzit xkrat (treba od velkych baleni zmrzlin z obchodu).
Ale mnohe veci proste jinak nez plastem pohodlne vyresit neumim :smutek: Treba chleb z hadroveho pytliku stejne doma prendam do igelitu, aby vydrzel dele cerstvy... :nevim:
:Hhippie: Bubáci forever!

Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 524 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Savarka »

Fazolky miluju. :souhlas: Jenže bohužel jen já, takže je taky už nedělám. Další takovou "delikateskou" je růžičková kapusta. Dle mého ideální zelenina, nemusí se řešit skladování, protože vydrží přes zimu na záhoně, ale kromě mě to nikdo nechce jíst :plac:

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 8719
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 1819 poděkování
Dostal poděkování: 3691 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Hhippie »

Savarko: clovek musi i sam sobe obcas udelat radost :souhlas: Preci uvarit si jako prilohu navic ruzickovou kapusticku jen sama pro sebe, neni zadny hrich ani moc prace na ic :mrk:
:Hhippie: Bubáci forever!

Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 524 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Savarka »

Hhippie, díky za milá slova. :usmev:

Já ani tak nemyslím vaření, ale spíš pěstování. Líbí se mi myšlenka co největší soběstačnosti a samozásobení. Ze začátku mi to přišlo snadné, člověk se postupně naučí co nejefektivněji využít svoje zdroje (myslím tím hlavně půdu, ale i třeba čas, sílu, prostě veškeré hmotné i nehmotné zdroje) a tím směřuje k větší a větší soběstačnosti. Jenže jsem zjistila, že aby to opravdu fungovalo, musí tuhle myšlenku sdílet oba partneři. S manželem máme oba rádi dobré jídlo, ale zatímco mě uspokojí už jen to, že je zdravé, z našich vlastních zdrojů a že je jako třeba u té kapustičky snadno "skladovatelné", manžel tohle hledisko nevnímá. Myslím, že je to tak trochu chlapský pohled na věc a svým způsobem ho chápu a jsem ráda, že někdo vyvažuje můj sklon k extrémizmu :vytlem:

Takže do své ideologie :vytlem: soběstačnosti jsem musela zařadit i pravidlo: pěstovat, chovat, produkovat to, co se doma opravdu sní. Nemá smysl mít plný mrazák a spíž něčeho, co pak jím jenom já, aby se to nezkazilo. :vytlem:

Ale jo, udělat sama sobě radost, mít takovou tu zdravou sebeúctu, v tom s tebou souhlasím, to je potřeba jako sůl. :usmev:

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 8719
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 1819 poděkování
Dostal poděkování: 3691 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Hhippie »

Savarko, ja jsem taky musela neco takhle vyradit. Tim si asi projde kazdy. Napr.ze zvyku jsem kazdorocne sela redkvicky, protoze rostou samy, ze, ale vzhledem k tomu, ze at jsem pestovala jakekoli a kdekoli, byly vzdycky palive a nikdo je nejedl, tak jsem je pestovat prestala. To same musim udelat s kedlubny. Nestihneme je apotrebovat, kdyz jsou mlade a pak uz se nedaji jist. Tak je mam doted na zahonku a postupne skrmim kralikum... :usmev:
:Hhippie: Bubáci forever!

Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 524 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Savarka »

K těm kedlubnám - z tohoto důvodu už se několikrátý rok chystám vyzkoušet postupné vysévání (nejen kedluben), aby se dalo sklízet postupně celou sezónu, ale nějak na jaře vždycky zapomenu nebo možná jak vidím ten krásný prázdný záhon, neodolám a celý ho zasypu. :stydim: Má s postupným výsevem někdo zkušenosti? Jakou zeleninu takhle pěstujete? Odkdy dokdy vyséváte a v jakých intervalech? Občas jsem tedy zkusila něco vysít během léta pro podzimní sklizeň, ale nikdy z toho nic nebylo. Nevím, jestli to bylo nevhodným počasím při výsevu nebo vyčerpanou půdou po předchozí sklizni a je potřeba záhon trochu pohnojit nebo nevím...

Uživatelský avatar
Javorka
Příspěvky: 1647
Registrován: 14 říj 2018 18:10
Dal poděkování: 1591 poděkování
Dostal poděkování: 685 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Javorka »

Zrovna fazolky se dají vysévat i později. Dokonce bych řekla, že z pozdějšího výsevu mám lepší úrodu.

Obrázek
:433:

Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 414 poděkování
Dostal poděkování: 236 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Janina »

Dávku kopru na jednu koprovku zabalím do alobalu. To je hliník. Do sáčku do mrazáku dám dvě dávky. Poté všechny sáčky s koprem do plastové krabice. Sáčky je možno používat neomezeně, nejsou nijak špinavé.
Když jsme byli malí moje matka vymývala sáčky od mléka a dávala v nich věci do mrazáku a to opakovaně. I jiné plastové sáčky, pokud měla jaké, vymývala a užívala opakovaně. Vakuovačku zatím nemám.

Jana P.
Příspěvky: 4284
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 3646 poděkování
Dostal poděkování: 4270 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Jana P. »

Letošní plněné papriky na zimu. :usmev:
Maso je jehněčí. Nyní je peču a pak je uložím po čtyřech do mrazáku.
Přílohy
2B55025B-99B7-4073-921D-688B9A94AB19.jpeg
8E0B3AE1-EC05-4215-8457-66A0CD2A3E5A.jpeg
7917E9CC-90D1-468B-A206-29FB0D0CAFBE.jpeg
04D59EAC-186B-4A6A-A601-624C66888A60.jpeg
:bosorka: Janina

Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 2250
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 4898 poděkování
Dostal poděkování: 2510 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Kouťák »

Jani,hezké.Přidej ještě pátou až přijedu. :vytlem:

Jana P.
Příspěvky: 4284
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 3646 poděkování
Dostal poděkování: 4270 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Jana P. »

:usmev:
Přílohy
B57A0590-FF18-4992-AF9B-919F2826BE46.jpeg
:bosorka: Janina

Uwe
Příspěvky: 203
Registrován: 16 srp 2021 09:28
Dal poděkování: 296 poděkování
Dostal poděkování: 153 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Uwe »

Minulý podzim jsem si dal tu práci a natrhal do mrazáku dva sáčky rakytniku kvůli vitaminum na zimu a to vám povím,to byla taaak hnusna práce :nesouhlas: Ještě hnusnejsi je teda rakytnik samotný, takže minimálně ještě na dva roky je od toho klid :hura:

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host