Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Pěstování ovoce, zeleniny, bylinek apod.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11578
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5323 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Hhippie »

Rakytník je nejlepší v jablečném džusu. Když jsem ho zamrazila - nejlepší je ostříhat celé větvičky a zamrazit tak a pak jen vytáhnout jednu, klepnout a plody opadají - - pak jsem vždy toto množství rozmačkala mezi dvěmi umělohmotnými lžícemi a nějak požila (nejlíp právě v tom džusu nebo šťávě). Tím jsem zachovala maximum vitamínu C, co umím :andel:
:Hhippie: Bubáci forever!
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Savarka »

Vidím, že tady byla před nějakou dobou řeč o rakytníku. U nás je momentálně hitem rakytníkový sirup za studena. Rakytník odšťavním v mašince na rybíz a rozmíchám s cukrem (kilo cukru na litr šťávy). Dám do lahví a uchovávám v ledničce. Jak dlouho takto vydrží, netuším, my ho tak do měsíce až dvou spotřebujeme. U rakytníku je myslím největší problém v odhadnutí správné doby na sklizeň. Když se sklidí moc brzy, je strašně kyselý, když pozdě, špatně se otrhává a rozmačkává se.
Jana P.
Příspěvky: 6020
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Jana P. »

Rakytník mám na zahradě léta, samce a různé samice, ale plodí mi velmi málo. :smutek: Před dvěma lety jsme dali další podél plotu k lesu tak až poporostou snad něco bude.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Příspěvky: 6020
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Jana P. »

Mám šuplíkový mrazák na ovozel. Letos už jsem ho začala zas plnit přebytky. Zatím, květák, brokolice, česnekové výhonky, a včera špenát. Krátce v horké vodě, scedím, schladím, a šup tam.
Přílohy
B2971176-CF48-40E0-A94C-E1399191F242.jpeg
587D1490-F579-41D4-89C0-D0AC80CC2E64.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Příspěvky: 6020
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Jana P. »

V mrazáku přibyly česnekové výhonky, černý rybíz na koláče a do jogurtu, černorybízová zmrzlina, také jahodová, meruňková dřeň, už začínají ostružiny,
A od jara tam je brokolice a květák. Také jsem pomlela loňské zbytky česneku, vytvořila tvar tyčinka, a lámu do jídel.
Přílohy
D08D41F9-7CF2-48A7-8F7A-CAD7F81E73F4.jpeg
1F6D930A-907B-48BE-9329-C0B45E3811A3.jpeg
0701C42F-265A-4899-B73D-D69BBBDC3289.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
jupik
Příspěvky: 847
Registrován: 16 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 81 poděkování
Dostal poděkování: 751 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od jupik »

Kopr mrazíte jen tak? Nebo prosolenej? Nám se vždycky rozblemcne...
Naposledy upravil(a) jupik dne 29 črc 2022 11:42, celkem upraveno 1 x.
jupik
Příspěvky: 847
Registrován: 16 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 81 poděkování
Dostal poděkování: 751 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od jupik »

Rakytník sklízíme až když mrzne. Je správně zralý a zmrzlé bobulky se nerozmačknou při otrhávání. Jen to chce hodně rumu a víc lidí na střídání, mrznou při tom ručičky. Táta si z něj dělá řídkou marmeládu a tu si dává do čaje místo medu
Jana P.
Příspěvky: 6020
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Jana P. »

Kopr si připravím na jedno jídlo, urovnám prekrojím svazecek na půl a zabalím do “psaníčka” z alobalu. Více jich dám do sáčku. Vyndám těsně před použitím, rychle pokrájím, a šup tam s ním. :vytlem:
Když mrzne už na keříkách rakytník dávno není, ptáci ho snědli. :vytlem:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
přezdívka
Příspěvky: 1340
Registrován: 22 lis 2018 11:53
Dal poděkování: 282 poděkování
Dostal poděkování: 987 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od přezdívka »

Kopr nakrájím a dám do malých skleniček od přesnídávky nebo od jogurtu a dám zamrazit. Tím, že je uzavřen ve sklenici, tak od něj v mrazáku nic nenačichne. Odebírat jde dobře.
Jana P.
Příspěvky: 6020
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Jana P. »

:souhlas: Ano, proto ho mám v alobalu, kvůli nacichnutí. Česnekové stroužky dávám zjara také do sklenic. Kvůli nacichnutí . Do mrazáku. Oloupané.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Savarka »

Pořídila jsem si loni na zamrazení bylinek lisy na bylinky z Tescomy. Je to docela šikovné. Zdají se malé, ale dá se toho tam nacpat docela dost. Zmrazila jsem tak kopr, bazalku a část petrželky. Bylinky lisuji nenasekané, sekám pak zmrazené, těsně před použitím.
Jana P.
Příspěvky: 6020
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Jana P. »

Savarko díky, toto neznám,nikdy jsem neviděla. Zajímavé, musím prozkoumat. :souhlas:
A taky jsem ráda, že tě vidím, už jsem tě postrádala. :ruzicka:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11578
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5323 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Hhippie »

Savarko, to je moc pěkná blbina!
Akorát jsem se snažila zorientovat… a pochopila jsem správně, že k tomu ale nejsou žádné další součástky, pnástavce? Prostě je to unikátní systém pro každou novou bylinku. Nemá to žádné “náhradní” krabičky? Prostě co kus to 130 Kč… ?
:Hhippie: Bubáci forever!
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Savarka »

Tescoma tam má video, kde je docela pěkně vidět, jak se to používá. Žádné nástavce, nic. V podstatě je to taková chytřejší plastová krabička. Cena mi loni přišla vysoká, letos s tou inflací už ne. :vytlem: Ten plast je dost pevný, takže jsem to brala jako dlohodobou investici.

Výhodu vidím v tom, že se ušetří místo v mrazáku (tím, jak je to slisované). Ale člověk to musí opravdu pořádně napěchovat, ne to tam dát tak nějak navolno, to by ztrácelo smysl. Pachy to taky neuvolňuje. Ono záleží, co měl před tím člověk za systém. Já mrazila v plastových krabičkách od kde čeho a oproti tomu je tohle daleko šikovnější, čistší a zabere to méně místa. A pokud byste si to někdo pořizoval, hlavně doporučuju si jednotlivé lisy fakt popsat, jako je to na tom videu. Přišlo mi to zbytečné, že přece poznám, co je kopr a co bazalka, ale když se to zamrazí, vypadá to všechno tak nějak stejně. :usmev:
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Savarka »

Jana P. píše: 01 srp 2022 21:46 Savarko díky, toto neznám,nikdy jsem neviděla. Zajímavé, musím prozkoumat. :souhlas:
A taky jsem ráda, že tě vidím, už jsem tě postrádala. :ruzicka:
Jani, to je milé, že mě někdo postrádá. :ruzicka: Přiznávám, že Malochov teď dost šidím, ale občas sem nakouknu. Nezvládám číst všechno, ale ujíždím na vlákně Bosorčina zahrádka. :vytlem:
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11578
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5323 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Nový příspěvek od Hhippie »

Jo. Mě se ten nápad taky líbí! 👍🏻
:Hhippie: Bubáci forever!
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti