Chléb ;-)
-
- Příspěvky: 4562
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 1342 poděkování
- Dostal poděkování: 1058 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Já si sem tam upeču chléb v pekárně, ale dělal jsem si od toho přivelké naděje. Není to ono .
Není nad chleba alespoň z trouby. Kousek od nás je ještě klasická pec, kde jednou - dvakrát do roka veřejně pečou chleba. To je to pravé! Když je čerstvý, voňavý domácí chleba, nepotřebuji k němu nic.
Váš recept mě opravdu zaujal a snad někdy si udělám čas.
Není nad chleba alespoň z trouby. Kousek od nás je ještě klasická pec, kde jednou - dvakrát do roka veřejně pečou chleba. To je to pravé! Když je čerstvý, voňavý domácí chleba, nepotřebuji k němu nic.
Váš recept mě opravdu zaujal a snad někdy si udělám čas.

„Pro nerozvážné vedení padá chov, padá lid, kdežto v množství rádců je záchrana.“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 414 poděkování
- Dostal poděkování: 224 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Objednávám vždy http://www.zijembio.cz/ 10 kilo mouky celozrnné žitné a 10 kilo celozrnné špaldy. Paní to namele, dá do papírového pytle, v tom to i skladuji ve staré chlebovce, skřínce špajzce. Takže to trvá, než mouku vypeču. Je stále dobrá.
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 414 poděkování
- Dostal poděkování: 224 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Tak jsem díky robotu začala péci kvasový chleba ošatkový.
A na to, že první ošatkový pokus, pečený bez formy, jsme nadšení.
300 g žitného kvasu, 400 g pšeničné chlebové mouky, dvě deci vody, 1,5 lžičky soli, půl lžíce kmínu.
A na to, že první ošatkový pokus, pečený bez formy, jsme nadšení.
300 g žitného kvasu, 400 g pšeničné chlebové mouky, dvě deci vody, 1,5 lžičky soli, půl lžíce kmínu.
-
- Příspěvky: 2312
- Registrován: 10 říj 2018 13:26
- Dal poděkování: 255 poděkování
- Dostal poděkování: 499 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Peču s kvaskem ,který ani nedávám téměř do lednice ,protože ho stále krmim a peču.
Váhu kvasku neřeším ,jsou to asi 3pol.lžíce .
Kvasek smíchám s 200g zitne mouky s 200ml vody a mísu dam do igel.pytle, většinou zadelam večer , po 12hod (ráno)odeberu 2lzice do skleničky a zase prikrmim zitnou moukou a vodou a nechám být .
Do těsta přidám 100gzitne a 100gpsenicne chlebove mouky a 200ml vody, sůl ,kmín , kmene semínko ,slunečnici, mak,dynova seminka nebo skvarky proste cokoliv chcete,někdy dam trochu oliv.oleje, lehce se vše promíchat a Zase prikryji a nechám 4h, pak přidám 50gzitne a 50gpsenicne chlebove a 100ml vody,promícham ,prikryji a nechám hodinu až dvě podle času .Je to takový třífázovy chléb
Když mate dobrou formu muže se dat rovnou do formy, já mám sklo takže to by neslo vyklepnout, takže nechávam v mise.
Troubu na 200st předehnat i se skleněnou formou, pak rychle vysypu oves.vlockami a stěrkou těsto prendam do formy,posypu čímkoliv a pecu 15min.nepriklopeny,pak dam viko a dalších 15min.pak vyklepnu z formy a nechám v otevřené troubě na rostu.
Teď Mám mouku z menšího mlýna a tam jsem musela prodloužit čas pečení a snížit teplotu , z kupovane mouky půl hodiny stačilo.
Je to strašně jednoduchý ,málo pracný, žádné hnětení
Váhu kvasku neřeším ,jsou to asi 3pol.lžíce .
Kvasek smíchám s 200g zitne mouky s 200ml vody a mísu dam do igel.pytle, většinou zadelam večer , po 12hod (ráno)odeberu 2lzice do skleničky a zase prikrmim zitnou moukou a vodou a nechám být .
Do těsta přidám 100gzitne a 100gpsenicne chlebove mouky a 200ml vody, sůl ,kmín , kmene semínko ,slunečnici, mak,dynova seminka nebo skvarky proste cokoliv chcete,někdy dam trochu oliv.oleje, lehce se vše promíchat a Zase prikryji a nechám 4h, pak přidám 50gzitne a 50gpsenicne chlebove a 100ml vody,promícham ,prikryji a nechám hodinu až dvě podle času .Je to takový třífázovy chléb

Když mate dobrou formu muže se dat rovnou do formy, já mám sklo takže to by neslo vyklepnout, takže nechávam v mise.
Troubu na 200st předehnat i se skleněnou formou, pak rychle vysypu oves.vlockami a stěrkou těsto prendam do formy,posypu čímkoliv a pecu 15min.nepriklopeny,pak dam viko a dalších 15min.pak vyklepnu z formy a nechám v otevřené troubě na rostu.
Teď Mám mouku z menšího mlýna a tam jsem musela prodloužit čas pečení a snížit teplotu , z kupovane mouky půl hodiny stačilo.
Je to strašně jednoduchý ,málo pracný, žádné hnětení

- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 5599
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 593 poděkování
- Dostal poděkování: 1251 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Jamarov: jsi cvok! Říkám to pořád dokola! 
Děsně jednoduchá je hrníčková buchta. Nevážim, jen nandám ingredience, zamíchám v míse, vyliju na plech a upeču.
Cokoli, co potřebuje mrtě postupů a mezičasů a dělá se skoro den... je naprosto nereálně pracné a vůbec nechápu, jak na to může mít ženská od dětí a farmy energii, natožpak čas, se s tím matlat!
Samozřejmě budiž Ti přáno - už dávno vím, že jsi nadčlověk a nepřesvědčíš mě o opaku... ale o tomhle nikdy, až do smrti smrťoucí, neřeknu, že je to jednoduchý výrobek!

Děsně jednoduchá je hrníčková buchta. Nevážim, jen nandám ingredience, zamíchám v míse, vyliju na plech a upeču.
Cokoli, co potřebuje mrtě postupů a mezičasů a dělá se skoro den... je naprosto nereálně pracné a vůbec nechápu, jak na to může mít ženská od dětí a farmy energii, natožpak čas, se s tím matlat!

Samozřejmě budiž Ti přáno - už dávno vím, že jsi nadčlověk a nepřesvědčíš mě o opaku... ale o tomhle nikdy, až do smrti smrťoucí, neřeknu, že je to jednoduchý výrobek!


-
- Příspěvky: 2312
- Registrován: 10 říj 2018 13:26
- Dal poděkování: 255 poděkování
- Dostal poděkování: 499 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)




Ale je Hippie , vážně , je pravda ze proces trvá 19hodin , ale v podstatě par minut, a stejný poměr mouky a vody je taky banální

- arus
- Příspěvky: 2737
- Registrován: 09 říj 2018 21:24
- Dal poděkování: 318 poděkování
- Dostal poděkování: 251 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Jamarov, když z rozkvasu odebereš kvásek, tak ho hned přikrmíš?
Dostala jsem od dcery kvásek, tak se mi recept od Jamarov hodí, jenže nemám žádnou žitnou nebo chlebovou mouku, tak budu péct chleba příští týden.
Zato úspěšně peču Janinčiny rohlíky. Vždy ze dvou dávek (22ks). Jiné rohlíky ani nekupujeme.
Dostala jsem od dcery kvásek, tak se mi recept od Jamarov hodí, jenže nemám žádnou žitnou nebo chlebovou mouku, tak budu péct chleba příští týden.
Zato úspěšně peču Janinčiny rohlíky. Vždy ze dvou dávek (22ks). Jiné rohlíky ani nekupujeme.


-
- Příspěvky: 2312
- Registrován: 10 říj 2018 13:26
- Dal poděkování: 255 poděkování
- Dostal poděkování: 499 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Arus přesně tak, teď jsem odebrala kvasek a hned prikrmila a z půlky jsem zadelala na chleba, vím ze půjdu pozdě spát a brzy vstanu a druhou půlku jsem jen prikrmila , protože za par hodin ho daruji návštěvě
Zitnou mouku celozrnou koupíš v Liedlu a není špatná , dřív jsem z ni pekla
místo pšenice můžeš dat i spaldovou, nebo nechat jen zitnou -chléb je pak tmavší .
Rozhodne zalezi na kvasku , už 3 . Osoba koupila v Liedlu ten suchý a podle návodu zadelala na chléb, nikomu nevzesel , takže chyba je v kvasku ale nemám zkušenost se sušenym. Proč taky. zkoušel ho někdo ?

Zitnou mouku celozrnou koupíš v Liedlu a není špatná , dřív jsem z ni pekla
Rozhodne zalezi na kvasku , už 3 . Osoba koupila v Liedlu ten suchý a podle návodu zadelala na chléb, nikomu nevzesel , takže chyba je v kvasku ale nemám zkušenost se sušenym. Proč taky. zkoušel ho někdo ?
-
- Příspěvky: 864
- Registrován: 07 bře 2019 15:08
- Dal poděkování: 166 poděkování
- Dostal poděkování: 404 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Je to divný, sušený kvasnice se používají běžně, že by nějaká nekázeň v rozporu s návodem? I když co může být za problém v teple smíchat sušený kvásek a vodu s trochou cukru a mouky.
chovám asi 36 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 , asi 47 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, čubinku KAO. Dále mám 4+1 ovečky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě.
od jednodenních kuřátek, čubinku KAO. Dále mám 4+1 ovečky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě.
-
- Příspěvky: 701
- Registrován: 01 bře 2019 22:24
- Dal poděkování: 65 poděkování
- Dostal poděkování: 156 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Ahoj všichni,
Klasický kvásek jsem si založila cca před rokem tradiční "dlouhou metodou", mám ho do dnes. Různé recepty jsem si přizpůspbila k obrazu svému, resp. času. Tzn. hooodně zkrátila a chleba je vynikající a troufnu si říct, že i zdravý.
1)Nejdřív udělám rozkvas: odhadem 2 polévkové lžíce žitného kvásku + 160g vlažné vody+160 žitné mouky. Nechám 6-12hodin.
2)Zadělám těsto: odeberu do skleničky na příště (též přikrmím). K rozkvasu přidám 1čaj. lž. soli, 1-2lž. drceného kmínu, 300g vlažné vody a 500g mouky (nejčastěji 250žitné+250špaldové), ručně zadělám a nechám 2 hodiny kynout. Když je čas, tak každou 1/2 hod přeložím. ALe většinou není.
3) Uplácám bochánek a dám do ošatky, kyne další 1 hod, s tím, že po půl hodině zapnu troubu na 230 °C a dám tam rozehřát pánev s pokličkou
4) Vyklopím do pánve, přikryji pokličkou a peču 1/2 hod. Po té pokličku sundám, teplotu snížím na cca 190°C a peču ještě 15min.
Pak už jen vyklopím na mřížku a nechám vychladnout.
Klasický kvásek jsem si založila cca před rokem tradiční "dlouhou metodou", mám ho do dnes. Různé recepty jsem si přizpůspbila k obrazu svému, resp. času. Tzn. hooodně zkrátila a chleba je vynikající a troufnu si říct, že i zdravý.
1)Nejdřív udělám rozkvas: odhadem 2 polévkové lžíce žitného kvásku + 160g vlažné vody+160 žitné mouky. Nechám 6-12hodin.
2)Zadělám těsto: odeberu do skleničky na příště (též přikrmím). K rozkvasu přidám 1čaj. lž. soli, 1-2lž. drceného kmínu, 300g vlažné vody a 500g mouky (nejčastěji 250žitné+250špaldové), ručně zadělám a nechám 2 hodiny kynout. Když je čas, tak každou 1/2 hod přeložím. ALe většinou není.
3) Uplácám bochánek a dám do ošatky, kyne další 1 hod, s tím, že po půl hodině zapnu troubu na 230 °C a dám tam rozehřát pánev s pokličkou
4) Vyklopím do pánve, přikryji pokličkou a peču 1/2 hod. Po té pokličku sundám, teplotu snížím na cca 190°C a peču ještě 15min.
Pak už jen vyklopím na mřížku a nechám vychladnout.
-
- Příspěvky: 129
- Registrován: 06 úno 2020 22:06
- Dal poděkování: 21 poděkování
- Dostal poděkování: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 701
- Registrován: 01 bře 2019 22:24
- Dal poděkování: 65 poděkování
- Dostal poděkování: 156 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Ještě jsem zapomněla dodat, že je to chleba o hmotnosti 1000-1100g. Peču denně max ob den.
-
- Příspěvky: 1219
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 697 poděkování
- Dostal poděkování: 524 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Pečení chleba na vsi v Německu ještě před 60 lety. Pěkné pece, myslím, že u nás nebyly většinou takhle mimo dům. Aspoň u babičky byla pec uvnitř a chleba se do ní nakládal ze síně. Ale nebyla na tolik bochníků. Zaujalo mě, jak pěkně ukládali kvásek. Je to hned po 6. minutě.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host