Chléb ;-)
-
- Příspěvky: 6384
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 3330 poděkování
- Dostal poděkování: 2484 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Nepeče se to přece nasucho, jen tam není tuk. Je tam ten chleba, který pekáč chladí. Odpařuje se z něho nějaká voda, která chladí i víko. Ale ani bez toho by se snad neměl nijak zkroutit. Mám pořád v troubě pekáče s chlebem na sušení, ale někdy je tam nechávám i prázdné a někdy je v troubě fakt hodně teplo. Problém je s místem, kam je uklidit. Mám smaltované pekáče z plechu, takové ty s víkem jako na husu třeba. Ani se nezkroutily ani nepopraskal smalt, i když tam bylo někdy 250 na dvířkách, což znamená vzadu ještě víc. (Nemám elektrickou troubu.)
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Díky za rady. Mám za sebou dva pokusy pečení v nerezovém pekáči a přežil to naprosto bez úhony. Chleba jsem pekla na nízkém víku a přiklopila pekáčem. Pekla jsem dvakrát, jednou jsem dala do studené trouby, jednou jsem předehřála na 250 (troubu s prázdnou formou). Lépe mi vyšel ten ze studené trouby, ale mohlo to být i něčím jiným, vždycky je tam spousta proměnných. Budu dál zkoušet.
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Tak jsem udělala ještě pár pokusů s pečením chleba v nerezovém pekáči, resp. na nízkém víku přiklopeném pekáčem. Zůstala jsem nakonec u varianty dávání do studené trouby. Mám pocit, že výsledek je stejný jako při pečení v rozpálené troubě a vyhovuje mi, že nemusím manipulovat s rozpáleným pekáčem a hlídat, aby mi nevychladl.
Chleba vyklopím z ošatky na pečící papír (používám opakovaně), ometu mouku, potřu vlažnou slanou vodou, dám na víko, přiklopím pekáčem a dám do studené trouby. Troubu zapnu na 250 a nechám celkem cca 55 min, možná by šlo i méně. Posledních 10 minut peču odkryté.
Zkoušela jsem také variantu bez potírání chleba vodou, přijde mi, že chléb víc naskočí, ale tím pádem i víc popraská. Není to špatné, akorát osobně nemám ráda chleba s moukou na povrchu, takže asi zůstanu u potírání slanou vodou před pečením i za cenu toho, že bude chléb nižší. Když peču ve formě, po pečení už nepotírám, přijde mi to zbytečné.
Každopádně musím říct, že přestože jsem se celá léta bránila pečení v nádobě, resp. měla jsem pocit, že vhodnou nádobu nemám a kupovat ji kvůli chlebu nebudu, přijde mi pečení v nádobě daleko komfortnější a předvídatelnější než volně v troubě. Pokud by si někdo chtěl nádobu za tímto účelem pořizovat, určitě je lepší litinová, ale i s tím rychle chladnoucím nerezem to jde, zvlášť pokud se vkládá chleba do studené trouby.
Chleba vyklopím z ošatky na pečící papír (používám opakovaně), ometu mouku, potřu vlažnou slanou vodou, dám na víko, přiklopím pekáčem a dám do studené trouby. Troubu zapnu na 250 a nechám celkem cca 55 min, možná by šlo i méně. Posledních 10 minut peču odkryté.
Zkoušela jsem také variantu bez potírání chleba vodou, přijde mi, že chléb víc naskočí, ale tím pádem i víc popraská. Není to špatné, akorát osobně nemám ráda chleba s moukou na povrchu, takže asi zůstanu u potírání slanou vodou před pečením i za cenu toho, že bude chléb nižší. Když peču ve formě, po pečení už nepotírám, přijde mi to zbytečné.
Každopádně musím říct, že přestože jsem se celá léta bránila pečení v nádobě, resp. měla jsem pocit, že vhodnou nádobu nemám a kupovat ji kvůli chlebu nebudu, přijde mi pečení v nádobě daleko komfortnější a předvídatelnější než volně v troubě. Pokud by si někdo chtěl nádobu za tímto účelem pořizovat, určitě je lepší litinová, ale i s tím rychle chladnoucím nerezem to jde, zvlášť pokud se vkládá chleba do studené trouby.
-
- Příspěvky: 7682
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3366 poděkování
- Dostal poděkování: 3364 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Mám pocit, že čím mám míň času na přípravu, tím dělám chleba lepší
Hlavně jsem se naučil "pracovat" s okolní teplotou při kynutí těsta. No a taky s troubou
Napočítal jsem ve své bedničce s moukou už 12 prázdných sáčků od mouky, tak to už jsem upekl minimálně 20 pecnů. Tak nějak to vychází - tři chleby týdně.
To jsem zvědavý na účet za elektřinu

Hlavně jsem se naučil "pracovat" s okolní teplotou při kynutí těsta. No a taky s troubou

Napočítal jsem ve své bedničce s moukou už 12 prázdných sáčků od mouky, tak to už jsem upekl minimálně 20 pecnů. Tak nějak to vychází - tři chleby týdně.
To jsem zvědavý na účet za elektřinu


„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 832
- Registrován: 26 led 2019 16:11
- Dal poděkování: 236 poděkování
- Dostal poděkování: 381 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 9693
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2034 poděkování
- Dostal poděkování: 4223 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Ivane, dobrá práce! Tam je určitě extra riziko, že se srazí, jak je těmi bramborami těžký, ne…? 


-
- Příspěvky: 832
- Registrován: 26 led 2019 16:11
- Dal poděkování: 236 poděkování
- Dostal poděkování: 381 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Taky jsem si nedávno kladla otázku, na kolik tak může vyjít jedno takové pečení, řekněme hodinu je trouba zapnutá na 250 stupňů. Ale jsem levá na tyhle výpočty. Nezkoušel jste to někdo vypočítat? Každý má jiný tarif, ceny, ale i tak orientačně by mě to zajímalo.Profesor1 píše: ↑29 led 2022 06:45Mám pocit, že čím mám míň času na přípravu, tím dělám chleba lepší![]()
Hlavně jsem se naučil "pracovat" s okolní teplotou při kynutí těsta. No a taky s troubou![]()
Napočítal jsem ve své bedničce s moukou už 12 prázdných sáčků od mouky, tak to už jsem upekl minimálně 20 pecnů. Tak nějak to vychází - tři chleby týdně.
To jsem zvědavý na účet za elektřinu![]()
-
- Příspěvky: 7682
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3366 poděkování
- Dostal poděkování: 3364 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Cca - 2.5 kWh x 1 hod. x 6 Kč = 15 Kč (max.)

„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 7682
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3366 poděkování
- Dostal poděkování: 3364 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Včerejší předpůlnoční. No už od pohledu je to nádhera 


„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- arus
- Příspěvky: 3821
- Registrován: 09 říj 2018 21:24
- Dal poděkování: 1032 poděkování
- Dostal poděkování: 641 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 7682
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3366 poděkování
- Dostal poděkování: 3364 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Nevypadá. Je!
Nebudu doma!

Nebudu doma!




„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 7682
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3366 poděkování
- Dostal poděkování: 3364 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Tak začínám mít málou ošatku (na 1,2 kg )
Nějak mě to vře
Ten kvásek opravdu čím je starší, tím je "silnější"
A opravdu je to něco živého. Když s tím těstem pracuju, tak cítím jak z něj sálá teplo a přitom když na něj sáhnu, tak je studené.
Prvně jsem myslel že se mě to zdá, ale cítím to pokaždé
Anebo mě z toho už hrabe
Už aby bylo léto a já neměl čas
Nějak mě to vře

Ten kvásek opravdu čím je starší, tím je "silnější"
A opravdu je to něco živého. Když s tím těstem pracuju, tak cítím jak z něj sálá teplo a přitom když na něj sáhnu, tak je studené.
Prvně jsem myslel že se mě to zdá, ale cítím to pokaždé

Anebo mě z toho už hrabe


Už aby bylo léto a já neměl čas


„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- DAD David Abrahám
- Příspěvky: 4245
- Registrován: 10 říj 2018 15:33
- Dal poděkování: 1581 poděkování
- Dostal poděkování: 3309 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
I u nás se zadařilo

na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Příspěvky: 7682
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3366 poděkování
- Dostal poděkování: 3364 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Ale to není kváskový nebo jo?

„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- DAD David Abrahám
- Příspěvky: 4245
- Registrován: 10 říj 2018 15:33
- Dal poděkování: 1581 poděkování
- Dostal poděkování: 3309 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Je z kvasu, ale né z žitný mouky. Přivezli si základ od kamaráda z Otnic od Slavkova. Je to strašný fofr protože se krmí bílou pšeničnou moukou každých 12 hodin.
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 9693
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2034 poděkování
- Dostal poděkování: 4223 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 7682
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3366 poděkování
- Dostal poděkování: 3364 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Teprve sázím 


„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 5060
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 4199 poděkování
- Dostal poděkování: 4707 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Jojo správný pekaŕ je vždycky chlap


Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host