Chléb ;-)
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
To věřím a buďte rád, že Vás nenavštívím. To byste se nedopekl . Já dnes přišla z práce, měla jsem hlad a snědla jsem 8 krajíců kupovaného chleba, ne od kraje, ale celých. Byl teda čerstvý, nebalený. Ale kdyby byl čerstvý domácí...
A ještě čtvrt bábovky.
A ještě čtvrt bábovky.
- arus
- Příspěvky: 4216
- Registrován: 09 říj 2018 21:24
- Dal poděkování: 1362 poděkování
- Dostal poděkování: 785 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Františko, to vypadá, jako byste nic nejedla celý den!
Minulou zimu jsem ve formě pekla kváskový žitný chléb. Asi se k pečení chleba, v nějaké podobě vrátím, ale nemám kvásek. Úplně mi děláte chutě na domácí vonící chléb!
Minulou zimu jsem ve formě pekla kváskový žitný chléb. Asi se k pečení chleba, v nějaké podobě vrátím, ale nemám kvásek. Úplně mi děláte chutě na domácí vonící chléb!
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Nojo, nejste v Pokrkonoší, kde mají kvásek v každém obchodě. Jinde na člověka koukají jako na blázna. Tak si ho, arus, budete muset zakvasit sama nebo si udělat výlet třeba do Hořic.
Ale jo, jedla jsem asi v 10 a pak asi ve 3, ale večer v 7 už jsem měla hlad jako vlk.
Ale jo, jedla jsem asi v 10 a pak asi ve 3, ale večer v 7 už jsem měla hlad jako vlk.
-
- Příspěvky: 6020
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5137 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
To je moc hezké ty vaše rady, Profesore a Savarko.
Ale! Jaká mouka a kolik? A tak vůbec, potřebuji to podrobněji.Prosím, prosím, smutně koukám.
Ale! Jaká mouka a kolik? A tak vůbec, potřebuji to podrobněji.Prosím, prosím, smutně koukám.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 8384
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Arus nalezeno na kváskové mapě VS - E-mail: dkcalova@dkcalova.cz, kvásek žitný. Stačí dát dva dny dopředu vědět. Skleničku sebou.
Když tak pošlu.
Recepty jsou na YT vše na jedno brdo. Stručně - rozkvas = velká lžíce kvásku + třeba 150 g žitné + 150g vody. Nechat cca 8 hodin rozkvasit. Pak přidat 400g pšeničné + 80 g žitné + 280g vody + dvě lžičky soli + 2 lžičky kmánu - mísit překládat a po cca 3 hodinách na desce popřekládat, promísit a dát do ošatky kvasit na cca 5 - 12 hodin dle teploty. Dát péct.
Když tak pošlu.
Recepty jsou na YT vše na jedno brdo. Stručně - rozkvas = velká lžíce kvásku + třeba 150 g žitné + 150g vody. Nechat cca 8 hodin rozkvasit. Pak přidat 400g pšeničné + 80 g žitné + 280g vody + dvě lžičky soli + 2 lžičky kmánu - mísit překládat a po cca 3 hodinách na desce popřekládat, promísit a dát do ošatky kvasit na cca 5 - 12 hodin dle teploty. Dát péct.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Ad kvásek, já to řeším tak, že mám doma sáček sušeného kvásku a když mám "chlebové období", rozdělám si kvásek z něho. Stačí lžička, rozmíchám ve vodě, přidám žitnou mouku a pár dní 2x denně přikrmuju (voda + mouka), až se kvásek "probudí". Stává se, že ze začátku nemá dostatečnou sílu, takže do těsta přidávám cca půl lžičky sušeného droždí. Když už je kvásek vyzrálejší, droždí vynechávám. A když se mi nechce čekat na kvásek, prostě peču jen s droždím (půlka sáčku na bochník), ono to taky není špatné. Sušený kvásek jsem kupovala v DM drogerii, ale naposled jsem ho koupila v Kauflandu, takže je to dneska asi snáze sehnatelné než dřív.
Ad recept, jak jsem psala, dělám od oka. Chleba je tekutina, mouka, sůl, kmín. Na velký chleba 2 lžičky soli, cca 600ml tekutiny (včetně té v kvásku). Část mouky ve formě kvásku nebo chcete-li rozkvasu, zbytek se přidává tak, aby vznikla správná konzistence - lehce lepivá. Celkem je to cca kilo mouky (včetně té v kvásku). Co se týče složení mouky, čím více pšeničné, tím méně je to lepivé čili není potřeba zapracovat tolik mouky a chléb není pak tak hutný. Pokud chci více žitný chleba nebo dokonce celožitný, peču v chlebíčkové formě a pak nechám konzistenci řidší, lepivou a do vymazané formy ji přendám stěrkou, ne ve formě bochníku.
Spíš než recept ve smyslu složení řeším ty postupy kolem. Třeba vím, že je dobré, aby těsto kynulo pomalu a dlouho, ideálně během kynutí několikrát srazit - to se dá dělat překládáním, jak píše Profesor, nebo propracováním v míse. Vyplatí se taky nechat chleba pořádně nakynout v poslední fázi, t.j. když už je zformovaný (v ošatce nebo v chlebíčkové formě nebo na plechu, v pečící nádobě).
No a pak jako největší vědu vidím vlastní pečení, pokud člověk nemá pec, jak píše Františka. Aby se člověk podmínkám v peci přiblížil i s obyčejnou troubou, je potřeba zajistit vlhkost a prudké pečení rovnoměrně ze všech stran. A ochránit kůrku před spálením. A zase, dá se to řešit asi více způsoby. Svůj způsob jsem popsala výše. Pečení v zakryté nádobě, ideálně litinové, jak píše teď naposledy Profesor je podle mě velmi dobré řešení, i když vlastní zkušenost nemám. Je to vlastně taková minipec v troubě s vlastním mikroklimatem.
Ad recept, jak jsem psala, dělám od oka. Chleba je tekutina, mouka, sůl, kmín. Na velký chleba 2 lžičky soli, cca 600ml tekutiny (včetně té v kvásku). Část mouky ve formě kvásku nebo chcete-li rozkvasu, zbytek se přidává tak, aby vznikla správná konzistence - lehce lepivá. Celkem je to cca kilo mouky (včetně té v kvásku). Co se týče složení mouky, čím více pšeničné, tím méně je to lepivé čili není potřeba zapracovat tolik mouky a chléb není pak tak hutný. Pokud chci více žitný chleba nebo dokonce celožitný, peču v chlebíčkové formě a pak nechám konzistenci řidší, lepivou a do vymazané formy ji přendám stěrkou, ne ve formě bochníku.
Spíš než recept ve smyslu složení řeším ty postupy kolem. Třeba vím, že je dobré, aby těsto kynulo pomalu a dlouho, ideálně během kynutí několikrát srazit - to se dá dělat překládáním, jak píše Profesor, nebo propracováním v míse. Vyplatí se taky nechat chleba pořádně nakynout v poslední fázi, t.j. když už je zformovaný (v ošatce nebo v chlebíčkové formě nebo na plechu, v pečící nádobě).
No a pak jako největší vědu vidím vlastní pečení, pokud člověk nemá pec, jak píše Františka. Aby se člověk podmínkám v peci přiblížil i s obyčejnou troubou, je potřeba zajistit vlhkost a prudké pečení rovnoměrně ze všech stran. A ochránit kůrku před spálením. A zase, dá se to řešit asi více způsoby. Svůj způsob jsem popsala výše. Pečení v zakryté nádobě, ideálně litinové, jak píše teď naposledy Profesor je podle mě velmi dobré řešení, i když vlastní zkušenost nemám. Je to vlastně taková minipec v troubě s vlastním mikroklimatem.
-
- Příspěvky: 8384
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Zítra si musím přivstat a bude se péct. Zároveň zadělat na další a pozítří ráno znovu.
Objednávky se hrnou. Chození do práce mě čím dál víc nevyhovuje
Objednávky se hrnou. Chození do práce mě čím dál víc nevyhovuje
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- arus
- Příspěvky: 4216
- Registrován: 09 říj 2018 21:24
- Dal poděkování: 1362 poděkování
- Dostal poděkování: 785 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11578
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5325 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- arus
- Příspěvky: 4216
- Registrován: 09 říj 2018 21:24
- Dal poděkování: 1362 poděkování
- Dostal poděkování: 785 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Hlásím se k tvým stálým zákazníkům, jen musíme vyřešit logistiku...ale třeba si pořídíš dodávku a budeš chleba rozvážet po kraji.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11578
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5325 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Tak zrovna Arus to máš nejblíž ze všech..
A ještě k tomu ta skvělá káva z “vaší” pražírny v Polance… áááách!
A ještě k tomu ta skvělá káva z “vaší” pražírny v Polance… áááách!
Bubáci forever!
- arus
- Příspěvky: 4216
- Registrován: 09 říj 2018 21:24
- Dal poděkování: 1362 poděkování
- Dostal poděkování: 785 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Hipí, tato konkrétní pražírna už pro mě není TOP. Chodím jinam, zavedu tě tam, až přijedeš
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11578
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5325 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Profesore a pečete pořád v té formě? Pokud ano, teplotu necháváte stejnou jako bez formy nebo pečete při mírnější teplotě?
Pořád přemýšlím, jestli nezkusit upéct chleba v nerezovém pekáči s víkem. Je to super pekáč, ale nikdy jsem v něm při takhle vysoké teplotě nic nepekla. Nemáte někdo zkušenost? Mám to risknout a nechat ho třeba nasucho rozehřát na 250 stupňů a pak tam dát chleba? Nezkoušel jste někdo? Profesor má podle všeho litinu, ta snáší vysoké teploty, ale vůbec nevím, jak je to u nerezového nádobí.
Pořád přemýšlím, jestli nezkusit upéct chleba v nerezovém pekáči s víkem. Je to super pekáč, ale nikdy jsem v něm při takhle vysoké teplotě nic nepekla. Nemáte někdo zkušenost? Mám to risknout a nechat ho třeba nasucho rozehřát na 250 stupňů a pak tam dát chleba? Nezkoušel jste někdo? Profesor má podle všeho litinu, ta snáší vysoké teploty, ale vůbec nevím, jak je to u nerezového nádobí.
-
- Příspěvky: 8384
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Ano, stále v tom pekáči. Je to pohodlnější, že nemusím předehřívat vodu, vkládat vodu, vyndávat vodu . . . .. Ještě jsem vymyslel, že když pekáč vytáhnu z předehříváné trouby, abych do něj vložil chleba na pečení, tak jej položím na zapálený plynový hořák, aby byl stále teplý a těsto dno tak neochladilo, když jej máčím vodou, sypu hrubou solí a nařezávám proti prasknutí.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 8384
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Už chvíli přestalo A žádnou pekárnu. To by znamenalo, že zákazník si bude v klidu spát do rána a já budu vstávat brzy a stejně mě pomluví. Tak že by to znamenalo z bláta do louže!!!
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Mhm, pekáč vypadá fakt bytelně. Já nevím s tím mým nerezovým... Se zahříváním na sporáku je to dobrá vychytávka.Profesor1 píše: ↑12 led 2022 21:38 Ano, stále v tom pekáči. Je to pohodlnější, že nemusím předehřívat vodu, vkládat vodu, vyndávat vodu . . . .. Ještě jsem vymyslel, že když pekáč vytáhnu z předehříváné trouby, abych do něj vložil chleba na pečení, tak jej položím na zapálený plynový hořák, aby byl stále teplý a těsto dno tak neochladilo, když jej máčím vodou, sypu hrubou solí a nařezávám proti prasknutí.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Savarko, čeho se bojíte u toho nerezového? Vždyť v nerezu se vaří, peče, snaží na plotně normálně a nic se mu nestane. Na smažení je vyšší teplota než v troubě na pečení, ne?
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Jde mi o to rozpálení nasucho na 250 stupňů, aby se nějak nepoškodil ten povrch nebo se to nějak nezkroutilo, a i dál se to peče vlastně na sucho. Spíš si myslím, že se bojím zbytečně, ale je to fakt výborný pekáč a nerada bych o něj kvůli jednomu pokusu s chlebem přišla.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Nepeče se to přece nasucho, jen tam není tuk. Je tam ten chleba, který pekáč chladí. Odpařuje se z něho nějaká voda, která chladí i víko. Ale ani bez toho by se snad neměl nijak zkroutit. Mám pořád v troubě pekáče s chlebem na sušení, ale někdy je tam nechávám i prázdné a někdy je v troubě fakt hodně teplo. Problém je s místem, kam je uklidit. Mám smaltované pekáče z plechu, takové ty s víkem jako na husu třeba. Ani se nezkroutily ani nepopraskal smalt, i když tam bylo někdy 250 na dvířkách, což znamená vzadu ještě víc. (Nemám elektrickou troubu.)
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti