Chléb ;-)

láska prochází žaludkem
Odpovědět
Profesor1
Příspěvky: 7682
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3366 poděkování
Dostal poděkování: 3364 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Profesor1 »

Profesor1 píše:
03 led 2022 21:05
Recepty jsou na YT vše na jedno brdo. Stručně - rozkvas = velká lžíce kvásku + třeba 150 g žitné + 150g vody. Nechat cca 8 hodin rozkvasit. Pak přidat 400g pšeničné + 80 g žitné + 280g vody + dvě lžičky soli + 2 lžičky kmánu - mísit překládat a po cca 3 hodinách na desce popřekládat, promísit a dát do ošatky kvasit na cca 5 - 12 hodin dle teploty. Dát péct.
Postup téměř totožný jak jste dávala že začátku tohoto tématu (s Marion) Vy.
Kvásek + žitná + voda. Smíchat a nechat cca 8 hodin rozkvasit. Pak lžíci odebrat do sklenice na příště. Přidat pšeničnou, žitnou, kmín a vodu, promíchat a nechat hodinu hydratovat mouku. Po cca hodině přidat dvě lžičky soli a mísit robotem cca 5 min., Vařečkou 10 - 15minut = aktivuje se lepek a těsto krásně zvláční. Pak za cca hod. Těsto natáhnout a přeložit. Za cca hod. znovu, za cca další hodinu potřetí znovu. Po další hodině dobrez promísit a dát do ošatky.Pak nechat cca 12:00hod. pomalu kynout dle teploty. V létě dát do lednice.
Troubu vyhřát na cca 260, a dát tam těsto na cca 15 minut, pak oddělám poklici z pekáče zapnu horkovzduch a 35 minut na 180°C.
Před vložením do trouby potřu bochník těsta slanou vodou.
Pro pečení bez poklice dát na první ctvr hodinu do trouby misku s vodou.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)

Františka.
Příspěvky: 6384
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 3330 poděkování
Dostal poděkování: 2484 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Františka. »

Koupila jsem si včera chleba, který byl žitný a bylo tam napsáno, že se na něj používá vařená žitná mouka. Už jste se s tím někdo setkal? Byl moc dobrý, chutnal jinak než moskevský, nebyl tak kyselý a i když tam nebyla (prý) pšeničná mouka, blížil se šumavě, jen byl tmavši a přece o fous kyselejší.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti