Chléb ;-)
-
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chléb ;-)
Díky za rady. Mám za sebou dva pokusy pečení v nerezovém pekáči a přežil to naprosto bez úhony. Chleba jsem pekla na nízkém víku a přiklopila pekáčem. Pekla jsem dvakrát, jednou jsem dala do studené trouby, jednou jsem předehřála na 250 (troubu s prázdnou formou). Lépe mi vyšel ten ze studené trouby, ale mohlo to být i něčím jiným, vždycky je tam spousta proměnných. Budu dál zkoušet.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem udělala ještě pár pokusů s pečením chleba v nerezovém pekáči, resp. na nízkém víku přiklopeném pekáčem. Zůstala jsem nakonec u varianty dávání do studené trouby. Mám pocit, že výsledek je stejný jako při pečení v rozpálené troubě a vyhovuje mi, že nemusím manipulovat s rozpáleným pekáčem a hlídat, aby mi nevychladl.
Chleba vyklopím z ošatky na pečící papír (používám opakovaně), ometu mouku, potřu vlažnou slanou vodou, dám na víko, přiklopím pekáčem a dám do studené trouby. Troubu zapnu na 250 a nechám celkem cca 55 min, možná by šlo i méně. Posledních 10 minut peču odkryté.
Zkoušela jsem také variantu bez potírání chleba vodou, přijde mi, že chléb víc naskočí, ale tím pádem i víc popraská. Není to špatné, akorát osobně nemám ráda chleba s moukou na povrchu, takže asi zůstanu u potírání slanou vodou před pečením i za cenu toho, že bude chléb nižší. Když peču ve formě, po pečení už nepotírám, přijde mi to zbytečné.
Každopádně musím říct, že přestože jsem se celá léta bránila pečení v nádobě, resp. měla jsem pocit, že vhodnou nádobu nemám a kupovat ji kvůli chlebu nebudu, přijde mi pečení v nádobě daleko komfortnější a předvídatelnější než volně v troubě. Pokud by si někdo chtěl nádobu za tímto účelem pořizovat, určitě je lepší litinová, ale i s tím rychle chladnoucím nerezem to jde, zvlášť pokud se vkládá chleba do studené trouby.
Chleba vyklopím z ošatky na pečící papír (používám opakovaně), ometu mouku, potřu vlažnou slanou vodou, dám na víko, přiklopím pekáčem a dám do studené trouby. Troubu zapnu na 250 a nechám celkem cca 55 min, možná by šlo i méně. Posledních 10 minut peču odkryté.
Zkoušela jsem také variantu bez potírání chleba vodou, přijde mi, že chléb víc naskočí, ale tím pádem i víc popraská. Není to špatné, akorát osobně nemám ráda chleba s moukou na povrchu, takže asi zůstanu u potírání slanou vodou před pečením i za cenu toho, že bude chléb nižší. Když peču ve formě, po pečení už nepotírám, přijde mi to zbytečné.
Každopádně musím říct, že přestože jsem se celá léta bránila pečení v nádobě, resp. měla jsem pocit, že vhodnou nádobu nemám a kupovat ji kvůli chlebu nebudu, přijde mi pečení v nádobě daleko komfortnější a předvídatelnější než volně v troubě. Pokud by si někdo chtěl nádobu za tímto účelem pořizovat, určitě je lepší litinová, ale i s tím rychle chladnoucím nerezem to jde, zvlášť pokud se vkládá chleba do studené trouby.
-
- Dal poděkování: 4135 poděkování
- Dostal poděkování: 4502 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Mám pocit, že čím mám míň času na přípravu, tím dělám chleba lepší
Hlavně jsem se naučil "pracovat" s okolní teplotou při kynutí těsta. No a taky s troubou
Napočítal jsem ve své bedničce s moukou už 12 prázdných sáčků od mouky, tak to už jsem upekl minimálně 20 pecnů. Tak nějak to vychází - tři chleby týdně.
To jsem zvědavý na účet za elektřinu

Hlavně jsem se naučil "pracovat" s okolní teplotou při kynutí těsta. No a taky s troubou

Napočítal jsem ve své bedničce s moukou už 12 prázdných sáčků od mouky, tak to už jsem upekl minimálně 20 pecnů. Tak nějak to vychází - tři chleby týdně.
To jsem zvědavý na účet za elektřinu

„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Dal poděkování: 432 poděkování
- Dostal poděkování: 552 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3032 poděkování
- Dostal poděkování: 6162 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ivane, dobrá práce! Tam je určitě extra riziko, že se srazí, jak je těmi bramborami těžký, ne…? 

-
- Dal poděkování: 432 poděkování
- Dostal poděkování: 552 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem si nedávno kladla otázku, na kolik tak může vyjít jedno takové pečení, řekněme hodinu je trouba zapnutá na 250 stupňů. Ale jsem levá na tyhle výpočty. Nezkoušel jste to někdo vypočítat? Každý má jiný tarif, ceny, ale i tak orientačně by mě to zajímalo.Profesor1 píše: ↑29 led 2022 06:45 Mám pocit, že čím mám míň času na přípravu, tím dělám chleba lepší![]()
Hlavně jsem se naučil "pracovat" s okolní teplotou při kynutí těsta. No a taky s troubou![]()
To jsem zvědavý na účet za elektřinu![]()
-
- Kontaktovat uživatele:
Cca - 2.5 kWh x 1 hod. x 6 Kč = 15 Kč (max.)

„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Kontaktovat uživatele:
Včerejší předpůlnoční. No už od pohledu je to nádhera 

-
- Kontaktovat uživatele:
- arus
- Dal poděkování: 1772 poděkování
- Dostal poděkování: 965 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Nevypadá. Je!
Nebudu doma!

Nebudu doma!

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak začínám mít málou ošatku (na 1,2 kg )
Nějak mě to vře
Ten kvásek opravdu čím je starší, tím je "silnější"
A opravdu je to něco živého. Když s tím těstem pracuju, tak cítím jak z něj sálá teplo a přitom když na něj sáhnu, tak je studené.
Prvně jsem myslel že se mě to zdá, ale cítím to pokaždé
Anebo mě z toho už hrabe
Už aby bylo léto a já neměl čas
Nějak mě to vře

Ten kvásek opravdu čím je starší, tím je "silnější"
A opravdu je to něco živého. Když s tím těstem pracuju, tak cítím jak z něj sálá teplo a přitom když na něj sáhnu, tak je studené.
Prvně jsem myslel že se mě to zdá, ale cítím to pokaždé

Anebo mě z toho už hrabe

Už aby bylo léto a já neměl čas

- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2193 poděkování
- Dostal poděkování: 4835 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
I u nás se zadařilo

na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Kontaktovat uživatele:
Ale to není kváskový nebo jo?

- DAD David Abrahám
- Kontaktovat uživatele:
Je z kvasu, ale né z žitný mouky. Přivezli si základ od kamaráda z Otnic od Slavkova. Je to strašný fofr protože se krmí bílou pšeničnou moukou každých 12 hodin.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3032 poděkování
- Dostal poděkování: 6162 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Teprve sázím 

-
- Dal poděkování: 5722 poděkování
- Dostal poděkování: 6294 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jojo správný pekaŕ je vždycky chlap

Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- DAD David Abrahám
- Kontaktovat uživatele:
Var hrnečku, kvas
roste jako ďas