Chléb ;-)

láska prochází žaludkem
Odpovědět
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Chléb ;-)

Nový příspěvek od Marion108 »

Kdo pece chleba hlaste se... ;)
Naposledy upravil(a) Marion108 dne 14 říj 2018 19:13, celkem upraveno 1 x.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečivo

Nový příspěvek od Marion108 »

Obrázek

Obrázek
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Uživatelský avatar
DAD David Abrahám
Příspěvky: 4625
Registrován: 10 říj 2018 15:33
Dal poděkování: 1899 poděkování
Dostal poděkování: 4109 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Já jen mýchám a obracím. Péče trouba a to já nejsem 8-) .
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Janina »

Zde mnou vytvořený fotopředpis na kvasový chleba, který peču já.
https://janaprochazkova1.blog.idnes.cz/ ... x?c=627411
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Marion108 »

Janinko, fungoval by i ve sklenene forme? Mam mozna nekde i plechovou, hranatou, ale uz jsem ji dlouho nepouzila, v te obcas pecu neco jako moskvu... Zitra na pc vlozim receptury. V mobilu to fakt nedam.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Janina »

Po pravdě nevím, Marion, ale právě jsem zamíchala mouku s kvasem z lednice, takže zítra to kvůli tobě vyzkouším. ;) Zádrhel by mohl být v tom, že formu s chlebem je nutno vložit do rozpálené trouby. Na 250st. Tak ti nevím. :divis:
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Marion108 »

Pro úplné začatečníky vřele doporučuji tento nechnětený chléb.
150 g celozrnné žitné mouky
300 g chlebové moky pšeničné
320 g vody
1 lžíce kvásku
10 g soli
5 g kmínu

Je to jednoduché, všechny suroviny promícháme a necháme 12 h kvasit, po dvanácti hodinách hodíme na vál a necháme jen tak 20 min. ležet. Pak trochu rukou prohněteme a stočíme bochník. Přendáme do ošatky, spáry nahoru a dáme do tepla na 1-3 hodiny. Pak rozpálíme litinový hrnec nebo skleněnou nádobu i s víkem na 250 stupňů. Vsadíme bochník do nádoby a pečeme přiklopené 10 min., po té odklopíme dopékáme asi 20 min.
Hotový bochník necháme chladnout na mřížce.
Naposledy upravil(a) Marion108 dne 16 říj 2018 00:19, celkem upraveno 1 x.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Marion108 »

IMG_20181029_153542.jpg
A... druhá hnětená varianta...
Potřebujeme:
300 g pšenično-žitného kvásku
300 g pšeničné chlebové mouky
170 g vody
10 g soli
5 g kmínu

Nejdříve večer zadělám kvas z 60 g žitné celozrnné mouky a 60 g pšeničné chlebové mouky, 1 lžice kvásku a doleju vody tolik, aby to dohromady mělo 300 g. Druhý den za cca. 12 h, vše záleží na teplotě, zralosti kvásku atd, přidám všechny ostatní suroviny a nechám robota hníst 10-15 min, podle konzistence těsta přidám mouku nebo vodu, chce to cit. Z volnějšího těsta je chléb nadýchanější. Pak přendám těsto na vál a ještě rukou prohnětu a nechám odpočívat minimálně třicet minut, přikryté utěrkou. Až pak přendám do ošatky a nechám kynout, podle teploty to trvá 2-4 hodiny. Následně rozpálím trobu na 260 stupňů i se silným plechem a po nahřátí sázím chléb, chce to rychlost, aby se trouba nevyvětrala, pokud trouba neumí 260, doporučuji nahřát nádobu nebo hrnec a postupovat stejně jako u nehnětené verze. Peču 25-30 min, podle toho jak kdo má rád vypečenou kůrku. Trouba se dá zapařit, trochou vody na dno troby, chléb pak lépe vyskočí a méně praská. Lze ho také potřít vodou, pak je kůrka lesklá.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Marion108 »

Dnesni. :srdicko:
IMG_20181029_160755.jpg
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Marion108 »

Janinko, z te mouky jako v tom fotoreceptu peces vzdy? Ja jsem si vsimla, ze to neni celozrnna, ale tmava, a psk tam sypes nejakou bio, to nevim co je. Jinak ho zkousim, mouku mam ze mlyna celozrnnou, mletou a privezenou pred tydnem, kynul jak sileny, musela jsem dat vic vody. Trochu jsem neodhadla mnozstvi testa na formu a tak mi utekl, kazdopadne ted se pece.:)
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Janina »

Marion ty jsi skvělá. Tak já peču už jen z http://www.zijembio.cz/www-zijembio-cz/eshop/7-1-Mouky
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Marion108 »

No jednoduse vinikajici.:) driv jsem pekla zitny pro vsechny od maskrtici, ale moc se neujal...
Ty jo, to jsou palky za tu mouku... :shock:
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Janina »

Jedná se o biomouku. Vím jak vyrostla a v čem. Paní ji mele sama. Nepřijde mi to drahé.
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Marion108 »

Tak to pak ano, to ja jestli biomouku,tak vlastni. Ted mam z mlyna. Bohuzel konvencni, ale je aspon velmi dobre namleta a mleta v den odberu, delaji celozrnou jen na zakazku... Necham si vzdy umlet na mesic.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Marion108 »

Pridavam odkaz na chleb podobny tomu od Janinky.:) Tento pecu obvykle ja.
http://www.maskrtnica.cz/celozrnny-zitn ... o-vsechny/
Přílohy
IMG_20181107_203005.jpg
IMG_20181107_171459.jpg
IMG_20181107_145019.jpg
IMG_20181107_102101.jpg
IMG_20181107_100547.jpg
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Marion108 »

Takto vysledek vcerejsiho peceni na rezu. :usmev:
Přílohy
IMG_20190126_131811.jpg
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Profesor1
Příspěvky: 8382
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Profesor1 »

Chleba - opravdu je to chleba_.pdf
(793.59 KiB) Staženo 220 x
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Janina »

Profesore, a právě proto si pečeme chleba sami doma, i jiné pečivo.
Možná to přesvědčí i více přátel, aby si pekli sami.
Jaký chleba pečete doma vy? Nebo paní? Receptík?
Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4528
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od oreb1 »

Zaujalo mě v tom článku mimo jiné, že mouka se nechávala zhruba dva měsíce ležet. Podle toho by znamenalo, že to jásání nad moukou, kterou si někdo doma nebo v obchodě umele a velmi brzy, začerstva, jde péct, není na místě.
Profesor1
Příspěvky: 8382
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chléb ;-)

Nový příspěvek od Profesor1 »

Já si sem tam upeču chléb v pekárně, ale dělal jsem si od toho přivelké naděje. Není to ono .
Není nad chleba alespoň z trouby. Kousek od nás je ještě klasická pec, kde jednou - dvakrát do roka veřejně pečou chleba. To je to pravé! Když je čerstvý, voňavý domácí chleba, nepotřebuji k němu nic.
Váš recept mě opravdu zaujal a snad někdy si udělám čas.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů