Rebarborový koláč

láska prochází žaludkem
Uživatelský avatar
Tedysek
Příspěvky: 766
Registrován: 10 říj 2018 10:12
Dal poděkování: 24 poděkování
Dostal poděkování: 35 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Rebarborový koláč

Nový příspěvek od Tedysek »

Dobré ráno, prosím nemáte recepis na rebarborový koláč? Moje představa: Těsto co se vylije na plech, na to tvaroh smíchaný s pudingem, rebarbora a drobenka? S tím těstem si neumím poradit. :) Díky moc
:tedysek: :tedysek: :tedysek:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rebarborový koláč

Nový příspěvek od Janina »

3 hrnečky polohrubé mouky ,2 hrnečky cukru, vanilkový cukr, 1,5 hrnečku mléka (může být i kyselé) 1/2 hrnečku oleje 2 vejce, prášek do pečiva,
Smíchat, vylít na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný plech. :usmev:
Na velký plech s vyššími okraji.
Nebo zde recept přímo s tvarohem. Kakaový vršek já nemusím.
http://www.mamincinyrecepty.cz/s-tvaroh ... s-tvarohem
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rebarborový koláč

Nový příspěvek od Janina »

Tady je předpis na perník od jedné milé, již bohužel zesnulé, sousedy. Používala jsem opravdu velký hrnek, ale pokud vyměníš prášek do perníku za prášek do pečiva, je to stejné. Tento litý perník jsem pekla, když byli kluci malí a hoooodně baštili, rychlé to bylo, promazat džemem, nebo polít čokoládou a sypat kokosem.
Zkus trošku experimentovat s velikostí hrnků, podle velikosti pekáče.
Přílohy
20190602_073901.jpg
Uživatelský avatar
Tedysek
Příspěvky: 766
Registrován: 10 říj 2018 10:12
Dal poděkování: 24 poděkování
Dostal poděkování: 35 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rebarborový koláč

Nový příspěvek od Tedysek »

Pernik ja mam jeden osvedcenej jeste po babicce. Pece se sice dlouho (pomalu), ale je uplne zenialni. :) později hodim recepis.
:tedysek: :tedysek: :tedysek:
Uživatelský avatar
Javorka
Příspěvky: 1698
Registrován: 14 říj 2018 18:10
Dal poděkování: 1752 poděkování
Dostal poděkování: 737 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rebarborový koláč

Nový příspěvek od Javorka »

Mám oblíbený recept, ale malinko pracnější. Je tak dobrý, že se snažím ho několikrát do roka udělat. Když dojde rebarbora, tak se dají použít třeba jahody, ale nejraději ho mám s meruňkami.

Piškot s rebarborou
4 vejce, 24 dkg cukru (dávám krupici), 12 dkg polohrubé mouky, 8 lžic vlažné vody, 1 lžíce solamylu, půl prášku do pečiva, špetka soli

Z bílků, soli a částí cukru ušlehám sníh.
Žloutky našlehám s cukrem, přidám vodu, solamyl, mouku, prášek. Opatrně vmíchám sníh a vliji na plech, který je vymazaný máslem a vysypaný kokosem. Oloupanou rebarboru nakrájím a rozložím navrch a posypu drobenkou (10 dkg pol. mouky, 5 dkg cukru a 5 dkg másla).
Velmi pomalu upeču.
:433:
Uživatelský avatar
Tedysek
Příspěvky: 766
Registrován: 10 říj 2018 10:12
Dal poděkování: 24 poděkování
Dostal poděkování: 35 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rebarborový koláč

Nový příspěvek od Tedysek »

:)
:)
Tak podle Janinky... pritul si vyzadal, pokud neco zbyde, tak do prace na svacinu. :vytlem: takze Jani mas oooobr pochvalu. :)
:tedysek: :tedysek: :tedysek:
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11574
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5314 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rebarborový koláč

Nový příspěvek od Hhippie »

Lidi, jak je to s tou jedovatostí rebarbory po jejím vykvetení?
Používáte jí jen než vykvete? Nebo nějak odstraňujete květenství?
Nebo neřešíte..?
Jde mi o výrobu koláče nebo kompotu.
Děkuji.
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Příspěvky: 8362
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4374 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rebarborový koláč

Nový příspěvek od Františka. »

Neřeším, ona stejně dlouho po květu nevydrží a zvadne. Květ odřezávám, ale nijak jí to v růstu nepomáhá, je to prostě sezónní zelenina.
K jedovatosti: Obsahuje kyselinu šťavelovou, která je i podporou trávení, pomáhá žlučníku. Ve velkém množství by škodila, v malém je užitečná. Jako všechno. Šťavely v lese taky jím.
Františka.
Příspěvky: 8362
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4374 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rebarborový koláč

Nový příspěvek od Františka. »

Teď jsem se dočetla, že prý je nebezpečné množství pro člověka 5 kg rebarborových řapíků. To fakt Hhippie nesní, asi je ani nemá.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5136 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rebarborový koláč

Nový příspěvek od Jana P. »

Františko nepřekoukla jste se? Já četla 5 ks. řapíků. Ale jednoduše udělám cca dvakrát za rok v sezóně koláč a dost. Nikdy nám nic nebylo.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11574
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5314 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rebarborový koláč

Nový příspěvek od Hhippie »

Máma dělala z rebarbory i kompot a byla to dobrota. Jedli jsme to jako děti a nikdo obtíže neřešil. A taky z něj umí dělat náramnou marmeládu: rebarborovo-banánovou! To je veliká dobrota!
A buchtu dělala jako piškot a navrch bylo takové pudinko-želé z rebarbory! To já se neumím dokopat, matlat se a takovými složitostmi… :promin:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Příspěvky: 8362
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4374 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rebarborový koláč

Nový příspěvek od Františka. »

Nepřekoukla. 5 ks řapíků jako nebezpečné množství je nesmysl. Vždyť kyselina šťavelová neí opravdový jed jako v rulíku apod. Jen se v těle slučuje s vápníkem a ve velkém množství může způsobit ledvinové kameny. Ty se taky neudělají naráz, navíc z 5 řapíků. To by všechny děti kolem mě, když jsem byla dítě, musely mít ledvinové kameny, žvýkali jsme to běžně všichni.
Já ty pudinkové patlanice nedělám, jenže je ani nemám ráda. Kdyby mi to na návštěvě dali, sním to, ale radši mám zvlášť puding a zvlášť buchtu :usmev: . S rebarborou dělám normální kynutý koláč se sypáním navrchu. Dělala jsem taky třešňovo-rebarborový džem.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů