S čím makáte na polích a lukách, mašiny, pochlubte se :)
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3382 poděkování
- Dostal poděkování: 6542 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: S čím makáte na polích a lukách, mašiny, pochlubte se :)
Co to je? Podvozek z tanku?

- PavelIV
- Dal poděkování: 6261 poděkování
- Dostal poděkování: 3681 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- andre.marek
- Dal poděkování: 1320 poděkování
- Dostal poděkování: 1549 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Včera jsem si dovezl nového pomocníka
Nesená obracečka Pottinger hit 441.
Foto zatím jen takové, nějak jsem pak už zapomněl na dokumentaci a stroj jsem po příjezdu hned uklidil do stodoly. Bude to chtít snad jen vyměnit gumy, nebo duše. Jinak snad v dobrém stavu. Byl jsem pro ní pod Tatrami, nezvyklá cesta pro západní stroj
Je to taková hraniční velikost pro můj malý traktorek, snad to zvládne. Když je složená, tak ji zvednu, ale trochu to převažuje dozadu. Uvidím co to bude dělat v zápřahu.
Foto zatím jen takové, nějak jsem pak už zapomněl na dokumentaci a stroj jsem po příjezdu hned uklidil do stodoly. Bude to chtít snad jen vyměnit gumy, nebo duše. Jinak snad v dobrém stavu. Byl jsem pro ní pod Tatrami, nezvyklá cesta pro západní stroj
Je to taková hraniční velikost pro můj malý traktorek, snad to zvládne. Když je složená, tak ji zvednu, ale trochu to převažuje dozadu. Uvidím co to bude dělat v zápřahu.
- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2297 poděkování
- Dostal poděkování: 5054 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
V práci to nemá takovou páku dozadu a hlavně to má jezdit po kolečkách
Já už sekám formanku
Já už sekám formanku
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Přesně s tím počítám. Že teď ta páka je největší když je to složené dozadu a ve vzduchu. Jak to položím mělo by to být fajn.
Hlavně nacouvat s tím do kopce do stodoly bylo proti tomu taženému úplně v pohodě. Položil jsem si to trochu na ty první kolečka a bylo to v klidu.
-
honzauta
- Dostal poděkování: 386 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já radši tažený, ale pořádný záběr. Sním o taženém se zvedací nápravou, těch je hoodně málo a jsou neskutečně drahé.
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
No on ten tažený dělá opravdu krásnou práci, ale jinak je to o nervy. Každá manipulace s ním a ukládání je děs. Alespoň pro mě. Nemám moc místa, všechno v mírném svahu a ukládám to do stodoly. Takže opravdu zážitek...
-
honzauta
- Kontaktovat uživatele:
Já nacouvávám v klidu na redukovanou redukci pod přístřešek a je hotovo. Měl jsem ještě rezervní KH 4, ten jsem zvednul VZV a posadil zvrchu na ten na fotce a zase mohly čekat do další sezóny.
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Nejsem sám kdo má rezervní stroje?
Měl jsem jako primární KH-40 a rezervní Polský dvourotor.
Teď přemýšlím, který půjde z domu. No uvidím až vyzkouším naostro ten nový, jestli se fakt osvědčí, tak asi nechám ten malý Polský - sice dělá úplně hrozně, ale je malý, nezabere žádné místo a dobře se s ním manipuluje. Do zásoby snad bude stačit.
Měl jsem jako primární KH-40 a rezervní Polský dvourotor.
Teď přemýšlím, který půjde z domu. No uvidím až vyzkouším naostro ten nový, jestli se fakt osvědčí, tak asi nechám ten malý Polský - sice dělá úplně hrozně, ale je malý, nezabere žádné místo a dobře se s ním manipuluje. Do zásoby snad bude stačit.
-
honzauta
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem ten polský řemenový peklostroj měl jednu sezonu a šel hodně rychle z domu.
Mám ještě zálohu zálohy - polský Toník, ten je záloha i na nahrabování za jednorotorový shrnovač 4, 5 m a dále slouží na hrabání listí a klacků na okraji luk.
Obraceče KH se dají rychle rospojit v kloubech a potom ty 3 části ( KH4) kamkoliv nastrkat.
Mám ještě zálohu zálohy - polský Toník, ten je záloha i na nahrabování za jednorotorový shrnovač 4, 5 m a dále slouží na hrabání listí a klacků na okraji luk.
Obraceče KH se dají rychle rospojit v kloubech a potom ty 3 části ( KH4) kamkoliv nastrkat.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Honzo, kdy hrabeš listí a větve na kraji luk? To je dobré! Já když vidím, co máme často zabaleno do balíků, tak je to hrůza…
seno dobře dosušené, to je pro mě priorita, ale ne vždy super skladba a v tom ještě mnoho klacků ze stromů… krmím koně velkými balíky pod sítěmi zpomalujícími žraní a pak je to peklíčko trochu 
Ten nahrabovač to zvládne a nepoškodí se, těmi větvemi?
Ten nahrabovač to zvládne a nepoškodí se, těmi větvemi?
-
honzauta
- Kontaktovat uživatele:
Velké větve posbírám ručně, menší větvičky a listí nahrabu do lesa, dělám vždy před jarním vláčením, u nás to znamená obvykle v průběhu března. Nicméně i tak některé balíky vypadají, že spíš než na krmení jsou vhodné do kotle, za tu dobu od úklidu po sekání, tam zase něco napadá.
V loni jsem řešil s Lesy ČR, že neustále padaly již několik let velké odumřelé stromy k nám do luk a ohrožovali nás i zvířata na životě, bez snahy LČR to jakkoliv řešit.
Pomalu jsem mířili k soudu - obecné ohrožení z nedbalosti ( ty padající stromy 4 x strhly vedení vysokého napětí 32 kV, to jednou zapálilo louku a les, jednou to strhlo sloupy v místě, kde jsem před tím cca 5 minut procházel při kontrole ohrad a docházelo, tam dokud nevypnuli vysoké napětí k obrovským el. výbojům), nakonec se probudili a součástí smíru jsme do protokolu napsali a odsouhlasili, že mohu jejich bordel nahrabovat zpět do lesa.
Ještě jedna poznámka z jiného soudku, je paráda v případu života ohrožující situace volat na poruchovou linku ČEZ - zmáčkněte klávesu...., vyčkejte na spojení ... za situace, kdy Vám obrovské výboje zapalují louku, atd...
V loni jsem řešil s Lesy ČR, že neustále padaly již několik let velké odumřelé stromy k nám do luk a ohrožovali nás i zvířata na životě, bez snahy LČR to jakkoliv řešit.
Pomalu jsem mířili k soudu - obecné ohrožení z nedbalosti ( ty padající stromy 4 x strhly vedení vysokého napětí 32 kV, to jednou zapálilo louku a les, jednou to strhlo sloupy v místě, kde jsem před tím cca 5 minut procházel při kontrole ohrad a docházelo, tam dokud nevypnuli vysoké napětí k obrovským el. výbojům), nakonec se probudili a součástí smíru jsme do protokolu napsali a odsouhlasili, že mohu jejich bordel nahrabovat zpět do lesa.
Ještě jedna poznámka z jiného soudku, je paráda v případu života ohrožující situace volat na poruchovou linku ČEZ - zmáčkněte klávesu...., vyčkejte na spojení ... za situace, kdy Vám obrovské výboje zapalují louku, atd...
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Jj, ten řemenový dvourotorový je opravdu na nic, ale za tu cenu co stál mi sloužil několik let a posun od Dakru to byl velký a na malých pozemcích to bylo fajn.
Polský TON mám jako hlavní nahrabovač a jeho zálohou jsou původní, české čtyřsluníčka Rožmitál SP4-204. Ty mám rozebrané, nezabírají skoro žádné místo, ale
doma už jdou i tak nějaké řeči jestli to nepřeháním
Ten kh4 jsem cca 2 nebo 3 roky rozebíral před každým uložením na zimu. S tou samostatnou sekcí je pak hrozná manipulace a pořád to padá nebo někde zavazí.
Polský TON mám jako hlavní nahrabovač a jeho zálohou jsou původní, české čtyřsluníčka Rožmitál SP4-204. Ty mám rozebrané, nezabírají skoro žádné místo, ale
doma už jdou i tak nějaké řeči jestli to nepřeháním
Ten kh4 jsem cca 2 nebo 3 roky rozebíral před každým uložením na zimu. S tou samostatnou sekcí je pak hrozná manipulace a pořád to padá nebo někde zavazí.
-
Františka.
- Dal poděkování: 5557 poděkování
- Dostal poděkování: 4604 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jak já jsem ráda, když jsou tam nějaké usušené větvičky a listí, třeba olše, topol nebo vrba. Listí kozy okoušou a dřevo vyberu.Hhippie píše: ↑11 úno 2025 09:59 Honzo, kdy hrabeš listí a větve na kraji luk? To je dobré! Já když vidím, co máme často zabaleno do balíků, tak je to hrůza…seno dobře dosušené, to je pro mě priorita, ale ne vždy super skladba a v tom ještě mnoho klacků ze stromů… krmím koně velkými balíky pod sítěmi zpomalujícími žraní a pak je to peklíčko trochu
![]()
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
No tak to je vážně vrchol ignorance!
A pokáceli to tedy..?
A pokáceli to tedy..?
-
honzauta
- Kontaktovat uživatele:
Bylo tady hodně veselo, střídala se delegace za delegací a nakonec vykáceno. 
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
No tak hlavně, že tak!
To jsou radosti tedy…
To mi zas připomnělo, jak se tady náš spoluzakladatel Kostey, často dohadoval (možná ještě dohaduje) ohledně toho, že mu stromy zasahují větvemi třeba i 4-5 m do výběhů (pase kolem lesů) a když se dělají satelitní snímky, počítají mu daleko menší výměru, než reálně pase… a ono to při pár km délky výběhů nějaký odečtený tisíc dá…
o padání větví a poškozování ohradníků nemluvě..nekonečný boj s kancelářskými…
Ale Honza to měl horší - kvůli tomu přímému ohrožení… to by mi nedalo spát…
To jsou radosti tedy…
To mi zas připomnělo, jak se tady náš spoluzakladatel Kostey, často dohadoval (možná ještě dohaduje) ohledně toho, že mu stromy zasahují větvemi třeba i 4-5 m do výběhů (pase kolem lesů) a když se dělají satelitní snímky, počítají mu daleko menší výměru, než reálně pase… a ono to při pár km délky výběhů nějaký odečtený tisíc dá…
Ale Honza to měl horší - kvůli tomu přímému ohrožení… to by mi nedalo spát…
- PavelIV
- Dal poděkování: 6261 poděkování
- Dostal poděkování: 3681 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To mám taky - je to marný, je to marný, je to marný...
-
honzauta
- Kontaktovat uživatele:
Jedna státní společnost utrácí peníze jiné státní organizace + polostátního ČEZu, sebe jako hov..v trávě nezmiňuji.
Jinak k těm snímkům - mám kopec s managamentem suché stepní travníky a vřesoviště, od začátku oplocený ovčím pletivem. Po 10 letech svítí v LPISu červeně, že se změnila rozloha, já jak se mohla změnit, když je tam stále stejný plot. Na SZIF u to nedokázali nijak potlačit či změnit, jelikož managament byl stanoven Ochranou přírody. Tak žádost na místně příslušnou ochranu přírody, aby to zase o půl metru vrátili zpět, tak jak je plot. Hraní na 2 měsíce....
Jinak mám stěstí, že kdysi dávno jsem zahlédl jak mi někdo běhá po loukách, tak jsem tam naběhl a to byli lidé se SZIFu, něco přeměřovali. Tak je odchytnu a požádám je, ať mi s tím jejích peklostrojem zaměří veškeré půdní jednotky. Tak jsme to obešli a nyní, když zase mají nějaké výhrady, tak odpovídám, že to je tak, jak to zaměřili a nic se nezměnilo.
Jinak k těm snímkům - mám kopec s managamentem suché stepní travníky a vřesoviště, od začátku oplocený ovčím pletivem. Po 10 letech svítí v LPISu červeně, že se změnila rozloha, já jak se mohla změnit, když je tam stále stejný plot. Na SZIF u to nedokázali nijak potlačit či změnit, jelikož managament byl stanoven Ochranou přírody. Tak žádost na místně příslušnou ochranu přírody, aby to zase o půl metru vrátili zpět, tak jak je plot. Hraní na 2 měsíce....
Jinak mám stěstí, že kdysi dávno jsem zahlédl jak mi někdo běhá po loukách, tak jsem tam naběhl a to byli lidé se SZIFu, něco přeměřovali. Tak je odchytnu a požádám je, ať mi s tím jejích peklostrojem zaměří veškeré půdní jednotky. Tak jsme to obešli a nyní, když zase mají nějaké výhrady, tak odpovídám, že to je tak, jak to zaměřili a nic se nezměnilo.
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4327 poděkování
- Dostal poděkování: 4833 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Na těch snímcích je vidět ideální způsob jak obnovit pastvinu.
Teď je na to ideální čas i počasí. Akorát blbá doba. Dříve to fungovalo.
Teď je na to ideální čas i počasí. Akorát blbá doba. Dříve to fungovalo.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)