Sýry

Výrobky z mléka
Odpovědět
Františka.
Příspěvky: 1453
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 847 poděkování
Dostal poděkování: 648 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Že byl moc kyselý, to se může stát, když kysne moc dlouho a na teple.
Protéct - to se taky vlastně může stát, když zase naopak nenecháte mléko před zahřátím zkysnout.
Jo, tak to beru, fakt se tohle může stát, když člověk nemá žádnou zkušenost. To nic.

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 5852
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 703 poděkování
Dostal poděkování: 1435 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Hhippie »

Já neříkám, že jsme pořád něco vyhazovali a vylévali. Ale člověk třeba neví, co s napůl opracovaným mlékem, kde třeba nezafunguje syřidlo a mléko se nesrazí..
Nebo jsem se bála nechávat mléko jakkoli na teple, aby se nezkazilo a neublížili jsme si. Takže jsem “nebyla schopná” vyrobit tvaroh. Například :jakoby:
Sice moc neřešíme hygienu třeba u vlastních plodů ze zahrady, hlína na jahodách je “čistá špína”, umíme si na procházce udělat piknik v trávě a s imunitou asi nemáme starosti, ale nějak co se týče zpracování masa a mléka jsem dost úzkostná. Potřebovala bych školu Vaší, Františko, nebo Jupíkovu. Protože ona vyrábí boží sýry v karavanu bez elektřiny a tekoucí vody a evidentně taky ještě nikoho neotrávila, zákazníci se jí vracejí, tak to asi dělá dobře :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!

Františka.
Příspěvky: 1453
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 847 poděkování
Dostal poděkování: 648 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Hhippie, vemte rozum do hrsti. Mléko je takový zázrak, že se Vám prostě z něho normální cestou nemůže nic stát. Vždyť třeba jen to, že 2 hodiny po nadojení ubývá počet mikroorganismů v mléce sám o sobě, je skvělé. Mléko se prostě chrání samo. Když chcete mléko na pití a na vaření, prostě si ho jen dáte do ledničky. Když z něho chcete něco dělat, právě ho do ledničky nedáte, ale třeba na kyšku nebo tvaroh ho necháte na vzduchu a víc nic. To, co nám lítá ve vzduchu, úplně stačí na to, aby mléko zkyslo a byl z něho skvělý nápoj nebo po zahřátí a scezení tvaroh. Víc to nepotřebuje. Pro sýr platí zase, že nejlíp je očkovat a zasýřit hned po nadojení do teplého mléka, aspoň se nemusí nic ohřívat. Berte prostě mléko jako dar a ne jako něco, z čeho musíte mít strach, že Vás to zahubí. Samozřejmě je spousta možností, ale kyška, tvaroh a čerstvý sýr je základ, ze kterého pak postupujete dál.

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 5852
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 703 poděkování
Dostal poděkování: 1435 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Hhippie »

Františko: děkuji, to je moc rozumné a krásné psaní. Děkuji :ruzicka:
:Hhippie: Bubáci forever!

Tada
Příspěvky: 569
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 689 poděkování
Dostal poděkování: 388 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

Souhlasím s Hhippie nevím co bych dělal kdyby jste tu nebyla :ruzicka:

Nirrti
Příspěvky: 221
Registrován: 10 úno 2020 11:49
Dal poděkování: 91 poděkování
Dostal poděkování: 331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Nirrti »

Nj, sýry. Taky se učím, mléko od jedné kozenky. Ale pasteruju, protože je dělám jednou za 4 dny, do té doby je mleko v ledničce při 3 st. Zatím, až na jednu výjimku, vše klaplo. Zraji ve vinotéce, ale teď přes zimu v herně na kulečníku.
Přílohy
20210112_185533.jpg

Františka.
Příspěvky: 1453
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 847 poděkování
Dostal poděkování: 648 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Tado, přece byste dál dělal sýry.

Tada
Příspěvky: 569
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 689 poděkování
Dostal poděkování: 388 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

No to asi jo ale ne ty co dělám teď ty rady co dáváte jsou k nezaplacení :souhlas:

Tada
Příspěvky: 569
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 689 poděkování
Dostal poděkování: 388 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

Nirrti píše:
21 led 2021 07:59
Nj, sýry. Taky se učím, mléko od jedné kozenky. Ale pasteruju, protože je dělám jednou za 4 dny, do té doby je mleko v ledničce při 3 st. Zatím, až na jednu výjimku, vše klaplo. Zraji ve vinotéce, ale teď přes zimu v herně na kulečníku.
Nirrti šel by nějaký větší popis těch sýrů.

čobanak
Příspěvky: 1545
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 774 poděkování
Dostal poděkování: 580 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

hippie,siřidlo časem ztrácí účinost.je potŕeba pak dávat vjetší množství,třeba i dvojnásobek.a dobře rozmíchat.funguje to.

Tada
Příspěvky: 569
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 689 poděkování
Dostal poděkování: 388 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

Přesně tak sýřidlo mám už asi rok a něco a strácí účinost.

Nirrti
Příspěvky: 221
Registrován: 10 úno 2020 11:49
Dal poděkování: 91 poděkování
Dostal poděkování: 331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Nirrti »

Tada - je tam gouda, nejstarší je od 10/2020 - stíháme je jíst, pak pyrenejský horský sýr , assiago s kořením aglio olio, Almkase (ten zatím zraje, zatím netuším, jak chutná). No a průběžně dělám - farmáře - ty sníme buď čerstvé nebo manžel vyudí, camembert, s popelem, balkánský, oštiepky, dělala jsem i reblochon - a tady se jedna várka povedla a jedna nepovedla, nevím proč a taky to bylo jediné, co jsem vyhodila. Mám jednu kadovku, to jsou ty hladké sýry a potom různé velikosti normálních lisovacích, kam se musí dát plachetka.
Recepty na ně beru částečně z DM, částečně z netu - např. postupy výroby na youtube na oštiepky . A používám tabulku z DM na záměnu kultur, takže i u těch goud jsou použity různé kultury. Rozdílné kultury jsou znát hodně u těch přírodních farmářů a také je rozdíl, zda ho dohřejete, na jakou teplotu a při jaké teplotě necháte vykapat. Některé kultury jsou okyselující, z jiných je sýr sladký.

Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 3167
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 1820 poděkování
Dostal poděkování: 792 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od PavelIV »

Tak jsem zrovna dostal velkou chuť na reblochon. Vůbec jsem netušil, že jde po domácku vyrobit. Nedá se skoro ani koupit, jen hodně draho ve speciálkách :plac:
:PavelIV:

Františka.
Příspěvky: 1453
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 847 poděkování
Dostal poděkování: 648 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Asi před dvěma nebo třemi dny jsem udělala čerstvý sýr z trochy mléka, co se mi podařilo nadojit. Ale nedošla jsem k tomu výsledku, na který jsem zvyklá. Mám sýrovou hmotu, která pěkně drží, nerozpadá se, konzistence jemná, ale chuť nevýrazná, nevyzrálá. Hned mi došlo, co jsem udělala. Před sýřením přidávám syrovátku z minulého sýra kvůli kyselosti a potřebným mikroorganismům. Byla hodně kyselá, sýr jsem dělala někdy v listopadu naposledy, proto jsem přidala jen trošku. Jenže jsem si neuvědomila, že když tolik přidám v létě, kdy je teplota 25, je sýr tak akorát zralý a nakyslý za dva dny. Kdybych v létě dala víc, byl by moc kyselý. Teď je teplota většinu dne moc nízká, bakterie se množí moc pomalu a nakyslý není vůbec. Pořád je nasládlý a není to ono. Sice by dozajista tak za 2 týdny dozrál, ale tak dlouho čekat nebudu a sním ho. Zase se docela dobře jí se džemem, tak je aspoň změna.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host