Sýřidla - výroba doma

Výrobky z mléka
Tada
Příspěvky: 623
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 739 poděkování
Dostal poděkování: 424 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Tada »

Františka. píše:
25 led 2021 11:10
Tak teď jste mě vyvedl z rovnováhy. Netušila jsem, že prase je přežvýkavec a má dršťky :udiv: . Zbytek chápu :usmev: .
Aha, tak jsem trochu hledala informace a dozvěděla se, že se dršťková polévka někdy vaří i z vepřového žaludku a jiných náhražek. Tak už vím, jak to myslíte.
:souhlas: :)) mi jí vařime jedine z veprového žaludku přežvýkavec není :vytlem: ale slámu rádi mají :mrk:

Františka.
Příspěvky: 2035
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 1172 poděkování
Dostal poděkování: 945 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Františka. »

Už to chápu, ale pro mě správné dršťky jsou ty z bachoru a čepce. Ty chlupaté a vzorečkované. I kniha může být :usmev: . Prostě mě prase nenapadlo, to nemá ani jedno z toho.

Profesor1
Příspěvky: 5336
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 1977 poděkování
Dostal poděkování: 1555 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Profesor1 »

Ještě z hlívy jsou výborné . Taky mají vzoreček :vytlem:
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)

Františka.
Příspěvky: 2035
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 1172 poděkování
Dostal poděkování: 945 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Františka. »

To se nepočítá, to je falešný vzoreček. Ale polívka je z nich dobrá. Jenže to je gulášová, ne dršťková :promin: .

Profesor1
Příspěvky: 5336
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 1977 poděkování
Dostal poděkování: 1555 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Profesor1 »

Ale, ale . . . když už, tak falešná drzťková.
Potvrdilo by to deset z osmi profesionálních kuchařů :vytlem:
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)

Tada
Příspěvky: 623
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 739 poděkování
Dostal poděkování: 424 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Tada »

Františka. píše:
24 led 2021 09:32
Jojo, kyselinou se to srazí na hrudky, kdežto působením enzymů ze žaludku na "pudink". Ale nevím, jak se sráží svízelem, artyčokem aj. Někdo to musí zkusit, ale možná do léta zapomeneme :usmev: .
Ale teď si uvědomuju, že americká mozarella se sráží kyselinou citronovou. Nezkoušela jsem to ale nikdy, takže vůbec nevím, co se tam děje a jaký je postup.
Už začínají růst kopřivy. :vtipalek:

Františka.
Příspěvky: 2035
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 1172 poděkování
Dostal poděkování: 945 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Františka. »

Kopřivy se používají také jako syřidlo? To jsem nevěděla.
Zkoušel jste nebo budete zkoušet? Já zatím nemám dost mléka a až bude, snad už tu bude od Vás zpráva o průběhu.

Tada
Příspěvky: 623
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 739 poděkování
Dostal poděkování: 424 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Tada »

http://www.paukertova.cz/view.php?cislo ... 2009070001 tady to je. Bohužel já zatím nebojím vůbec budu dojit až v červenci.

Tada
Příspěvky: 623
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 739 poděkování
Dostal poděkování: 424 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Tada »

:)) :)) ja blbec :)) :)) nedočetl jsem to do konce je tam napsáno rostlinného mléka. Ale na facebooku jsem to někde četl ale nevím kde. Myslím ze to bylo ze se vařili kopřivy svařili a s tým pak zkoušeli zasyřovat mléko. :blazen:

Františka.
Příspěvky: 2035
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 1172 poděkování
Dostal poděkování: 945 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Františka. »

Já se trochu bojím, aby to pak nemělo tu hnusnou chuť kopřivového čaje- Počkám, jestli to někdy zkusíte. Jiných rostlin bych se tak nebála, ale dokud mám mikrobiální syřidlo, nechce se mi do pokusů.

čobanak
Příspěvky: 1907
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 881 poděkování
Dostal poděkování: 699 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od čobanak »

Tak na koho z nás to padne?Budem hâzet kostkou gdo to zkusí? :vytlem:

Jamarov
Příspěvky: 2416
Registrován: 10 říj 2018 13:26
Dal poděkování: 306 poděkování
Dostal poděkování: 614 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Jamarov »

Od pondělí začínám dojit jednou denně ,ale syrarit zatím asi nebudu, mám odbyt na mléko.Na pokusy úplně taky nejsem :vytlem: a syridla mám dost. Tak kdo další ? Kostka muže být ,své číslo už mám :vytlem:

čobanak
Příspěvky: 1907
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 881 poděkování
Dostal poděkování: 699 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od čobanak »

Že bich to zkusil?Jeden kamarád ale zkoušel svízel siřišťovej a mam pocit,že po ňekolika dnech vzňik tvaroh :usmev:

Františka.
Příspěvky: 2035
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 1172 poděkování
Dostal poděkování: 945 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Františka. »

Dávkování bude problematické. Aby to vůbec zabralo za nějakou rozumnou dobu. Protože tvaroh se udělá pokaždé, když je sýření moc dlouhé a mírné. Není to pak asi tvaroh, ale čerstvý sýr. I když taky by byl mohl vzniknout tvaroh, pokud by syřidlo-svízel vůbec nepůsobilo. Prostě by mléko stejně zkyslo přirozeně vzdušnými bakteriemi a byl by to ten tvaroh. Na sýr to musí sýřit nejvýš do 12 hodin, jinak to je slabota. Ale jak to odhadnout u rostlin, to nevím.

Tada
Příspěvky: 623
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 739 poděkování
Dostal poděkování: 424 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Tada »

Františka. píše:
24 led 2021 09:32
Jojo, kyselinou se to srazí na hrudky, kdežto působením enzymů ze žaludku na "pudink". Ale nevím, jak se sráží svízelem, artyčokem aj. Někdo to musí zkusit, ale možná do léta zapomeneme :usmev: .
Ale teď si uvědomuju, že americká mozarella se sráží kyselinou citronovou. Nezkoušela jsem to ale nikdy, takže vůbec nevím, co se tam děje a jaký je postup.
Tak co Františko nezkoušela jste sýřit svizelem nebo kopřivou? Ja nevim kdy začnu dojít zatím mám pod kozou kůzlata a kozičku potřebují nechat pořádně vyrůst tak nevím jestli se letos k mléku dostanu :mrzimeto: :mrzimeto:

Františka.
Příspěvky: 2035
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 1172 poděkování
Dostal poděkování: 945 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Františka. »

Tado, já na to zapomněla. Kopřiva se mi nějak na to nelíbí, ale svízel bych mohla použít. Na zkoušku. Nemáte narychlo nějakou radu, jestli květ nebo nať nebo cokoliv dalšího k tomu? Ať to nemusím nikde hledat, kdybyste něco věděl...

Tada
Příspěvky: 623
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 739 poděkování
Dostal poděkování: 424 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Tada »

No já jsem se dočetl nakrajet rostli na kousky hodit do ořátého mléka a az se srazí tak vyndat (nebo alespon tak nějak bych to udělal já) . Pokud tedy letos z kozy nějak mělo dostanu skusím to s koprivou.

Tada
Příspěvky: 623
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 739 poděkování
Dostal poděkování: 424 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Tada »

Nebo v těch odkazech píšou šťávu ze zelených částí. Tak jestli rostlinu nechat louhovat ve vařící vodě a poté nalít (bez rostliny) do mléka. :nevim:

Františka.
Příspěvky: 2035
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 1172 poděkování
Dostal poděkování: 945 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýřidla - výroba doma

Nový příspěvek od Františka. »

Dobře. Zkusím svízel, ten najdu dobře. Myslím, že nedávat rostlinu do horké vody ani nevařit. Přece jen jsou srážedla enzymy, bílkoviny, a ty by se při teplotě nad 50 denaturovaly a nebyly by funkční. Spíš už i při nižší.
Šťávou asi myslí fakt šťávu. Rozdrcenou rostlinu promačkat přes plátýnko.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host