Pečená ricotta (urda)

Výrobky z mléka
Františka.
Příspěvky: 2732
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 1608 poděkování
Dostal poděkování: 1243 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečená ricotta (urda)

Nový příspěvek od Františka. »

čobanak píše:
05 říj 2021 10:35
No ale gde bi jinak vzali na salaši máslo? :nevim:
U ovčího mléka se neusazuje smetana? Je tučné dost. Nemám zkušenost, nevím.

Františka.
Příspěvky: 2732
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 1608 poděkování
Dostal poděkování: 1243 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečená ricotta (urda)

Nový příspěvek od Františka. »

Profesor1 píše:
05 říj 2021 11:46
Hele vy dvě kozařky, kolik jste toho sýra čistě z ovčího mléka udělaly, že si dovolujete kritizovat Slováky a chlapy celkové?!? :vytlem:
Myslím si že tam bude stejně někde zakopaný pes. Jestli se to máslo nedělalo jenom v určité době, kdy má ovčí mléko hodně tuku. Je rozdíl ve výtěžnosti na jaře a v pozdním létě.
Jo, moje babička taky na konci sezóny dělala máslo i z kozího, ale byla to vzácnost. Taky by mi to teď šlo, jako je mléko, ale mám jen dvě ruce.

Savarka
Příspěvky: 213
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 439 poděkování
Dostal poděkování: 217 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečená ricotta (urda)

Nový příspěvek od Savarka »

Františka. píše:
05 říj 2021 13:49
U ovčího mléka se neusazuje smetana? Je tučné dost. Nemám zkušenost, nevím.
Usazuje. Ale Čobanak to myslí asi tak, že ho na salaši nemohli chladit a asi nechtěli nechat mléko zkysnout.

Františka.
Příspěvky: 2732
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 1608 poděkování
Dostal poděkování: 1243 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečená ricotta (urda)

Nový příspěvek od Františka. »

Já se ptala spíš jen ze zájmu nezávisle na souvislostech.

Savarka
Příspěvky: 213
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 439 poděkování
Dostal poděkování: 217 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečená ricotta (urda)

Nový příspěvek od Savarka »

Františka. píše:
05 říj 2021 13:52
Jo, moje babička taky na konci sezóny dělala máslo i z kozího, ale byla to vzácnost. Taky by mi to teď šlo, jako je mléko, ale mám jen dvě ruce.
Já ho taky nedělám. Co pak s tím odtučněným mlékem? Mám ráda tučné mléko a tučné sýry. A ceny másla v obchodech mě k tomu taky nemotivují.

Františka.
Příspěvky: 2732
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 1608 poděkování
Dostal poděkování: 1243 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečená ricotta (urda)

Nový příspěvek od Františka. »

Podmáslí je taky dobré. A máslo by mě lákalo, pokud bych měla krávu nebo teda asi i ovce. Máslo z mléka pasených zvířat má víc nenasycených mastných kyselin. Ale kozí teda dělat nebudu, s tím patlat nechci. Snad kdybych měla někoho alergického v rodině, ale takhle ne.

Savarka
Příspěvky: 213
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 439 poděkování
Dostal poděkování: 217 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečená ricotta (urda)

Nový příspěvek od Savarka »

Ono tedy to ovčí mléko tučné je a smetana se vysráží, ale ne tak výrazně jako u kravského. Četla jsem, že je to tím, že kravské mléko má částice tuku velké, kdežto kozí a ovčí malé. Možná ho někdy zkusím, ale přijde mi, že máslo má smysl dělat asi spíš z kravského. Na ovčí máslo je asi lepší odstředivka.

Kdesi jsem četla něco ve smyslu: Když chceš mléko, kup si kozu. Když chceš sýr, kup si ovci. Když chceš máslo, pořiď si krávu. Myslím, že to je trefné. :souhlas:

čobanak
Příspěvky: 2432
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1036 poděkování
Dostal poděkování: 813 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečená ricotta (urda)

Nový příspěvek od čobanak »

Tak to,že na máslo je kráva,plaťí v určitejch podmínkách.Já čet sámskou povídku a tam se psalo o plnejch saňích kozího másla.

Františka.
Příspěvky: 2732
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 1608 poděkování
Dostal poděkování: 1243 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečená ricotta (urda)

Nový příspěvek od Františka. »

Odkud pochází sámská povídka?

čobanak
Příspěvky: 2432
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1036 poděkování
Dostal poděkování: 813 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečená ricotta (urda)

Nový příspěvek od čobanak »

Sámové jsou laponci.

Františka.
Příspěvky: 2732
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 1608 poděkování
Dostal poděkování: 1243 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečená ricotta (urda)

Nový příspěvek od Františka. »

Kde oni tam vzali kozí máslo? Myslela bych, že mají třeba sobí tuk nebo rybí olej. Kozí máslo je drahocennost. Psalo se tam o něm tak?

čobanak
Příspěvky: 2432
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1036 poděkování
Dostal poděkování: 813 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečená ricotta (urda)

Nový příspěvek od čobanak »

Manželé bernartzikovi popisovali,že laponka,abi nemusela dojit sobici,voďila s sebou kozu.Ale bilo to až ve 30tejch letech 20.Stoleťí.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti