Sýřidla - výroba doma
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Sýřidla - výroba doma
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/syreni-syru
Když jsme se v tématu o tvarohu bavili o syřidlech tak ať tu na to máme téma.
Když jsme se v tématu o tvarohu bavili o syřidlech tak ať tu na to máme téma.
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
https://botanika.wendys.cz/index.php/14 ... -syristovy (v komentářích o tak něco je) Jak to tak čtu asi to příští rok zkusím taky.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Wendy píše, že se používaly listy. Ale v odkaze v příspěvku nahoře píší, že sýr pak byl žlutý. Že by byl žlutý od listů? Možná jo, ale nezdá se mi to úplně pravděpodobné. Květy obsahují hodně pylu a ten by mohl žlutit. Škoda, že to nejde hned vyzkoušet .
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Syřidlo ze žaludku se dělalo tak, že se kůzlečí žaludek vypral a usušil. Pak se kousíček dal do mléka. Mělo by to být kůzle ještě mléčné, které nežere trávu. Nebo možná by mohlo žrát trávu, ale musí ještě pít mléko, ale to nevím jistě.
-
- Příspěvky: 2410
- Registrován: 07 bře 2019 15:08
- Dal poděkování: 617 poděkování
- Dostal poděkování: 917 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Šťáva z citrónu , asi by to šlo i uměle s kyselinou citrónovou.
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
To je právě to, co nevím, a sice, jestli se to srazí jako citronem, tj. na hrudky nebo jestli je to na sýr. To je rozdíl. Jinak mléko se sráží i kyselinou i citronem, ale nevím teda, jak by se z toho dělal sýr. Nevznikne ten pudink, aspoň co já vím a mám vyzkoušeno. Dá se tak udělat tvaroh a panýr, ale ne sýr. Na srážení se používala i chlebová kůrka, ale to je prostě na tvaroh. Na panýr se používá citron nebo ocet.
Syřidlo ze žaludků srazí na pudink, stejné je dnes mikrobiální.
Syřidlo ze žaludků srazí na pudink, stejné je dnes mikrobiální.
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Já si myslím že když jsem to tou kyselinu dělal tak se to srazilo na hrudky jako u panyru .
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Jojo, kyselinou se to srazí na hrudky, kdežto působením enzymů ze žaludku na "pudink". Ale nevím, jak se sráží svízelem, artyčokem aj. Někdo to musí zkusit, ale možná do léta zapomeneme .
Ale teď si uvědomuju, že americká mozarella se sráží kyselinou citronovou. Nezkoušela jsem to ale nikdy, takže vůbec nevím, co se tam děje a jaký je postup.
Ale teď si uvědomuju, že americká mozarella se sráží kyselinou citronovou. Nezkoušela jsem to ale nikdy, takže vůbec nevím, co se tam děje a jaký je postup.
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Neuapomeneme už jsem si to zapsal že to chci zkusit
Americká mozarela se nesráží kyselinou ale pouze kyselinou okyseluje (taková kultůra) sráží se to normálně syřidlem.
Toto je další recept na sýřidlo ale ze žaludků http://www.poddracimkamenem.cz/blog/pos ... ennet.aspx
Je to veliká škoda jehněte ale asi by to šlo i z větších jehňat.
A ještě je s dostal jeden recept
(zabijeme 10 dní staré jehňe / kuzle opatrně vyjmeme žaludek obsah vysypete/vylejete do misky přidáte hodně soli! Bez jódu! Nacpete zpět do žaludku a zavěsíte občas to prohnětete a asi za 2 týdny můžete používat do několikrát přehnuzé plachetky dám 2 lžíce té směsi a dám do 10 litrů ohřátého mléka a nechám chvíli louhovat jde použít celý žaludek) (doudám že to Paní od které mám recept nebude vadit)
Americká mozarela se nesráží kyselinou ale pouze kyselinou okyseluje (taková kultůra) sráží se to normálně syřidlem.
Toto je další recept na sýřidlo ale ze žaludků http://www.poddracimkamenem.cz/blog/pos ... ennet.aspx
Je to veliká škoda jehněte ale asi by to šlo i z větších jehňat.
A ještě je s dostal jeden recept
(zabijeme 10 dní staré jehňe / kuzle opatrně vyjmeme žaludek obsah vysypete/vylejete do misky přidáte hodně soli! Bez jódu! Nacpete zpět do žaludku a zavěsíte občas to prohnětete a asi za 2 týdny můžete používat do několikrát přehnuzé plachetky dám 2 lžíce té směsi a dám do 10 litrů ohřátého mléka a nechám chvíli louhovat jde použít celý žaludek) (doudám že to Paní od které mám recept nebude vadit)
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Tedy vím, že v některých mléčných provozech jsou mláďata nechtěný vedlejší produkt, ale nedokáži si představit, že v malochovu někdo utratí 10denní mládě jen proto, aby zpracoval 5 porcí mléka. (nebo na jak dlouho to může stačit.. ).
Jestli počítám hodnotu mláděte na 2tis. Kč, pak by ty sýry musely být za tu cenu pozlacené, aby je někdo koupil...?
Samozřejmě chápu to jako dobrý tip na zpracování odvrhnutého, umrzlého nebo jinak “přirozeně” zemřelého mláděte, které by nemělo šanci na přežití..
Jestli počítám hodnotu mláděte na 2tis. Kč, pak by ty sýry musely být za tu cenu pozlacené, aby je někdo koupil...?
Samozřejmě chápu to jako dobrý tip na zpracování odvrhnutého, umrzlého nebo jinak “přirozeně” zemřelého mláděte, které by nemělo šanci na přežití..
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
To mě taky napadlo ze je to dobrý způsob jak využít mláďe u kterém víme že nepřežije .
Nebo to zkusit u 3 měšíčního kůzlete které už je pro porážku vhodné.
Nebo to zkusit u 3 měšíčního kůzlete které už je pro porážku vhodné.
-
- Příspěvky: 8379
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Ale tříměsíční už podle všeho nemá vhodný žaludek (slez -enzym))
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2 ... 5&typ=html (hned pod obrázkem)
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Ještě ta paní psala že když od ní někdo ochutná sýr z kupovaného sýřidla tak ho nechceHhippie píše: ↑24 led 2021 12:29 Tedy vím, že v některých mléčných provozech jsou mláďata nechtěný vedlejší produkt, ale nedokáži si představit, že v malochovu někdo utratí 10denní mládě jen proto, aby zpracoval 5 porcí mléka. (nebo na jak dlouho to může stačit.. ).
Jestli počítám hodnotu mláděte na 2tis. Kč, pak by ty sýry musely být za tu cenu pozlacené, aby je někdo koupil...?
Samozřejmě chápu to jako dobrý tip na zpracování odvrhnutého, umrzlého nebo jinak “přirozeně” zemřelého mláděte, které by nemělo šanci na přežití..
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
K těm 3měsíčním, jestli by syřidlo z jejich žaludku šlo udělat. Myslím, že pokud jsou už odstavená, tak ne. Pokud ještě pijí mléko, možná ano, ale jestli je to stejně účinné jako u těch malých, to by se muselo vyzkoušet. Myslím, že kvůli tomu nikdo mláďat zabíjet nebude a myslím, že ani dřív se to nedělalo běžně. Ale dvouměsíční se zabíjela. Já touhle cestou nepůjdu, mikrobiální syřidlo mi vyhovuje a za nic špatného ho nepovažuju. Maximálně vyzkouším rostliny, jestli fungují. Celou dobu používám jeden druh syřidla, je možné, že zanechává jiný druh jinou chuť, ale nepozorovala jsem nic chuťově nevhodného.
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Jestli letos bude nějaký kozlík kterého budeme zabíjet doma tak to zkusím to je jedno jestli vyhodim prosolený žaludek nebo ho vyhodím hned za pokus nic nedám
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Tado, proč byste ho vyhazoval, kdybyste ho nepoužil jako syřidlo? Nejíte dršťky? Jestli ne, tak aspoň psům. Ono se to nezdá, ale po vyklopení a vypraní je to dost velký kus masa. Já to psům peru, ale ne moc pečlivě, ne jako pro lidi.
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Drštky jíme akorát u prasete psa nemám a strýchovy který má psa to by bylo spoustu keců okolo toho o tak že zatím to šlo pryč.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Tak teď jste mě vyvedl z rovnováhy. Netušila jsem, že prase je přežvýkavec a má dršťky . Zbytek chápu .
Aha, tak jsem trochu hledala informace a dozvěděla se, že se dršťková polévka někdy vaří i z vepřového žaludku a jiných náhražek. Tak už vím, jak to myslíte.
Aha, tak jsem trochu hledala informace a dozvěděla se, že se dršťková polévka někdy vaří i z vepřového žaludku a jiných náhražek. Tak už vím, jak to myslíte.
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Ahrefs [Bot] a 5 hostů