Sýry

Výrobky z mléka
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3635
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 51 poděkování
Dostal poděkování: 81 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Sýry

Nový příspěvek od Marion108 »

Podelite se o sve recepty na kravsky syr?
Az zasusim kozu budu kupovat kravske od cestru, tak se to bude hodit...
Pokud znate doporucte literaturu na toto tema. :srdicko:
"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3635
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 51 poděkování
Dostal poděkování: 81 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Marion108 »

"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Uživatelský avatar
Kostey
Administrátor fóra
Příspěvky: 960
Registrován: 09 říj 2018 20:23
Dal poděkování: 5 poděkování
Dostal poděkování: 22 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Kostey »

Já na sýraření nemám moc čas, ale občas dělám obyčejné farmáře s různými příchutěmi. Zkoušel jsem i camamberty, munstry, jacky, goudu, pařené a tažené sýry, haloumi a jíst se to dá, ale je s tím práce, trvá to dlouho a třeba u taženejch jsem si nikdy nevychytal kdy mi nastane tažnost a ponocovat se mi kvůli tomu častokrát nehodilo a nebo naopak jen co na to byl čas, tak už to bylo překysaný. Jo pak občas dělám máslo a riccotu.
Ale když jsme u těch sýrů, tak bych mohl doporučit bráchův e-shop: www.tomscheese.cz :D

Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 782
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 238 poděkování
Dostal poděkování: 199 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Augenblick »

Tam nakupuji, gratuluji k šikovnému sourozenci :souhlas:
Tykat, díkes ....

Uživatelský avatar
Kostey
Administrátor fóra
Příspěvky: 960
Registrován: 09 říj 2018 20:23
Dal poděkování: 5 poděkování
Dostal poděkování: 22 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Kostey »

Nojo žiju ve stínu svého bratra :D
Polepy na auto s jeho stránkama jsem vyfasoval už asi před rokem a furt ne a ne najít čas na to, umejt aspoň část auta a reklamu tam nalepit.
Přecijen jsem na dost nákupních trzích a objezdím dost farem, tak bych mu třeba nějakou reklamu udělal.
Každopádně doporučuju nějaký jeho kurz, sám jsem se zúčastnil a než se 10x o něco snažit a mít z toho něco jiného než člověk chce, tak je fakt myslím přínosné, kor pro mírně pokročilé si na kurz zajít.

Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 782
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 238 poděkování
Dostal poděkování: 199 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Augenblick »

Na kurz se chystám, problém je s časem.. Dokud počasí dovolí tak makám venku, tak třeba se zadaří v zimě. Na iF mě vytáčely ty obrázkové reklamy, ale tady by klidně mohl být další chlívek u daného tématu třeba s názvem Prodejci. Začínající nově příchozí se budou tak či tak ptát kde se dajií koupit kultury atd..
Tykat, díkes ....

Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 418 poděkování
Dostal poděkování: 204 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Janina »

Na to jsou například Články, může Kuba sepsat o bratrovi co jak proč kdy a k tomu odkaz ;)

Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3635
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 51 poděkování
Dostal poděkování: 81 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Marion108 »

V posledni dobe mam v syru dirky. Nevite proc?
Přílohy
IMG_20181120_170918.jpg
"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Uživatelský avatar
Bekkky
Příspěvky: 760
Registrován: 11 říj 2018 13:43
Dal poděkování: 72 poděkování
Dostal poděkování: 117 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Bekkky »

Změna teploty při vykapavani, velikost zrna,
mene obracení, jiná forma?
Nejhorší smrt je z vyděšení.... :slunce: :dest:

Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3635
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 51 poděkování
Dostal poděkování: 81 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Marion108 »

Forma stejna, obracim stejne, ale teplota nam tu kolisa, pohybuje se 18-22
"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3635
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 51 poděkování
Dostal poděkování: 81 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Marion108 »

Zrno, vsechno stejne... Je to co se ochladilo
"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od oreb1 »

Záleží i na tom, čím očkuješ. Jaké tam jsou bakterie. Některé vytvářejí CO2, i když to výslovně u nich není napsáno. Při určité teplotě ano, jinak ne. Vadí Ti to?

Uživatelský avatar
Bekkky
Příspěvky: 760
Registrován: 11 říj 2018 13:43
Dal poděkování: 72 poděkování
Dostal poděkování: 117 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Bekkky »

To je tou teplotou, sýr se na povrchu uzavře a syrovátka odtéká pomaleji a syrenina se už neslepi. Asi to ničemu nevadí, pokud sýr dál nezraje. Dobrá teplota pro vykapavani je 21-22 stupně.
Nejhorší smrt je z vyděšení.... :slunce: :dest:

Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3635
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 51 poděkování
Dostal poděkování: 81 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Marion108 »

Nezraje, mam je pak v lednici, vydrzi i mesic v pohode, chutove je to ok. Dekuju. :slunce: jsem zas chytrejsi.
Jinak ockuju stale jen zakysanou smetanou, kultury az na jare ted to nema smysl kupovat... Delam jen dvakrat tydne ze tri litru. Pro nas staci a jeste rozdam po rodine, vsem chutna.
"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od oreb1 »

Ty dírky možná splasknou v lednici. Aspoň máte změnu.

Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3635
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 51 poděkování
Dostal poděkování: 81 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Marion108 »

Zdurel se mi syr... :vztek: uz behem formovani. Co vim, tak to byva infekci mleka a ted me desi proc se tak stalo, zda tedy lepe umyvat nacini, ci dezinfikovat, jsem z toho spatna... prvni varka byla ok... mleko jsem pasterovala na 60 °C 20 min., pak zchladila na 36 pridala chlorid 1 ml ba 4 l a pak zasyrila aby byla syrenina za 40 minut... vse ok az behem formovani se mi vsechny bochanky nafoukly... nasolila jsem a zvazuju zda ho nemam dat slepicim... :smutek: tedy prvne ho ochutnám, ale mam obavy ze bude :soufl:
"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od oreb1 »

Nejspíš to nebude mlékem, ale hrnec nebo plachetka něco chytly, ale nemusí to být na vyhození. Nejlepší by možná bylo trochu víc sýr posolit, než jsi zvyklá, nebo třeba i potřít pepřem. To je jako dezinfekce a špatné to není. Nebo ho rozdrob a promíchej se solí a kmínem, dej do mísy a přikryj utěrkou. Nech ho takhle zrát.

Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3635
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 51 poděkování
Dostal poděkování: 81 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Marion108 »

A co z toho droleni se soli vznikne? Zkusila bych to. :usmev:
"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od oreb1 »

Něco jako naklihlý tvaroh. Takové domácí olomoucké syrečky. Ale nemusíš to nechat tak dlouho zrát, ale jen pár dnů, aby sýr jen trochu uzrál. Nedávej to do ledničky, ale klidně v teple. Může se tam přidat i trochu pepře. Na kmín pozor, aby ho nebylo moc, je to pak hořké.

Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3635
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 51 poděkování
Dostal poděkování: 81 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Marion108 »

IMG_20190827_004145.jpg
Dekuji, syr jsem rozdrolila a prosolila, tatovi tvaruzky slibuju jak dlouho, tak by kdyby se to naklizilo slo z toho uplacat bochanky a nechat uzrat? Mam obavu, ze to neni ockovane, tak jak to bude zrat... :nevim: mel to byt obycejny cerstvy syr, pro rychlou spotrebu, vetsinou ho snime driv nez se jakakoli kutura projevi, tak jsem zjistila, ze je tam zbytna, ale tady nebude chybet? Nebo v mlece bakterie zustanou i po setrne pasteraci? Kdyz jsem si precetla jake fujtajbly zpusobuji tuhe vadu, tak mam obavy... jo napadlo me jeste zitra koupit tvaruzky a kousicek ho tak na jemno nakrajet a primichat? Nebude pozdě? Asi moc hrotim, kdyz jde jen o neco pres pul kila syra... :ajeje:
"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host