Sýry
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Mě tam zaujala ta část o plísních, že jsou v podstatě všechny neškodné a to včetně hnědých a černých. Že ty se sice odstraňují, ale kvůli chuti, ne že by nějak škodily. Moc by se mi tomu chtělo věřit. A taky je zajímavé to skladování - že je lepší zabalit načatý sýr do pečícího papíru, než ho dát třeba do plastové krabičky. Na tom něco je, i když mám tady jednu krabičku, ze které se dá odsát vzduch, takže vznikne vakuum, a tam vydrží sýry dlouho jako čerstvé. Takže plastová krabička ano, ale jedině vakuovací.
Taky mě potěšilo, co píše o nožích. Žádné speciální nože nebo škrabky či struhadla na sýr nemám a pořád jsem si říkala, jestli bych do takového nádobíčka neměla investovat. On ale v podstatě říká, že to je úplná zbytečnost - tak se mi ulevilo a mám dobrý pocit, že jsem ušetřila.
A co se týče konzumace, čerstvé sýry mám ráda v kombinaci se zeleninou, zrající s ovocem, klidně i ve formě džemu. Teď mám třeba načatou skleničku kdoulového džemu - něco ve stylu kdoulového sýra a třeba s modrým sýrem je to úžasná kombinace.
Taky mě potěšilo, co píše o nožích. Žádné speciální nože nebo škrabky či struhadla na sýr nemám a pořád jsem si říkala, jestli bych do takového nádobíčka neměla investovat. On ale v podstatě říká, že to je úplná zbytečnost - tak se mi ulevilo a mám dobrý pocit, že jsem ušetřila.
A co se týče konzumace, čerstvé sýry mám ráda v kombinaci se zeleninou, zrající s ovocem, klidně i ve formě džemu. Teď mám třeba načatou skleničku kdoulového džemu - něco ve stylu kdoulového sýra a třeba s modrým sýrem je to úžasná kombinace.
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4930 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
O těch plísních to hlásám každému a většina se diví, protože u nás je plíseň něco špatného, jedině na hermelínu a v nivě smí být, ta je "ušlechtilá". Přitom platí, že všeho moc škodí a troška prospívá i u plísně. A ušlechtilá je nasypaná z pytlíčku.
Ve Francii mají na některých regionálních sýrech i černou plíseň, ale Češi se až na jednu výjimku při návštěvě neodvážili ho ochutnat . Prostě ta vsugerovaná nadměrná hygiena a dezinfikování všeho se promítly i sem.
Sýr v plastové krabičce nechávám zrát, ale větrám ji, nechávám třeba půl dne otevřenou. Dělám to proto, že jinak mi sýr moc vysychá. Nedávám je do ledničky ani do sklepa.
Před pár lety se dostaly na trh olomoucké, které měly jinou plíseň, než měly mít. A byla z toho aféra, co to zase lidem dávají za hnusy. Oni je stáhli z trhu, ale sami říkali, že to není nic závadného, někdy se to stane. Kdyby je obchody prodali jako zlevněné, nemusely se vyhodit, protože zdraví škodlivé nebyly.
Ve Francii mají na některých regionálních sýrech i černou plíseň, ale Češi se až na jednu výjimku při návštěvě neodvážili ho ochutnat . Prostě ta vsugerovaná nadměrná hygiena a dezinfikování všeho se promítly i sem.
Sýr v plastové krabičce nechávám zrát, ale větrám ji, nechávám třeba půl dne otevřenou. Dělám to proto, že jinak mi sýr moc vysychá. Nedávám je do ledničky ani do sklepa.
Před pár lety se dostaly na trh olomoucké, které měly jinou plíseň, než měly mít. A byla z toho aféra, co to zase lidem dávají za hnusy. Oni je stáhli z trhu, ale sami říkali, že to není nic závadného, někdy se to stane. Kdyby je obchody prodali jako zlevněné, nemusely se vyhodit, protože zdraví škodlivé nebyly.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Ještě mě napadá v souvislosti se sýrem, že třeba zvláštně a pro někoho podezřele vypadá na sýru růžová plíseň. Je nejdřív bílá a časem zrůžoví. Je to Penicillinum nalgiovensis. Podle Nalžova, kde se s ní vyráběl sýr. Ale nevyskytuje se jen v Nalžově .
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Tím uchováváním v plastové krabičce jsem nemyslela sýr ve fázi zrání, ale načatý sýr, který se průběžně jí a hlavně sýry čerstvé. Když dám čerstvé sýry do zavřené plastové krabičky bez vakua, začnou se časem kazit (i chuťově), rozvíjejí se plísně. Ne nadarmo se jim říká čerstvé. Vakuum je uchová poměrně dlouho ve stejném stavu, v jakém jsem je tam dala - ale nezrají.
Jinak co se týče škodlivosti plísní, mám kamarádku mikrobioložku, která se zabývá právě houbami a plísněmi a ta je zas hodně opatrná. Říká, že těch plísní je strašně moc druhů, které vypadají podobně, a bez rozboru si člověk nikdy nemůže být jistý, jestli tam není nějaká, která je pro člověka toxická. Já to až tak nehrotím, pokud to jíme jen my, kdyžtak sýr okrájím, když se mi zdají barvičky už přes čáru. Ale kdyby to člověk měl prodávat... V nějakém článku o vadách sýrů jsem četla, že by plíseň hlavně neměla být chlupatá, že ta tedy škodlivá je. Ale nevím. Jak píšu, moc ráda bych pánovi z odkazu věřila, že všechny plísně na sýrech jsou ok. Ale je to poprvé, co takový názor čtu, takže to beru trošku s rezervou. Ale líbilo by se mi to.
Jinak co se týče škodlivosti plísní, mám kamarádku mikrobioložku, která se zabývá právě houbami a plísněmi a ta je zas hodně opatrná. Říká, že těch plísní je strašně moc druhů, které vypadají podobně, a bez rozboru si člověk nikdy nemůže být jistý, jestli tam není nějaká, která je pro člověka toxická. Já to až tak nehrotím, pokud to jíme jen my, kdyžtak sýr okrájím, když se mi zdají barvičky už přes čáru. Ale kdyby to člověk měl prodávat... V nějakém článku o vadách sýrů jsem četla, že by plíseň hlavně neměla být chlupatá, že ta tedy škodlivá je. Ale nevím. Jak píšu, moc ráda bych pánovi z odkazu věřila, že všechny plísně na sýrech jsou ok. Ale je to poprvé, co takový názor čtu, takže to beru trošku s rezervou. Ale líbilo by se mi to.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Ta Vaše kamarádka je samozřejmě postižená svým povoláním. Hygienici a někteří lékaři Vám o plísních řeknou to samé.
Já se s tímhle názorem, že u plísně se má rozlišovat podle chuti nesetkávám poprvé, proto jsem psala o té degustaci ve Francii, protože tam je chuť měřítko.
Člověk nesmí sníst kilo plísňového sýra denně, to je jasné, to by nešlo ani u "ušlechtilých" plísní. Ale trochu plísně podpoří imunitu. A je docela možné, že když se někdo plísni důsledně vyhýbá, pak ho trocha sýra porazí a je z toho nemocný. Ale to už jen usuzuju o pravděpodobnosti.
Já se s tímhle názorem, že u plísně se má rozlišovat podle chuti nesetkávám poprvé, proto jsem psala o té degustaci ve Francii, protože tam je chuť měřítko.
Člověk nesmí sníst kilo plísňového sýra denně, to je jasné, to by nešlo ani u "ušlechtilých" plísní. Ale trochu plísně podpoří imunitu. A je docela možné, že když se někdo plísni důsledně vyhýbá, pak ho trocha sýra porazí a je z toho nemocný. Ale to už jen usuzuju o pravděpodobnosti.
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4930 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Tak to jsem včera tu lehce oplesnivělou klobásu měl sníst? Já jí vyhodil
Nebo to platí jen u sýrů?
Nebo to platí jen u sýrů?
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Jinak ještě k těm plísňovým alias plesnivým sýrům, přijde mi, že Francouzi jsou co se týče jídla nejodvážnějším a nejvynalézavějším národem v Evropě. Pokud tam něco po staletí vyrábějí, nenechají si to jen tak vzít. Ale různě po světě se výroba některých sýrů stopla z důvodů zdravotního rizika. Někde se třeba vůbec nesmí prodávat sýry vyrobené z čerstvého mléka. Kdyby tohle někdo zakázal Francouzům, asi tam bude revoluce, to si nikdo netroufne.
Asi nejhůře a nejnebezpečněji vypadající sýr je casu martzu, ten se pro změnu vyrábí na Sardinii. Oficiálně je zakázán, ale na černém trhu se prý prodává za ceny dvakrát vyšší než obyčejné pecorino. Je to vlastně pecorino, které se zpřístupní speciálním mouchám, aby do něj nakladly vajíčka. Vylíhlé larvy sýrovou hmotu žerou a pak se vyprázdní - no a tím vzniká takový mazlavý sýr prý vynikající chuti.
Asi nejhůře a nejnebezpečněji vypadající sýr je casu martzu, ten se pro změnu vyrábí na Sardinii. Oficiálně je zakázán, ale na černém trhu se prý prodává za ceny dvakrát vyšší než obyčejné pecorino. Je to vlastně pecorino, které se zpřístupní speciálním mouchám, aby do něj nakladly vajíčka. Vylíhlé larvy sýrovou hmotu žerou a pak se vyprázdní - no a tím vzniká takový mazlavý sýr prý vynikající chuti.
-
- Příspěvky: 8379
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Pavle víš jaký je rozdíl mezi alkoholikem a konzumentem?
To tak nemožeš, tak veřejně.
Mosíš kulantně!
Na uzeninách vídám pouze plíseň bílou.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 8379
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Savarko tenhle sýr s červíky se mě podařil taky, nevím jak je ten druh much důležitý, ani nevím která moucha se tam dostala, ale vypadalo to úplně stejně.
Byl to už poslední sýr na který jsem zapomněl. Plenka v které byl zavěšený už hrála těmi penicilinovými barvami a když jsem tu pálenku rozvázal, tak ten vrch byl jako z videa - mazlavý a pohyblivý.
Byl to už poslední sýr na který jsem zapomněl. Plenka v které byl zavěšený už hrála těmi penicilinovými barvami a když jsem tu pálenku rozvázal, tak ten vrch byl jako z videa - mazlavý a pohyblivý.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4930 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Já si kolikrát říkám, jak na některé receptury lidi přišli. A koukám, že stačí zapomenout někde sýr a nový recept je na světě. Roquefort taky vlastně vznikl tak, že nějaký pasáček zapomněl v jeskyni sýr s chlebem a když si na něj po pár týdnech vzpomněl, našel plesnivý chleba a od něj chytl plíseň i sýr. Můžu se zeptat, jestli jste měl odvahu tu vaši valašskou variantu casu marzu ochutnat nebo to šlo rovnou do koše či zvířatům?Profesor1 píše: ↑08 pro 2021 18:20 Savarko tenhle sýr s červíky se mě podařil taky, nevím jak je ten druh much důležitý, ani nevím která moucha se tam dostala, ale vypadalo to úplně stejně.
Byl to už poslední sýr na který jsem zapomněl. Plenka v které byl zavěšený už hrála těmi penicilinovými barvami a když jsem tu pálenku rozvázal, tak ten vrch byl jako z videa - mazlavý a pohyblivý.
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4930 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Už jsem to tu někde kdysi psal. Stejnou metodou jsem objevil docela slušnou mňamku- Sedlčanský vltavín nechat v lednici v orig. balení, má být tak 2 týdny prošlej
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Věřím, že to je dobré. Mně tedy tyhle typy sýrů chutnají většinou až po záruce. A myslím, že snad ani nemůžou projít a jsou čím dál tím lepší. Jen až když ta plíseň víc a víc šedne, začnou být trochu hořké a někomu to může vadit. Paradoxně plísňovým sýrům věřím co se týče nezávadnosti víc než jiným, protože už jsou "obsazené" ušlechtilou plísní, která tam nepustí ty "neušlechtilé".
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Speciální druh much - to se mi nějak nezdá. Jestli to není jen marketingový tah. To by ty mouchy museli někde chovat, udržovat je a pak použít. A tak pořád dokola. Nevím, jen o tom pochybuju.
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Je to moucha Piophila casei (sýrohlodka drobná). Má ten sýr už v názvu. Jestli se vyskytuje i na Valašsku, to netuším. Ale třeba tady máme nějakou jinou, která udělá stejnou službu.
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Tak podle všeho se vyskytuje i u nás. Je to běžný potravinářský škůdce. A speciální není v tom smyslu, že by se musela chovat a množit, ale že jiný druh mouchy sám od sebe sýr nenapadne. Takže stačí někde volně nechat sýr a ta správná moucha si ho najde.
https://www.deraplus.cz/poradna/hotely/ ... dle-sezony
https://www.deraplus.cz/poradna/hotely/ ... dle-sezony
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 8379
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
I kdybych na tuty věděl, že to byla ta sýrohlodka minor, tak bych asi odvahu nenašel
Šlo to káčatům, ty po syrovátce a zbytcích sýrů rostly nádherně.
Šlo to káčatům, ty po syrovátce a zbytcích sýrů rostly nádherně.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů