Sýry
-
- Příspěvky: 847
- Registrován: 16 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 81 poděkování
- Dostal poděkování: 751 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Já vzhledem k podmínkám dělám jen panýr, ale lisovaný do forem. Ten když se nechá třeba 3-4 dny uzrát (po vylisování násolím a dám do pytlíku, pustí trochu syrovátky a prosolí se do středu) krásně zklihovatí a je úplně luxusní. Nejdýl mi vydržel zasolený v teple na vzduchu asi 14 dní a super. Taky se mi jednou povedl něco jako Lučina, neztuhnul mi jogurt, a ten byl taky výtečnej. Jogurty ale moc nedělám, teď spíš kefír, na těch kozích mi vadí konzistence, a vlastně ani jogurty moc nejim:(
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
já poříďil zavařovací elektrickej hrnec s termostatem.jmenuje se profesor je to super.kozí jogurt ďelám,koupil jsem kulturu na kozí mléko lambda 12.tu samou termofilňí kulturu však dávám i do polotvrdého síra.možná bich to moh očkovat rovnou ťim jogurtem?a neňí mezofilňí kultura ňeco jako zakisaná smetana?
- DAD David Abrahám
- Příspěvky: 4625
- Registrován: 10 říj 2018 15:33
- Dal poděkování: 1899 poděkování
- Dostal poděkování: 4109 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Profesora mám taky a maká jako místní 1
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11578
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5325 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Měla jsem sýry od Jamarov i Jupíka a byly luxusní všechny!
Vždy vzpomínám na to, jak jsme se s tím matlali doma, dokud byla dojka.. většinou byla výroba úspěšná, ale ne vždy. Jak jsme byli nezkušení a vyplašení z té přemíry hygieny, aby si do toho člověk nezatáhl nějakou neplechu a nezpůsobil si zdravotní problémy, tak jsem si nedovolila experimentovat.. pak mě vždycky pobaví, když degustuji u nějakého experimentátora, jak se k tomu dá přistupovat úplně na pohodu a výrobu si vlastně užívat a objevovat.. třeba se jednou k sýraření vrátím a zjistím, že to zas není taková věda
Vždy vzpomínám na to, jak jsme se s tím matlali doma, dokud byla dojka.. většinou byla výroba úspěšná, ale ne vždy. Jak jsme byli nezkušení a vyplašení z té přemíry hygieny, aby si do toho člověk nezatáhl nějakou neplechu a nezpůsobil si zdravotní problémy, tak jsem si nedovolila experimentovat.. pak mě vždycky pobaví, když degustuji u nějakého experimentátora, jak se k tomu dá přistupovat úplně na pohodu a výrobu si vlastně užívat a objevovat.. třeba se jednou k sýraření vrátím a zjistím, že to zas není taková věda
Bubáci forever!
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4931 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 8384
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Termofilní kultury jsou v jogurtu, potřebují zahřát nad 40 stupňů, aby se dostatečně množily (Streptococcus thermophillus, Lactobacillus bulgaricus). Mezofilní kultury jsou v kefíru, množí se kolem 30 st. - podmáslí, smetaně (Lactobacillus lactis a cremoris, Bifidobacterium bifidum, Leuconostoc mesenteroides aj.). Původní jogurt z jižní Evropy a Asie obsahoval jen termofilní kultury, u nás do něj začali přidávat i mezofilní. Možná proto, že jogurtové u nás nejsou stabilní a aby se zvýšil počet mikroorganismů, který je pro jogurt stanoven (moje domněnka).
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
franťiško,já ale dávám do jogurtu jen termofilňí kulturu.mezofilňí a termofilňî dávám do polotvrdého síra.dn čerstvého nedávám žádnou.hippie,já ale pasteruju,jinak mi to napadá e.coli a je z toho houba.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
čobanaku, do doma dělaných jogurtů se dává jen termofilní, myslela jsem v tu chvíli na ty z mlékárny. Je tam napsáno, že je obohacena bifidobakteriemi, že je to něco navíc zvlášť zdravého. Ale když si koupíte takový jogurt a přidáte ho do svého mléka, máte tam i mezofilní . Do dohřívaných a pařených sýrů se termofilní dávají právě proto, že vydrží vysokou teplotu a po zahřátí by tam nezůstalo nic živého, kdyby tam byla mezofilní. Nemělo by to pořádnou chuť.
A čerstvý sýr nějak srážíte, ne? Dáváte nějaký zákys?
A čerstvý sýr nějak srážíte, ne? Dáváte nějaký zákys?
-
- Příspěvky: 2539
- Registrován: 10 říj 2018 13:26
- Dal poděkování: 338 poděkování
- Dostal poděkování: 851 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Ja nepoužívam klasické kultury. Mám jako termo živý jogurt a jako mezo zakys.smetanu. u parených se používají obě dvě.
Ty dohrivane můžou byt taky z mezof.protože do 40st.je stále živá takže když se dohriva na 36-38nemelo by dojít k znehodnocení.
Ta kamembert. kultura stoji asi 70kc horší je platit postovne.
A hrnec nemám profesora chtěla jsem osulit paster a koupila zavarov.nerezový. no jak jinak ze mléko se přichytí už při 30st.a pak sepne kontrolka proti připálení a hrnec se vypne
Takže pokrok a usnadnění prace žádný.
Ale vlastně mám hrnec nerez od Profesora
Ty dohrivane můžou byt taky z mezof.protože do 40st.je stále živá takže když se dohriva na 36-38nemelo by dojít k znehodnocení.
Ta kamembert. kultura stoji asi 70kc horší je platit postovne.
A hrnec nemám profesora chtěla jsem osulit paster a koupila zavarov.nerezový. no jak jinak ze mléko se přichytí už při 30st.a pak sepne kontrolka proti připálení a hrnec se vypne
Takže pokrok a usnadnění prace žádný.
Ale vlastně mám hrnec nerez od Profesora
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
já do profesora kladu ješťe nerez kíbl.ten pak vindám a dám do vjetšího kíble se studenou vodou .pak ho zas dám do profesora a udržuju teplotu při pusobeňí kultur.na jednou zpracovávám 10l.to je pro ňekoho určiťe málo.a jamarov, je zakisaná smetana s obchodu živá?
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Já do čerstvého sýra dávám mezofilní kulturu, chlorid vápenatý a syřidlo .Františka. píše: ↑04 lis 2020 22:38 čobanaku, do doma dělaných jogurtů se dává jen termofilní, myslela jsem v tu chvíli na ty z mlékárny. Je tam napsáno, že je obohacena bifidobakteriemi, že je to něco navíc zvlášť zdravého. Ale když si koupíte takový jogurt a přidáte ho do svého mléka, máte tam i mezofilní . Do dohřívaných a pařených sýrů se termofilní dávají právě proto, že vydrží vysokou teplotu a po zahřátí by tam nezůstalo nic živého, kdyby tam byla mezofilní. Nemělo by to pořádnou chuť.
A čerstvý sýr nějak srážíte, ne? Dáváte nějaký zákys?
-
- Příspěvky: 2539
- Registrován: 10 říj 2018 13:26
- Dal poděkování: 338 poděkování
- Dostal poděkování: 851 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Mela by být a asi záleží jakou koupíte. Chci si začít dělat svoji a stále si ji udržovat.
Když se nechá delší dobu prokysavat je to znát v sýru.
Taky dávám chlorid.
Cobanaku vodní lázeň jsem taky zkoušela. Delala jsem sýr každý druhy den,obsah k 20l a stejně jsem musela furt laborovat s teplotou. Byla jiná v hrnci s mlékem než teplota kterou ukazoval hrnec s horkou vodou. Po měsíci jsem to vzdala. Navíc mám blbou kuchyň.linku takže stát na židli,vytahovat hrnec s 20l z horké vody a vysunutym zavar. hrncem pres kraj linky bylo nebezpečné a fyzicky náročné,jinak by to neslo vyndat kvůli hornim kuchyň. skrinkam.
Jinak na udržení teploty je to fajn. Ale peřiny dokáží stejný zázrak pokud jde jen o dobu syreni.
Když se nechá delší dobu prokysavat je to znát v sýru.
Taky dávám chlorid.
Cobanaku vodní lázeň jsem taky zkoušela. Delala jsem sýr každý druhy den,obsah k 20l a stejně jsem musela furt laborovat s teplotou. Byla jiná v hrnci s mlékem než teplota kterou ukazoval hrnec s horkou vodou. Po měsíci jsem to vzdala. Navíc mám blbou kuchyň.linku takže stát na židli,vytahovat hrnec s 20l z horké vody a vysunutym zavar. hrncem pres kraj linky bylo nebezpečné a fyzicky náročné,jinak by to neslo vyndat kvůli hornim kuchyň. skrinkam.
Jinak na udržení teploty je to fajn. Ale peřiny dokáží stejný zázrak pokud jde jen o dobu syreni.
-
- Příspěvky: 2410
- Registrován: 07 bře 2019 15:08
- Dal poděkování: 617 poděkování
- Dostal poděkování: 917 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Je to sice o jogurtu, dřív jsem kupoval zachlazene kravské mléko , prevaril a koupil do něj jogurt s nápisem živé kultury. Pokud jsem používal na očkování hotový jogurt, po cca 3-4 použití to nebylo ono.
Ohledně teplot, pokud ohrivate na elektřině, není nic jednoduššího, než použít termostat.
Je to levné a účinné.
Ohledně teplot, pokud ohrivate na elektřině, není nic jednoduššího, než použít termostat.
Je to levné a účinné.
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Já ohřívám normalně na sporáku protože nejvíc najednou zapracuji 5 litrů
Jogurt dělám z kupovaného jogurtu (pokaždé kupovaný svůj jsem nikdy nepoužíval)
Kozí jogurt je řídký má se přidat sušené mléko ale mě to takhle vyhovuje kravský je krásně hustý
Teď jsem zkoušel mix 300ml koziho 700 ml kravskeho a je hustý až dost.
Jogurt dělám z kupovaného jogurtu (pokaždé kupovaný svůj jsem nikdy nepoužíval)
Kozí jogurt je řídký má se přidat sušené mléko ale mě to takhle vyhovuje kravský je krásně hustý
Teď jsem zkoušel mix 300ml koziho 700 ml kravskeho a je hustý až dost.
-
- Příspěvky: 2410
- Registrován: 07 bře 2019 15:08
- Dal poděkování: 617 poděkování
- Dostal poděkování: 917 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Sporák může být na dřevo,uhlí,elektřinu a plyn, ( solární se asi moc tady nepoužívá).
V případě takovýchto malých objemů bych použil třeba jednoplotynkovy elektrický vařič a termostat. Teplota bude s přesností na cca 1C ( pokud to má být levné), což stačí.
Třeba tímto https://www.mall.cz/regulace-vytapeni/e ... qUQAvD_BwE
Pro kutily by existovalo levnější řešení, ale to se tu asi moc nenosí.
V případě takovýchto malých objemů bych použil třeba jednoplotynkovy elektrický vařič a termostat. Teplota bude s přesností na cca 1C ( pokud to má být levné), což stačí.
Třeba tímto https://www.mall.cz/regulace-vytapeni/e ... qUQAvD_BwE
Pro kutily by existovalo levnější řešení, ale to se tu asi moc nenosí.
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 2410
- Registrován: 07 bře 2019 15:08
- Dal poděkování: 617 poděkování
- Dostal poděkování: 917 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
U vodní lázně snad jde o princip , že teplota nepřesahuje 100 C? A pokud má mít míň, což je snaj jedno, tak se dá čidlo termostatu do vody vodní lázně. Ale jestli se bude regulovat teplota vody v lázni, nebo mliku , výsledek bude stejný. Pokud jde o připálení bez lázně, tak nedávat mnou navržený vařič na nejvyšší stupeň, i kvůli setrvačnosti. Pro jistotu teda stačí udělat vodní lázeň dvěma kyblema v sobě a regulovat teplotu vody v lázni.
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti