Sýry

Výrobky z mléka
Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od oreb1 »

Marion, ono by to tam mělo nalítat ze vzduchu. Koupit syrečky můžeš, mají výraznější chuť. Nepasteruju, takže nedokážu říct určitě, ale i ty vzdušné by měly stačit. Plácat kolečka nemusíš, pokud na tom tatínek netrvá. Líp sýr prozraje, když ho necháš jen tak v misce a občas promícháš. Pak se jen namaže na chleba. Taky se dá přidat kousek camembertu a bude to mít zase jinou chuť, jemnější.
Občas je dobré dát nádobí na sluníčko, plachetku to samé. Pokud to nádobí ale používáš i na jiné pokrmy, není riziko kontaminace tak velké. Pokud máš jedno nádobí jen na sýr, riziko je větší, protože prostředí pro množení patogenů je stálé. Kdežto když v tom po sýru uvaříš polívku nebo přecedíš nudle, prostředí se změní a to jim neprospívá.

Uživatelský avatar
Bekkky
Příspěvky: 760
Registrován: 11 říj 2018 13:43
Dal poděkování: 72 poděkování
Dostal poděkování: 117 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Bekkky »

Já jsem veškeré náčiní vyvařovala. Dělala jsem to tak, že jsem do hrnce, který byl na vodní lázeň (do které jsem pak postavila hrnec s mlékem) dala vodu a když se vařila, dala jsem tam formičky, plachetku, nože a nerez mísu do které jsem si to po vyvaření všechno naskládala. Pak jsem hrnec použila na tu vodní lázeň na úpravu teploty mléka. Nikdy jsem neměla problém s plísněmi a bakteriemi.
Nejhorší smrt je z vyděšení.... :slunce: :dest:

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od oreb1 »

Bekkky, to je moc dobré, ale dovolím si mírně oponovat. Kvasinky a bakterie ano, ale plísně varem nezničíte, ty zničí ultrafialové záření ze sluníčka. Já mám bílou penicilinovou plíseň stabilně, takže mi jiná plíseň do ničeho neleze, ale kdybych se jí chtěla zbavit, je to velmi problematické. V ostatním máte samozřejmě pravdu :usmev: .
V jedné družstevní mlékárně na Hané jsem viděla, že tam mají ultrafialový zářič, který pouštějí na noc, když tam nikdo není. Neměli ho myslím ve všech prostorech, jen tam, kde měli nějaké pracovní předměty.

Uživatelský avatar
Bekkky
Příspěvky: 760
Registrován: 11 říj 2018 13:43
Dal poděkování: 72 poděkování
Dostal poděkování: 117 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Bekkky »

Já jsem nikdy nedávala plísnovou kulturu do syreniny. Vždycky až na povrch. Taky se mi plisnove sýry moc nedařily. Ale je fakt, že i na kolibach se nechává vše schnout na slunci.
Nejhorší smrt je z vyděšení.... :slunce: :dest:

čobanak
Příspěvky: 10
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dostal poděkování: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

já pasteruju na 73 stupŇů pár vteřin,jinak jsem mŇel u síra strukturu,jakou má houba na miŤí nádobí.prej to Ďelá ešerichia kolí

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od oreb1 »

Ještě jsem chtěla poznamenat ohledně zduření sýrů jednu věc. Obvykle se uvádí jako důvod špatná hygiena a za tím pak člověk spatřuje něco odporného a přemýšlí, čeho se dopustil. Hygiena pracovních předmětů je samozřejmě základní věc, ale nesmíme zapomenout ani na mikroorganismy, které se nacházejí především v létě v našem prostředí. Mám v této souvislosti na mysli hlavně kvasinky, které v tomto "švestkovém" období jsou všude. Jsou pro nás neškodné, ale do sýra se mohou dostat a někdy to neovlivníme. Jiné podmínky mají v mlékárnách a jiné domácí provoz. To neznamená, že je v mlékárnách výroba bezpečnější. Je to možná spíš naopak, co se týče opravdu nebezpečných bakterií, protože tam se zachází trvale a ve velkém množství jen s mlékem, navíc dopravovaným z různých míst a neznámých podmínek, ale v domácím provozu se s nimi při dodržení základních hygienických pravidel nesetkáte. Doma se vyskytují spíš kvasinky a plísně, které nám nejsou nebezpečné. Tím chci jen říct, že nádobí a plachetky je potřeba vyvařovat a dávat na sluníčko, pracovní plochu umývat a nechat uschnout, ale nemusí se člověk obávat, že po požití sýra se nakazí střevní infekcí, pokud ji někdo z domácnosti nemá a tuto základní hygienu nedodržujeme. Jednou všeobecnou zásadou, která je pro zachování čistého prostředí doma dobrá, je po příchodu z veřejného prostředí, z dopravních prostředků, obchodů apod. si hned umýt ruce.

čobanak
Příspěvky: 10
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dostal poděkování: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

ročŇí období hraje svou roli určiŤe.ja se setkal se zduřeŇím síru před Ňekolika roki v kvjetnu,gdiž se vírazŇe oteplilo.

Nirrti
Příspěvky: 154
Registrován: 10 úno 2020 11:49
Dal poděkování: 40 poděkování
Dostal poděkování: 154 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Nirrti »

Tak dnes se u nás udilo- já vyrobila sýr - kozí dohřívaný farmář- a muž se postaral o naložení a udírnu
Přílohy
20200516_175524.jpg

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 4009
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 88 poděkování
Dostal poděkování: 287 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Hhippie »

Mňam mňam...vy jste tak šikovní! :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!

Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 782
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 241 poděkování
Dostal poděkování: 200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Augenblick »

:souhlas: parádní ! Slintnul jsem si na pyžamo a šel do lednice pro neuzenej..
V čem to bylo naložený před uzením? Tedy jestli to není rodinné tajemství :usmev:
Tykat, díkes ....

Nirrti
Příspěvky: 154
Registrován: 10 úno 2020 11:49
Dal poděkování: 40 poděkování
Dostal poděkování: 154 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Nirrti »

O půl druhé v noci, jo? :usmev:
Bylo to v obyčejném solném nálevu - na 1 l převařene a již studene vody 35 g soli. Dělali jsme 4 l nálevu - takže do 4 l pak přidáno 1 čajová lžička octa a 1 polévková lžíce chloridu. Naloženo cca 20 hodin při teplotě 12-15 st. 1 ks čerstvého sýra měl cca 400 g. Po vyuzení jsem už nevážila.

Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 782
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 241 poděkování
Dostal poděkování: 200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Augenblick »

Ano i takto pozdě jsem schopen udělat razii v ledničce :andel:
Díky za recept na nálev 👍
Tykat, díkes ....

irčan
Příspěvky: 925
Registrován: 28 črc 2019 14:43
Dal poděkování: 67 poděkování
Dostal poděkování: 31 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od irčan »

Jako 100pro sova su taky schopné dracovat ledničku po půlnoci. :vytlem: Ale dyž mě negdo cpe jídůo po ránu?Děs běs hrrůza.Leda tak lógr. :usmev: No čo už každej sme ňákej
Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.

Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 782
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 241 poděkování
Dostal poděkování: 200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Augenblick »

Vyrajcovala mě ta fotka...Mělo by se dát do pravidel fóra, že příspěvky tohoto druhu by se mohly zveřejňovat jen dopoledne.. Blbost, stejně bych si to přečetl v noci...
Tykat, díkes ....

Jamarov
Příspěvky: 1930
Registrován: 10 říj 2018 13:26
Dal poděkování: 181 poděkování
Dostal poděkování: 247 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jamarov »

No nevim jak by si chtěl specifikovat rajcovni fotky :)) Hlavně jestli sis pochutnal :vytlem:
U me je problém mit hlad a chuť zároveň ale kdyz už to prijde tak klidně v 1rano :))

jupik
Příspěvky: 160
Registrován: 16 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 42 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od jupik »

Tak dneska jsem odstavila první várku kůzlat a od zítra dojení 7mi koz. Tak ať se holky ukážou! Z toho 3 veteránky a 4 prvničky, tu budou zase boje;)

Jamarov
Příspěvky: 1930
Registrován: 10 říj 2018 13:26
Dal poděkování: 181 poděkování
Dostal poděkování: 247 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jamarov »

Dojim holky jen na půl :vytlem: Mam odstavene kozliky ale kozicky nechavam stále pít,takže lepim jeden struk. Jupiku mam to samé,par babiček a nadoj je letos nejnižší a pak mladé...az půjdou i kozicky odstavit bude to snadnější.

Ten slanny nalev používám taky,dlouho vydrží a jen se musi dodat za cas sůl. Tam se to pak počítá na % myslim ze dávám vic soli. Aby to byl 20%solny nalev.

jupik
Příspěvky: 160
Registrován: 16 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 42 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od jupik »

Nojo,moje mlikarny letos rodily pozde, tak je mi lito odstavovat ve 2 mesicich. Ty prvnicky jsou sice drbarna, ale aspon budou pristi rok uz zvykle na dojeni.Ze 3 prvorodicek, 1 po druhem porodu (letos dojena poprve), a trech veteranek (ovsem stale v rozpuku;)) po rannim dojeni 5 litru mlika. Panyr uz odkapava!

Nirrti
Příspěvky: 154
Registrován: 10 úno 2020 11:49
Dal poděkování: 40 poděkování
Dostal poděkování: 154 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Nirrti »

Právě vyklopené z košíčků. Ještě obalit v kořeni a mohou jít odpočívat do vinotéky. Dohřívaný farmář z kozího mléka
Přílohy
20200527_175709.jpg

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 4009
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 88 poděkování
Dostal poděkování: 287 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Hhippie »

Nirrti: co je dohřívaný farmář? :stydim: Vy máte tedy plejádu druhů! :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host