Sýry

Výrobky z mléka
jupik
Příspěvky: 381
Registrován: 16 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 37 poděkování
Dostal poděkování: 186 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od jupik »

Já vzhledem k podmínkám dělám jen panýr, ale lisovaný do forem. Ten když se nechá třeba 3-4 dny uzrát (po vylisování násolím a dám do pytlíku, pustí trochu syrovátky a prosolí se do středu) krásně zklihovatí a je úplně luxusní. Nejdýl mi vydržel zasolený v teple na vzduchu asi 14 dní a super. Taky se mi jednou povedl něco jako Lučina, neztuhnul mi jogurt, a ten byl taky výtečnej. Jogurty ale moc nedělám, teď spíš kefír, na těch kozích mi vadí konzistence, a vlastně ani jogurty moc nejim:(

čobanak
Příspěvky: 1030
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 460 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

já poříďil zavařovací elektrickej hrnec s termostatem.jmenuje se profesor :usmev: je to super.kozí jogurt ďelám,koupil jsem kulturu na kozí mléko lambda 12.tu samou termofilňí kulturu však dávám i do polotvrdého síra.možná bich to moh očkovat rovnou ťim jogurtem?a neňí mezofilňí kultura ňeco jako zakisaná smetana?

Uživatelský avatar
DAD David Abrahám
Příspěvky: 2894
Registrován: 10 říj 2018 15:33
Dal poděkování: 633 poděkování
Dostal poděkování: 1056 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Profesora mám taky :)) :souhlas: a maká jako místní 1
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě

čobanak
Příspěvky: 1030
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 460 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

:nazdravi: sláva profesorovi! :potlesk:

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 5352
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 513 poděkování
Dostal poděkování: 1088 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Hhippie »

Měla jsem sýry od Jamarov i Jupíka a byly luxusní všechny! :andel:
Vždy vzpomínám na to, jak jsme se s tím matlali doma, dokud byla dojka.. většinou byla výroba úspěšná, ale ne vždy. Jak jsme byli nezkušení a vyplašení z té přemíry hygieny, aby si do toho člověk nezatáhl nějakou neplechu a nezpůsobil si zdravotní problémy, tak jsem si nedovolila experimentovat.. pak mě vždycky pobaví, když degustuji u nějakého experimentátora, jak se k tomu dá přistupovat úplně na pohodu a výrobu si vlastně užívat a objevovat.. třeba se jednou k sýraření vrátím a zjistím, že to zas není taková věda :stydim:
:Hhippie: Bubáci forever!

Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 2869
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 1386 poděkování
Dostal poděkování: 645 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od PavelIV »

U mě nerez profesor jen taví med, jednou zavařoval okurky a jednou č. řepu :vytlem:
:PavelIV:

Profesor1
Příspěvky: 4229
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 1140 poděkování
Dostal poděkování: 839 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Profesor1 »

:stydim: :stydim: :stydim: :plac:
:profesor:

Františka.
Příspěvky: 866
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 492 poděkování
Dostal poděkování: 325 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Termofilní kultury jsou v jogurtu, potřebují zahřát nad 40 stupňů, aby se dostatečně množily (Streptococcus thermophillus, Lactobacillus bulgaricus). Mezofilní kultury jsou v kefíru, množí se kolem 30 st. - podmáslí, smetaně (Lactobacillus lactis a cremoris, Bifidobacterium bifidum, Leuconostoc mesenteroides aj.). Původní jogurt z jižní Evropy a Asie obsahoval jen termofilní kultury, u nás do něj začali přidávat i mezofilní. Možná proto, že jogurtové u nás nejsou stabilní a aby se zvýšil počet mikroorganismů, který je pro jogurt stanoven (moje domněnka).

čobanak
Příspěvky: 1030
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 460 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

franťiško,já ale dávám do jogurtu jen termofilňí kulturu.mezofilňí a termofilňî dávám do polotvrdého síra.dn čerstvého nedávám žádnou.hippie,já ale pasteruju,jinak mi to napadá e.coli a je z toho houba.

Františka.
Příspěvky: 866
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 492 poděkování
Dostal poděkování: 325 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

čobanaku, do doma dělaných jogurtů se dává jen termofilní, myslela jsem v tu chvíli na ty z mlékárny. Je tam napsáno, že je obohacena bifidobakteriemi, že je to něco navíc zvlášť zdravého. Ale když si koupíte takový jogurt a přidáte ho do svého mléka, máte tam i mezofilní :usmev: . Do dohřívaných a pařených sýrů se termofilní dávají právě proto, že vydrží vysokou teplotu a po zahřátí by tam nezůstalo nic živého, kdyby tam byla mezofilní. Nemělo by to pořádnou chuť.
A čerstvý sýr nějak srážíte, ne? Dáváte nějaký zákys?

Jamarov
Příspěvky: 2247
Registrován: 10 říj 2018 13:26
Dal poděkování: 256 poděkování
Dostal poděkování: 435 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jamarov »

Ja nepoužívam klasické kultury. Mám jako termo živý jogurt a jako mezo zakys.smetanu. u parených se používají obě dvě.
Ty dohrivane můžou byt taky z mezof.protože do 40st.je stále živá takže když se dohriva na 36-38nemelo by dojít k znehodnocení.
Ta kamembert. kultura stoji asi 70kc horší je platit postovne.

A hrnec nemám profesora :mrzimeto: chtěla jsem osulit paster a koupila zavarov.nerezový. no jak jinak ze mléko se přichytí už při 30st.a pak sepne kontrolka proti připálení a hrnec se vypne :cert:
Takže pokrok a usnadnění prace žádný.

Ale vlastně mám hrnec nerez od Profesora :))

čobanak
Příspěvky: 1030
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 460 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

já do profesora kladu ješťe nerez kíbl.ten pak vindám a dám do vjetšího kíble se studenou vodou .pak ho zas dám do profesora a udržuju teplotu při pusobeňí kultur.na jednou zpracovávám 10l.to je pro ňekoho určiťe málo.a jamarov, je zakisaná smetana s obchodu živá?

Tada
Příspěvky: 399
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 372 poděkování
Dostal poděkování: 254 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

Čobananku je živá jinak bych nemohl dělat mazací sýr

Tada
Příspěvky: 399
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 372 poděkování
Dostal poděkování: 254 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

Františka. píše:
04 lis 2020 22:38
čobanaku, do doma dělaných jogurtů se dává jen termofilní, myslela jsem v tu chvíli na ty z mlékárny. Je tam napsáno, že je obohacena bifidobakteriemi, že je to něco navíc zvlášť zdravého. Ale když si koupíte takový jogurt a přidáte ho do svého mléka, máte tam i mezofilní :usmev: . Do dohřívaných a pařených sýrů se termofilní dávají právě proto, že vydrží vysokou teplotu a po zahřátí by tam nezůstalo nic živého, kdyby tam byla mezofilní. Nemělo by to pořádnou chuť.
A čerstvý sýr nějak srážíte, ne? Dáváte nějaký zákys?
Já do čerstvého sýra dávám mezofilní kulturu, chlorid vápenatý a syřidlo .

Jamarov
Příspěvky: 2247
Registrován: 10 říj 2018 13:26
Dal poděkování: 256 poděkování
Dostal poděkování: 435 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jamarov »

Mela by být a asi záleží jakou koupíte. Chci si začít dělat svoji a stále si ji udržovat.
Když se nechá delší dobu prokysavat je to znát v sýru.
Taky dávám chlorid.

Cobanaku vodní lázeň jsem taky zkoušela. Delala jsem sýr každý druhy den,obsah k 20l a stejně jsem musela furt laborovat s teplotou. Byla jiná v hrnci s mlékem než teplota kterou ukazoval hrnec s horkou vodou. Po měsíci jsem to vzdala. Navíc mám blbou kuchyň.linku takže stát na židli,vytahovat hrnec s 20l z horké vody a vysunutym zavar. hrncem pres kraj linky bylo nebezpečné a fyzicky náročné,jinak by to neslo vyndat kvůli hornim kuchyň. skrinkam.
Jinak na udržení teploty je to fajn. Ale peřiny dokáží stejný zázrak pokud jde jen o dobu syreni.

Jan
Příspěvky: 769
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 137 poděkování
Dostal poděkování: 343 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jan »

Je to sice o jogurtu, dřív jsem kupoval zachlazene kravské mléko , prevaril a koupil do něj jogurt s nápisem živé kultury. Pokud jsem používal na očkování hotový jogurt, po cca 3-4 použití to nebylo ono.

Ohledně teplot, pokud ohrivate na elektřině, není nic jednoduššího, než použít termostat.
Je to levné a účinné.
chovám asi 36 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 , asi 47 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, čubinku KAO. Dále mám 4+1 ovečky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě.

Tada
Příspěvky: 399
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 372 poděkování
Dostal poděkování: 254 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

Já ohřívám normalně na sporáku protože nejvíc najednou zapracuji 5 litrů
Jogurt dělám z kupovaného jogurtu (pokaždé kupovaný svůj jsem nikdy nepoužíval)
Kozí jogurt je řídký má se přidat sušené mléko ale mě to takhle vyhovuje kravský je krásně hustý
Teď jsem zkoušel mix 300ml koziho 700 ml kravskeho a je hustý až dost.

Jan
Příspěvky: 769
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 137 poděkování
Dostal poděkování: 343 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jan »

Sporák může být na dřevo,uhlí,elektřinu a plyn, ( solární se asi moc tady nepoužívá).
V případě takovýchto malých objemů bych použil třeba jednoplotynkovy elektrický vařič a termostat. Teplota bude s přesností na cca 1C ( pokud to má být levné), což stačí.
Třeba tímto https://www.mall.cz/regulace-vytapeni/e ... qUQAvD_BwE

Pro kutily by existovalo levnější řešení, ale to se tu asi moc nenosí.
chovám asi 36 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 , asi 47 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, čubinku KAO. Dále mám 4+1 ovečky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě.

čobanak
Příspěvky: 1030
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 460 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

a vodňí lázeň?gde koupit termostat?jsou na to ešopi?

Jan
Příspěvky: 769
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 137 poděkování
Dostal poděkování: 343 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jan »

U vodní lázně snad jde o princip , že teplota nepřesahuje 100 C? A pokud má mít míň, což je snaj jedno, tak se dá čidlo termostatu do vody vodní lázně. Ale jestli se bude regulovat teplota vody v lázni, nebo mliku , výsledek bude stejný. Pokud jde o připálení bez lázně, tak nedávat mnou navržený vařič na nejvyšší stupeň, i kvůli setrvačnosti. Pro jistotu teda stačí udělat vodní lázeň dvěma kyblema v sobě a regulovat teplotu vody v lázni.
chovám asi 36 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 , asi 47 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, čubinku KAO. Dále mám 4+1 ovečky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti