Sýry

Výrobky z mléka
Jan
Příspěvky: 769
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 137 poděkování
Dostal poděkování: 343 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jan »

A Ted sem si všimnul, že regulátor na mém odkazu je do 40 C, takže větší teplotu neumí.
To by se musel shánět jiný. Otázka tedy je, jaké teploty jsou potřeba pro sýr? Možná by bylo nejlepší 0-100 C , pak by se zařízení dalo používat třeba na vaření piva a bylo by víceúčelové.
chovám asi 36 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 , asi 47 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, čubinku KAO. Dále mám 4+1 ovečky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě.

Jan
Příspěvky: 769
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 137 poděkování
Dostal poděkování: 343 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jan »

Tento https://a.aliexpress.com/_mK0JN1n
Je od -50 do 100 C , po 0.1 C , ale je to polotovar, je potřeba ideálně ten s napájením 12 v, kvůli bezpečnosti a musí se na to " naroubovat" prodlužovák na 230 V., Takže by to měl dělat elektrikář.
chovám asi 36 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 , asi 47 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, čubinku KAO. Dále mám 4+1 ovečky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě.

čobanak
Příspěvky: 1030
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 460 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

profesor má asi 30až 100.na jogurt je potřeba zahřát mléko na 90-95,tagže 40nestačí

Jan
Příspěvky: 769
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 137 poděkování
Dostal poděkování: 343 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jan »

Za těch 1600 je pro laika asi lepší si to koupit toho professora , ale ten asi nebude 2 plášťový, tedy s vodní lázní
chovám asi 36 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 , asi 47 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, čubinku KAO. Dále mám 4+1 ovečky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě.

čobanak
Příspěvky: 1030
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 460 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

vodu naleju a vkládám kíbl.jak sem popisoval vejš.jamarov,a jak teda ohříváš?přîmo na plotince?bez lázňe?a co připalováňí?franťiško,srážim siřidlem.

Jan
Příspěvky: 769
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 137 poděkování
Dostal poděkování: 343 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jan »

já nijak, když jsem dělal jogurt , tak normálně na plotně elektrovařiče, přejít varem a nechat vystydnout, až udržim ruku, dam kousek jogurtu, rozmixuju lžící . Když se náhodou připálí, no tak připálí. stejně to nikdo jinej než já nejí.

Výše jsem se jen snažil vysvětlit, jak si eventuelně postavit výrobník sýra svépomocí. Pokud by to bylo někde, jako to má třeba Jupík na ohni (předpokládám, že v karavanu nemá elektřinu na vaření) , dá se tam připojit místo zásuvky bzučák, pro snížení přívodu vzduchu / nadzvednutí / nebo jiný způsob , jak mléko ochladit. Akorát to bude chtít přítomnost obsluhy. Na to by byl mnou poslaný odkaz na relé thermostat z aliexpresu ve verzi 12 V s bzučákem / žárovkou na 12V ideální. A zapojit by si to mohl každý (bezpečné napětí 12V).
chovám asi 36 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 , asi 47 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, čubinku KAO. Dále mám 4+1 ovečky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě.

Tada
Příspěvky: 399
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 372 poděkování
Dostal poděkování: 254 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

Františko pochopil jsem dobře že vy sýr nesrážíte ale necháte ho srazit prirodně (zkysnou)

Jamarov
Příspěvky: 2247
Registrován: 10 říj 2018 13:26
Dal poděkování: 256 poděkování
Dostal poděkování: 435 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jamarov »

Mamnerez hrnec dvou plastový od Profesora :)) na 20a 30l normálně na plynu. Nepripali se.občas zamicham.když jsem vkládala do vodní lázně do zavar.hrnce tak prostě nesedeli teploty.

čobanak
Příspěvky: 1030
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 460 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

teplota samozřejmňe neseďí,ale víhoda je,že ji nepřešvihnu.a to je dvouplášťovej hrnec od firmi profesor?

Jan
Příspěvky: 769
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 137 poděkování
Dostal poděkování: 343 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jan »

Ty teploty pravděpodobně neseděli z důvodu teplotní setrvačnosti. Pokud by se řekněme nastavilo 60 C a mléko by mělo 20 C , bude to prostě nějakou dobu trvat, ale to mléko by se na 60 taky ohřálo.
chovám asi 36 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 , asi 47 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, čubinku KAO. Dále mám 4+1 ovečky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě.

čobanak
Příspěvky: 1030
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 460 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

ano jane,tak to je.já třeba nastavim 73stupňu a jdu ňeco ďelat.teprv gdiž je na hrnci 73,začnu to hlídat.v hrnci mam teplomňer.v čem je ale profesor s termostatem super,je ,že udrží teplotu,jak dlouho potřebuju.třeba při vírobje jogurtu 8hoďin.pařenej polotvrdej sír-4hoďini.máte na to ňejakou jinou vichitávku?

Jamarov
Příspěvky: 2247
Registrován: 10 říj 2018 13:26
Dal poděkování: 256 poděkování
Dostal poděkování: 435 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Jamarov »

Ja neříkám ze to nejde,je to tak,musí se to jen vychytat.ale menším často objem mléka a prostě me to přestalo bavit to vychytavat protože jsem tím strávila víc času :otraveny: a taky manipulace obtížnější,ono tech 20l taky něcováží.navíc když jsem vydala hrnec tak následovalo rychle schlazení a vodu v zavar.hrnci jsem stejně musela vyměnit. A novou zase zahřát na udržení teploty ,prostě jsem to chtěla jednoduché a nebylo .
Ale okurky se zavaruji samy :vytlem:

Nemám značku Profesor :)) ale hrnce od Profesora :vytlem:

jupik
Příspěvky: 381
Registrován: 16 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 37 poděkování
Dostal poděkování: 186 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od jupik »

Jupík vaří na plynovém ohni a jogurty dělá v ovčí kůži a spacáku (jen je očkuju při 43stupních, aby to nekleslo pod 40, než je uložim do kožíšku)

Františka.
Příspěvky: 866
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 492 poděkování
Dostal poděkování: 325 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

čobanak píše:
04 lis 2020 22:31
franťiško,já ale dávám do jogurtu jen termofilňí kulturu.mezofilňí a termofilňî dávám do polotvrdého síra.dn čerstvého nedávám žádnou.hippie,já ale pasteruju,jinak mi to napadá e.coli a je z toho houba.
To znamená, že děláte čerstvý ze sladkého mléka nebo ho necháte den dva odstát, aby trochu nějaké bakterie nachytalo z prostředí?

čobanak
Příspěvky: 1030
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 460 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

jupíku,to opravdu vidrží ve spacáku aspoň 6hoďin 40stupňú?ale ňejak to musí jít,gdiť jogurt se virábí celí vjeki!jamarov,ano,ta manipulace je náročná,20l obzvlášť!ale to,že v profesorovi voda vichladne mi nevaďí-gdiž mléko vindám,tak už nepotřebuju 73stupňu,očkovat budu ve 32sír,45jogurt.spíš ješťe dolejvám studenou.no ale používáš profesora při vírobje jogurtu třeba?jako nacpat ho už skleňicema ,gde je zaočkované mléko?

Františka.
Příspěvky: 866
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 492 poděkování
Dostal poděkování: 325 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Tada píše:
05 lis 2020 12:03
Františko pochopil jsem dobře že vy sýr nesrážíte ale necháte ho srazit prirodně (zkysnou)
Nene, používám syřidlo, to mi připadalo samozřejmé.
Bez syřidla by byl tvaroh, ne sýr. (I když ho v některých zemích řadí mezi sýry, u nás ne.)

Františka.
Příspěvky: 866
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 492 poděkování
Dostal poděkování: 325 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

čobanaku, u nás jogurt nikdo nevyráběl, tady se dělala kyška a tvaroh. Jogurt se dělal z nepasterovaného mléka v jižních krajích. Dali hrnec nebo kotel s naočkovaným mlékem na slunce a to bylo vše. Žádné zvláštní zahřívání a udržování, to by bylo moc pracné.

čobanak
Příspěvky: 1030
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 460 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

franťiško,pravda.ale co ten kefír?ten je z kavkazu a tibetu,tam to maj podobňe jako u nás!

Františka.
Příspěvky: 866
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 492 poděkování
Dostal poděkování: 325 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Však ale v kefíru jsou termofilní i mezofilní bakterie. A každá domácnost má svůj vlastní podle místních podmínek. Je tady o tom článek https://www.malochov.cz/kb/viewarticle?a=38 .
U nás se jogurt musí pasterovat a mléko zahřívat, ale to není tradiční postup.
Já nepasteruju a neohřívám ani na sýr. Naočkuju a zasýřím ho hned po nadojení, dokud je mléko teplé. Tak se dají udělat jen některé sýry, proto dělám jen ty. Je to jednodušší a ušetřím čas. Kdybych se rozhodla pro jiné, musela bych taky mléko zahřát, to je jasné :usmev: .

jupik
Příspěvky: 381
Registrován: 16 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 37 poděkování
Dostal poděkování: 186 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od jupik »

Jojo, taky mléko na jogurty převařim a necham vystydnout na 45, naleju do sklenic a každou naočkuju lžící jogurtu. Čobanaku, mám je nejen ve spacáku, udělá takovou kapsu z ovčí kůže a ještě to obalim spacákem. Ovčí kůže to podrží v pohodě

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti