Tvaroh

Výrobky z mléka
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Františka. »

Tado, to je přece v pořádku, já se jen podivila :usmev: . Ale nic, co by škodilo zdraví, tam nemáte. Co Vy víte, třeba to taky jednou zkusím.
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Tada »

Ale když jsem u tvarohu použil šetrnou pasterizaci a ten sýr byl taky tak u 75 stupňů tak by tam ty prospěšné bakterie měli zůstat něho alespoň trochu nebo snad ne?. To by toho u jogurtu taky moc nebylo když se má zahřívat na 95 stupňů nebo snad ne. Ale tam zas ti bakterie přidá jogurt/jogurtová kultura. Nebo se úplně pletu?
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Františka. »

Tado, zahřátím nad 60 stupňů denaturujete bílkoviny. Ono už i nad 40 stupňů neproběhne bez změny, pokud to není jen na malinkou chvilku. Mění se bílkoviny mléka a bakterie taky. Mění se mléčné enzymy.
Když pasterujete mléko, provedete rozklad bílkovin, tzv. stabilizaci a zlikvidujete mikroflóru v mléce. Máte mléko bez bakterií a enzymů, hůř stravitelné, s těžce vstřebatelným vápníkem.
Když do tohoto mléka přidáte jogurtové bakterie, nemají konkurenci v jiných mikroorganismech, fermentují ho a tím natráví ty "uvařené" bílkoviny. Navíc samy laktobakterie jsou prospěšné v lidském trávení.
V zemích původu se jogurt dřív nevyráběl z pasterovaného mléka, takže vápník asi měl jinou strukturu, mohl být lépe přijímán. Nevím, jestli kdo zkoumal, jak je to s vápníkem v jogurtu, který se dnes vyrábí. Možná se vstřebatelnost tím kyselým prostředím příznivě upraví, ale to je jen můj odhad.
Dodatek: Šetrná pasterace není vůbec šetrná, to je reklamní tah na prodej čerstvého mléka, které je ve skutečnosti denaturované.
Nechte si ruku nějakou dobu ve vodě při 60 stupních, jak dlouho to vydržíte nebo jestli se opaříte. To jsou taky bílkoviny.
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Tada »

Nedávno u náš byl pán od kterého jsem ten recept na sýr dostal (myslím ten ze škody másla tvarohu a mléka) a on povídá že to vyl jedinný pořádný sýr ne jak ty do kterých se cpe chemie (nechápu co tam vidí za chemii jestli myslí syridlo nebo mlékárentské kultury tak to mi řekňete co chemie není) (hned jsem si vzpomněl na františku ) :jakoby:
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11578
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5323 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Hhippie »

Nojo... tak v dnešní době asi nikdo nebude shánět žaludky přežvýkavců, aby si zasýřil mléko... :jakoby:
:Hhippie: Bubáci forever!
čobanak
Příspěvky: 7666
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1832 poděkování
Dostal poděkování: 1455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od čobanak »

pokud se pasteruje,přidává se do mléka chlorid vápenatej
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Tada »

Hhippie píše: 21 led 2021 18:53 Nojo... tak v dnešní době asi nikdo nebude shánět žaludky přežvýkavců, aby si zasýřil mléko... :jakoby:
Ale někde jsem dokonce četl že si doma jde udělat výluh z kopřiv ale né stoprocentně to funguje
čobanak
Příspěvky: 7666
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1832 poděkování
Dostal poděkování: 1455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od čobanak »

v tom článku se píše,že ďelaj ten pokus na rostliná siřidla s trvanlivím mlékem.to asi neňi úplňe srážlivé,že? :usmev:
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Tada »

To ono se to srazí ale asi to trvá delší dobu a výsledek je "horší"
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Františka. »

Nezkoušela jsem rostlinná syřidla, protože jsem to nepotřebovala, neměla čas a nechtěla kazit mléko. Ale mám takové nutkání čím dál víc, a to hlavně v létě, když vídám svízel syřišťový. Asi se to zkazit nedá, v nejhorším z toho bude jen kyška a tvaroh. Třeba to někdo zkusí dřív než já, každopádně pak o tom napište.
Jde o to, jak se mléko srazí. Samo o sobě se taky srazí, citrónem nebo octem se taky srazí, ale sýr se z toho neudělá. Jestlipak všechny ty vyjmenované rostliny mléko sýří nebo je jen sráží kysele na kyšku?
přezdívka
Příspěvky: 1340
Registrován: 22 lis 2018 11:53
Dal poděkování: 282 poděkování
Dostal poděkování: 987 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od přezdívka »

Zase po roce jsem se pustila do výroby sýra. Dělám jenom obyčejný, žádné dohřívání ani ani zrání. Do toho se nepouštím. Na to nemám trpělivost a podmínky. Uvidím, jak se povede. Když ne, tak si pochutnají kočky a slepice.
čobanak
Příspěvky: 7666
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1832 poděkování
Dostal poděkování: 1455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od čobanak »

Zase je víhoda tvrdšího síra,že déle vidrží.Jinak držim palce
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Františka. »

Tvrdší je dobrý, když je přebytek mléka a je potřeba ho nějak uskladnit na "suché měsíce" :usmev: .
Ale čerstvý sýr nebo nějaký smradlavý už nečerstvý, to taky není vůbec špatné :mrk: .
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Tada »

U nas máme nejraději haloumi (je jednoduchý zádné kultury jenom syridlo a chlorid)(sýr na gril) teď jsem ho zkoušeli i obalovat a je vynikající . Pak maji radi kanadsky sýr tam přijde syridlo a termofilni kultura. (nahrazuji jogurtem) :stydim:
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Františka. »

Co je kanadský sýr? Lisovaný, zralý, k čemu se hodí?
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Tada »

https://www.tomscheese.cz/Kanadsky-syr- ... -a5_21.htm
Nekrájím na kostky ale dám do formy a lisuji podle chuti.Zkoušel jsem na panvicce smažit jenom přírodní ale on se docela roztikal jinak byl vinikajici. Jde i zrát ale to jsem nezkousel. Naložit do oleje do bylinek (to jsem taky nevyzkoušel ). Nastrouhat ťreba na rizoto místo eidamu. :usmev:
Profesor1
Příspěvky: 8384
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Profesor1 »

Není autor receptu brácha Kubíka? :usmev:
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od Tada »

Myslím ze ano je.
přezdívka
Příspěvky: 1340
Registrován: 22 lis 2018 11:53
Dal poděkování: 282 poděkování
Dostal poděkování: 987 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvaroh

Nový příspěvek od přezdívka »

Až budu mít náladu, tak zase zkusím udělat "americkou mozzarelu".
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Ahrefs [Bot], Google [Bot] a 4 hosti