Zavařená ricotta s paprikou
Napsal: 04 bře 2019 23:23
Jedná se o tradiční makedonský recept. Je to pomazánka na chleba či pečivo nebo na plnění rajčat a jiné zeleniny. Vydrží velmi dlouho.
Běžným způsobem ze syrovátky vysrážíme ricottu. Já nepoužívám srážedla, ale syrovátku jen povařím a nechám vychladnout. Konec konců rícotta znamená vařená, čili se asi vařila a nemusel se do ní lít žádný chlorid hořečnatý. Po vychladnutí přecedíme přes plachetku a promícháme podle chuti se solí. Paprikový lusk nakrájíme najemno nebo rozmixujeme a přimícháme do ricotty v množství asi půl lusku na půl kila ricotty. Naplníme do zavařovacích sklenic a povaříme asi 20 minut. Necháme vychladnout a uležet několik měsíců. Použijeme-li paprikový lusk nepálivý, ricotta bude mít chuť kyselou, protože proběhne kvašení papriky. Pokud použijeme papriku pálivou, bude ricotta spíš ostrá, ne tak kyselá.
Běžným způsobem ze syrovátky vysrážíme ricottu. Já nepoužívám srážedla, ale syrovátku jen povařím a nechám vychladnout. Konec konců rícotta znamená vařená, čili se asi vařila a nemusel se do ní lít žádný chlorid hořečnatý. Po vychladnutí přecedíme přes plachetku a promícháme podle chuti se solí. Paprikový lusk nakrájíme najemno nebo rozmixujeme a přimícháme do ricotty v množství asi půl lusku na půl kila ricotty. Naplníme do zavařovacích sklenic a povaříme asi 20 minut. Necháme vychladnout a uležet několik měsíců. Použijeme-li paprikový lusk nepálivý, ricotta bude mít chuť kyselou, protože proběhne kvašení papriky. Pokud použijeme papriku pálivou, bude ricotta spíš ostrá, ne tak kyselá.