Tak to je super. Díky za odpověď.
Jinak dělala jsem v šunkovaru od Tescomy a vařila jsem v elektrickém zavařovacím hrnci. Dělala jsem přesně podle receptu v návodu k šunkovaru. Pragandy tam píší jen 4 g na kilo masa, 18 g normální soli (dala jsem bez jódu, ale asi je to jedno), 4 g cukru moučka a 1 dl vody. Původně jsem chtěla vynechat Pragandu, ale pročetla jsem o dusitanech, co jsem mohla, a došla jsem k závěru, že to není takové zlo, jak se traduje. Prý je jich v zelenině daleko větší množství a měly by chránit před botulismem. I když si nejsem jistá, jestli takhle malé dávkování má nějaký efekt. V návodu k šunkovaru píší, že se Praganda může nahradit šťávou z červené řepy a tak se zajistí pěkná barva (pak se samozřejmě musí navýšit množství normální soli na 22 g).
Krájela jsem na kostky cca 2-3cm, poctivě jsem odblanila. Třetinu masa jsem usekala v sekáčku. Pak jsem míchala v robotu se solí a cukrem a postupně jsem přilévala vodu. Pochopila jsem, že pro správnou soudržnost šunky je důležité právě poctivé vymíchání. Musí se míchat na nejnižší otáčky, aby se maso nepřehřívalo. Uvolní se tím bílkovina, která pak kousky pěkně váže. Pak jsem dala do šunkovaru a nechala v lednici 2 dny. Dusila jsem 2 hodiny na 80 stupňů. Zchladila pod tekoucí vodou, vylila přebytečnou vodu otvory ve víčku a dala přes noc do lednice. Tím, že je tenhle šukovar plastový, jde šunka dobře vyndat, nemusí se používat jednorázové sáčky. Radši nemyju v myčce, aby se náhodou plast nepoškrábal a něco se nezačalo uvolňovat, ale možná mám zbytečné obavy.
Z toho, co jsem napsala, se možná zdá, že jde o složitý proces, ale já jsem prostě takový detailista.

Ve skutečnosti je s tím opravdu velmi málo práce a výsledek fakt stojí za to.