
Chlazeni po porážce
-
- Příspěvky: 97
- Registrován: 05 zář 2019 20:25
- Dal poděkování: 58 poděkování
- Dostal poděkování: 35 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Chlazeni po porážce
Když porážíte větší množství kuřat, jak je chladíte než je zabalíte a dáte do mrazáku? My je loni chladili v sudu s vodou a ledem a tchyně si stěžuje že maso natáhlo vodu. 

- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 9686
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2032 poděkování
- Dostal poděkování: 4222 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Já slyšela, že se to právě takhle, když člověk neumí schladit vzduchem, dělá.

-
- Příspěvky: 239
- Registrován: 05 led 2020 19:19
- Dal poděkování: 17 poděkování
- Dostal poděkování: 431 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Nemyslím si, že je to takto možné. Test je jednoduchý zabít jedno kuře, zvážit, vykoupat, okapat a zvážit znovu.
- andre.marek
- Příspěvky: 1057
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 623 poděkování
- Dostal poděkování: 776 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Chladíme králíky v chladné komoře, nebo ve sklepě přikryté záclonou. V zimě v kufru auta.
-
- Příspěvky: 97
- Registrován: 05 zář 2019 20:25
- Dal poděkování: 58 poděkování
- Dostal poděkování: 35 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Tak jsem k tomu neco nasel.
Kuřecí dovážené z důvodu, že je levnější, pochází nejčastěji od výrobců používajících zastaralé technologie – například vodní chlazení. Při vodním chlazení kuře nasákne vodou. V důsledku toho dochází nejen k šizení na hmotnosti, ale je zde i vyšší riziko salmonely.
Zdroj.https://www.slimming.cz/smejdi-v-potravinach-6/
No, a ted teda nevim co s tim.
. Chladici vzduchovy tunel asi stavet opravdu nebudu
Kuřecí dovážené z důvodu, že je levnější, pochází nejčastěji od výrobců používajících zastaralé technologie – například vodní chlazení. Při vodním chlazení kuře nasákne vodou. V důsledku toho dochází nejen k šizení na hmotnosti, ale je zde i vyšší riziko salmonely.
Zdroj.https://www.slimming.cz/smejdi-v-potravinach-6/
No, a ted teda nevim co s tim.

- PavelIV
- Příspěvky: 5143
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4009 poděkování
- Dostal poděkování: 1996 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 1837
- Registrován: 07 bře 2019 15:08
- Dal poděkování: 451 poděkování
- Dostal poděkování: 774 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Když byla nějaká drůbež, prostě jsme ji dali po očištění do mrazáku. Něco mi uniklo?
chovám asi 26 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 , asi 7 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, čubinka KAO. Dále mám 3 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě a 3 prasátka
od jednodenních kuřátek, čubinka KAO. Dále mám 3 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě a 3 prasátka
-
- Příspěvky: 5060
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 4198 poděkování
- Dostal poděkování: 4707 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Tak je třeba maso schladit než se uloží. Když drůbež oškubu, je ještě moc teplá na to dát jí rovnou do mrazáku.
Možná by to řešila starší lednice? Zapnout jen při porážce.
Možná by to řešila starší lednice? Zapnout jen při porážce.

Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 97
- Registrován: 05 zář 2019 20:25
- Dal poděkování: 58 poděkování
- Dostal poděkování: 35 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
No nevím jestli to přežije, přeci jen, je to tchýně.
Jde o to že se jim (tchyni,manželce) maso smrskava na panvičce. Asi zkusim , jak píše Jana , sehnat pujčit nějakou starší ledničku, nebo chladící pult.
-
- Příspěvky: 5060
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 4198 poděkování
- Dostal poděkování: 4707 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Starší větší bys mohl za levný peníz i koupit, a zapínat jen pro potřebu. Jestli tedy máš kam umístit. Hodí se pak i na letní oslavy všeho druhu, nebo na velké například svatební pečení.

Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 9686
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2032 poděkování
- Dostal poděkování: 4222 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Já pochopila, že toho máš desítky najednou.. 
Jestli máš prostor, tak nejlíp gastrolednici a udělat si tam vodorovné tyče jako v udírně a na to věšet. Tím to oschne, zchladne a je krásně připravené na zavakuování.
Gastrolednice má výhodu v tom, že se dá nastavit (většinou) na nižší teplotu než klasická lednice (třeba na 2 stupně).
Ta, co máme my (stará gastrolednice) má chlazení vzduchem, ventilátorem, což je úplně super pro to rychlé zchlazování a osušení. Taky se tam vejde přepravka třeba, takže když přivezeme 3 přepravky klobás, naládujeme to tam všechno

Jestli máš prostor, tak nejlíp gastrolednici a udělat si tam vodorovné tyče jako v udírně a na to věšet. Tím to oschne, zchladne a je krásně připravené na zavakuování.
Gastrolednice má výhodu v tom, že se dá nastavit (většinou) na nižší teplotu než klasická lednice (třeba na 2 stupně).
Ta, co máme my (stará gastrolednice) má chlazení vzduchem, ventilátorem, což je úplně super pro to rychlé zchlazování a osušení. Taky se tam vejde přepravka třeba, takže když přivezeme 3 přepravky klobás, naládujeme to tam všechno


-
- Příspěvky: 97
- Registrován: 05 zář 2019 20:25
- Dal poděkování: 58 poděkování
- Dostal poděkování: 35 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
To jsi pochopila naprosto spravne. Posledne jsme delali 50 kuřat na jeden zátah. Bylo to jednodussi k sehnani lidi, abych to nedelal sam. Ale když to nebudu moct chladit ve vode tak asi budu muset delat postupne, proto pisu o tom chladicim pultu, tam by se jich mohlo par vejit.
-
- Příspěvky: 6380
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 3329 poděkování
- Dostal poděkování: 2483 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
V době, kdy není hmyz (mouchy, vosy), nevidím problém. Zavěsit přivázané někam nahoru, kam nejdou kočky, případně to zakrýt ještě záclonou nebo pytlem. Víc není potřeba. Když jsou mouchy, je potřeba to dělat navečer a opravdu dobře přikrýt nějakou textilií, případně na drůbež udělat z novin nebo jiného papíru dobrý sáček a zavěsit s ním. Na jeden háček i víc, některé na krátký, další na dlouhý provázek. Ráno uklidit.
Vodní chlazení by fungovalo dobře, kdyby se maso ve vodě nemáčelo, ale jen chladilo. Muselo by se zabalit do igelitu. Ale nechat oschnout je lepší.
Nasákání vody do masa je taková finta na kupující - takové maso se začalo vozit z Polska a říká se mu křehčené maso
. Do masa napichují vodu nějakými dutými jehlami.
Vodní chlazení by fungovalo dobře, kdyby se maso ve vodě nemáčelo, ale jen chladilo. Muselo by se zabalit do igelitu. Ale nechat oschnout je lepší.
Nasákání vody do masa je taková finta na kupující - takové maso se začalo vozit z Polska a říká se mu křehčené maso

-
- Příspěvky: 7678
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3364 poděkování
- Dostal poděkování: 3361 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Čerstvé maso by s vodou do styku vůbec přijít nemělo . Snižuje se tím jeho kvalita. Něco se z něj prý vyplaví, ale už nevím co

„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 5060
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 4198 poděkování
- Dostal poděkování: 4707 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Obzvlášť drůbeží, ihned se prý začne kazit.

Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 9686
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2032 poděkování
- Dostal poděkování: 4222 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Profesore, to já mám taky takhle uloženo v hlavě.
Ale zajímalo by mě, jak to v praxi vypadá u ostatních chovatelů. Já jsem z toho vlastně pokaždé nervózní, jak to správně zpracovávat..
Někde se na hygienu nehledí a neřeší, maso se opláchne a je čisté.. jinde je vše v nerezu a desinfikováno…
Já se třeba “peru” s tím, že si myslím, že by se měla vypláchnout dutina břišní po vyjmutí orgánů. Ale právě eviduji informaci o rychlejší kazivosti v případě, že maso přijde do styku s vodou… tak jsem z toho vždycky dost schizofrenní..
Každopádně se snažím alespoň vše, co přichází do styku s masem a krví, desinfikovat, resp.omývat speciální houbičkou horkou vodou s desinfekčním prostředkem… alespoň.
Ale zajímalo by mě, jak to v praxi vypadá u ostatních chovatelů. Já jsem z toho vlastně pokaždé nervózní, jak to správně zpracovávat..
Někde se na hygienu nehledí a neřeší, maso se opláchne a je čisté.. jinde je vše v nerezu a desinfikováno…
Já se třeba “peru” s tím, že si myslím, že by se měla vypláchnout dutina břišní po vyjmutí orgánů. Ale právě eviduji informaci o rychlejší kazivosti v případě, že maso přijde do styku s vodou… tak jsem z toho vždycky dost schizofrenní..
Každopádně se snažím alespoň vše, co přichází do styku s masem a krví, desinfikovat, resp.omývat speciální houbičkou horkou vodou s desinfekčním prostředkem… alespoň.


-
- Příspěvky: 5060
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 4198 poděkování
- Dostal poděkování: 4707 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Ocet je na toto výborný Veru.
Když jsme pracovali v kuchyni v hotelu Cholín, kdysi, používal se hodně ocet, vše se s ním otíralo, štoky, vály, náčiní…..nechalo se působit.
Když jsme pracovali v kuchyni v hotelu Cholín, kdysi, používal se hodně ocet, vše se s ním otíralo, štoky, vály, náčiní…..nechalo se působit.

Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 6380
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 3329 poděkování
- Dostal poděkování: 2483 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Opláchnout octovou vodou nakonec mytí útrob drůbeže, nechat odkapat a co nejvíc oschnout je taky dobré.
-
- Příspěvky: 5765
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1652 poděkování
- Dostal poděkování: 1218 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 9686
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2032 poděkování
- Dostal poděkování: 4222 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chlazeni po porážce
Čobanaku, Ty seš fakt Tatar 
Dotaz zněl: “když porážíte velké množství drůbeže, kde je chladíte…”
Zchladit pár kusů asi běžná lednice utáhne. Ale když bys do ní nacpal pár desítek kusů, už by to taková hitparáda nebyla asi
Šlo by to děsně pomalu, moc by to oteplilo vnitřek a navíc v běžné lednici člověk nemá tolik místa, aby jí mohl použít celou. Třeba.
Za mě nejlíp ta (klidně starší) gastrolednice s chlazením vzduchem.

Dotaz zněl: “když porážíte velké množství drůbeže, kde je chladíte…”
Zchladit pár kusů asi běžná lednice utáhne. Ale když bys do ní nacpal pár desítek kusů, už by to taková hitparáda nebyla asi

Za mě nejlíp ta (klidně starší) gastrolednice s chlazením vzduchem.


Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů