Chlazeni po porážce

Slepice, kachny, husy. Co vše se pro ně dělat musí? Jak postavit kurník? Kachník? Nejlepší plemena? Kde koupit chutná krmiva? Funkční druhy líhní? Za kolik letos prodat vejce?
PaK
Příspěvky: 144
Registrován: 05 zář 2019 20:25
Dal poděkování: 103 poděkování
Dostal poděkování: 77 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od PaK »

Když porážíte větší množství kuřat, jak je chladíte než je zabalíte a dáte do mrazáku? My je loni chladili v sudu s vodou a ledem a tchyně si stěžuje že maso natáhlo vodu. :otraveny:
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11711
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2611 poděkování
Dostal poděkování: 5423 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od Hhippie »

Já slyšela, že se to právě takhle, když člověk neumí schladit vzduchem, dělá.
:Hhippie: Bubáci forever!
Vedra
Příspěvky: 292
Registrován: 05 led 2020 19:19
Dal poděkování: 23 poděkování
Dostal poděkování: 542 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od Vedra »

Nemyslím si, že je to takto možné. Test je jednoduchý zabít jedno kuře, zvážit, vykoupat, okapat a zvážit znovu.
Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 1315
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 889 poděkování
Dostal poděkování: 1131 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od andre.marek »

Chladíme králíky v chladné komoře, nebo ve sklepě přikryté záclonou. V zimě v kufru auta.
PaK
Příspěvky: 144
Registrován: 05 zář 2019 20:25
Dal poděkování: 103 poděkování
Dostal poděkování: 77 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od PaK »

Tak jsem k tomu neco nasel.

Kuřecí dovážené z důvodu, že je levnější, pochází nejčastěji od výrobců používajících zastaralé technologie – například vodní chlazení. Při vodním chlazení kuře nasákne vodou. V důsledku toho dochází nejen k šizení na hmotnosti, ale je zde i vyšší riziko salmonely.

Zdroj.https://www.slimming.cz/smejdi-v-potravinach-6/
No, a ted teda nevim co s tim. :nevim: . Chladici vzduchovy tunel asi stavet opravdu nebudu
Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 5936
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 5033 poděkování
Dostal poděkování: 2830 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od PavelIV »

jestli neprodáváš, tak nikoho nešidíš :usmev:
Vlastně tchýni - ta to asi přežije :vytlem:
:PavelIV:
Jan
Příspěvky: 2410
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 617 poděkování
Dostal poděkování: 917 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od Jan »

Když byla nějaká drůbež, prostě jsme ji dali po očištění do mrazáku. Něco mi uniklo?
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
Jana P.
Příspěvky: 6086
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5202 poděkování
Dostal poděkování: 5681 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od Jana P. »

Tak je třeba maso schladit než se uloží. Když drůbež oškubu, je ještě moc teplá na to dát jí rovnou do mrazáku.
Možná by to řešila starší lednice? Zapnout jen při porážce.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
PaK
Příspěvky: 144
Registrován: 05 zář 2019 20:25
Dal poděkování: 103 poděkování
Dostal poděkování: 77 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od PaK »

PavelIV píše: 24 led 2023 06:37 jestli neprodáváš, tak nikoho nešidíš :usmev:
Vlastně tchýni - ta to asi přežije :vytlem:
No nevím jestli to přežije, přeci jen, je to tchýně. 😁.
Jde o to že se jim (tchyni,manželce) maso smrskava na panvičce. Asi zkusim , jak píše Jana , sehnat pujčit nějakou starší ledničku, nebo chladící pult.
Jana P.
Příspěvky: 6086
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5202 poděkování
Dostal poděkování: 5681 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od Jana P. »

Starší větší bys mohl za levný peníz i koupit, a zapínat jen pro potřebu. Jestli tedy máš kam umístit. Hodí se pak i na letní oslavy všeho druhu, nebo na velké například svatební pečení.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11711
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2611 poděkování
Dostal poděkování: 5423 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od Hhippie »

Já pochopila, že toho máš desítky najednou.. :nevim:
Jestli máš prostor, tak nejlíp gastrolednici a udělat si tam vodorovné tyče jako v udírně a na to věšet. Tím to oschne, zchladne a je krásně připravené na zavakuování.
Gastrolednice má výhodu v tom, že se dá nastavit (většinou) na nižší teplotu než klasická lednice (třeba na 2 stupně).
Ta, co máme my (stará gastrolednice) má chlazení vzduchem, ventilátorem, což je úplně super pro to rychlé zchlazování a osušení. Taky se tam vejde přepravka třeba, takže když přivezeme 3 přepravky klobás, naládujeme to tam všechno :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
PaK
Příspěvky: 144
Registrován: 05 zář 2019 20:25
Dal poděkování: 103 poděkování
Dostal poděkování: 77 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od PaK »

Hhippie píše: 24 led 2023 10:52 Já pochopila, že toho máš desítky najednou.
To jsi pochopila naprosto spravne. Posledne jsme delali 50 kuřat na jeden zátah. Bylo to jednodussi k sehnani lidi, abych to nedelal sam. Ale když to nebudu moct chladit ve vode tak asi budu muset delat postupne, proto pisu o tom chladicim pultu, tam by se jich mohlo par vejit.
Františka.
Příspěvky: 8475
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4463 poděkování
Dostal poděkování: 3394 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od Františka. »

V době, kdy není hmyz (mouchy, vosy), nevidím problém. Zavěsit přivázané někam nahoru, kam nejdou kočky, případně to zakrýt ještě záclonou nebo pytlem. Víc není potřeba. Když jsou mouchy, je potřeba to dělat navečer a opravdu dobře přikrýt nějakou textilií, případně na drůbež udělat z novin nebo jiného papíru dobrý sáček a zavěsit s ním. Na jeden háček i víc, některé na krátký, další na dlouhý provázek. Ráno uklidit.
Vodní chlazení by fungovalo dobře, kdyby se maso ve vodě nemáčelo, ale jen chladilo. Muselo by se zabalit do igelitu. Ale nechat oschnout je lepší.
Nasákání vody do masa je taková finta na kupující - takové maso se začalo vozit z Polska a říká se mu křehčené maso :usmev: . Do masa napichují vodu nějakými dutými jehlami.
Profesor1
Příspěvky: 8418
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3935 poděkování
Dostal poděkování: 4144 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od Profesor1 »

Čerstvé maso by s vodou do styku vůbec přijít nemělo . Snižuje se tím jeho kvalita. Něco se z něj prý vyplaví, ale už nevím co
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Jana P.
Příspěvky: 6086
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5202 poděkování
Dostal poděkování: 5681 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od Jana P. »

Obzvlášť drůbeží, ihned se prý začne kazit.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11711
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2611 poděkování
Dostal poděkování: 5423 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od Hhippie »

Profesore, to já mám taky takhle uloženo v hlavě.
Ale zajímalo by mě, jak to v praxi vypadá u ostatních chovatelů. Já jsem z toho vlastně pokaždé nervózní, jak to správně zpracovávat..
Někde se na hygienu nehledí a neřeší, maso se opláchne a je čisté.. jinde je vše v nerezu a desinfikováno…
Já se třeba “peru” s tím, že si myslím, že by se měla vypláchnout dutina břišní po vyjmutí orgánů. Ale právě eviduji informaci o rychlejší kazivosti v případě, že maso přijde do styku s vodou… tak jsem z toho vždycky dost schizofrenní..
Každopádně se snažím alespoň vše, co přichází do styku s masem a krví, desinfikovat, resp.omývat speciální houbičkou horkou vodou s desinfekčním prostředkem… alespoň. :nevim:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Příspěvky: 6086
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5202 poděkování
Dostal poděkování: 5681 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od Jana P. »

Ocet je na toto výborný Veru.
Když jsme pracovali v kuchyni v hotelu Cholín, kdysi, používal se hodně ocet, vše se s ním otíralo, štoky, vály, náčiní…..nechalo se působit.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Františka.
Příspěvky: 8475
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4463 poděkování
Dostal poděkování: 3394 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od Františka. »

Opláchnout octovou vodou nakonec mytí útrob drůbeže, nechat odkapat a co nejvíc oschnout je taky dobré.
čobanak
Příspěvky: 7718
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1838 poděkování
Dostal poděkování: 1458 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od čobanak »

včera jsem zabíjel dvje kachni.zchlaďil jsem je v ledňičce.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11711
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2611 poděkování
Dostal poděkování: 5423 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chlazeni po porážce

Nový příspěvek od Hhippie »

Čobanaku, Ty seš fakt Tatar :ajeje:
Dotaz zněl: “když porážíte velké množství drůbeže, kde je chladíte…”
Zchladit pár kusů asi běžná lednice utáhne. Ale když bys do ní nacpal pár desítek kusů, už by to taková hitparáda nebyla asi :nevim: Šlo by to děsně pomalu, moc by to oteplilo vnitřek a navíc v běžné lednici člověk nemá tolik místa, aby jí mohl použít celou. Třeba.
Za mě nejlíp ta (klidně starší) gastrolednice s chlazením vzduchem. :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů