Na burze jsem pořídila triádu mastomyší, ale jedna ze samic byla špatná - do 2 dnů měla nějaký průjem a pošla. Takže zůstal páreček. Ubikace (T3) jim zřejmě ale byla malá a první vrh sežrali. Tak jsem před druhým porodem přendala samce do jiné. Samice v pořádku porodila a hezky se stará. Už jim jsou asi dva týdny.
Včera mi přišly objednané boxy - jeden pro odchovy (také T3) a jeden pro tu triádu - to už by mělo fungovat i na odchov bez odstavu samce. Doufám. Tak jsem zvědavá. Teď ještě matku nemohu přemísťovat - malí jsou pořád v pelíšku a slepí… ale už vybarvení a chlupatí.
Mastomyš je známá svou agresivitou, ale tohle jsou oba zatím mírní jedinci, co se dají vzít na ruku a pomazlit (matku teď od mladých ne, to je ostrá i při krmení). Takže je s nimi vcelku dobrá manipulace

Je to dobrá volba pro střední hady - když už je bílá myška moc malá, ale je složité shánět akorátní velikost potkana.
A navíc - mastomyš nesmrdí, oproti jiným myším, takže se dají v pohodě chovat v bytě stejně jako třeba morče nebo králík