vejce

Slepice, kachny, husy. Co vše se pro ně dělat musí? Jak postavit kurník? Kachník? Nejlepší plemena? Kde koupit chutná krmiva? Funkční druhy líhní? Za kolik letos prodat vejce?
arus
Dal poděkování: 1164 poděkování
Dostal poděkování: 695 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: vejce

Nový příspěvek od arus »

Františko, já si myslím, že určitý počet vajíček má daný. Včera jsem měla poprve top stav vajíček. Sedm slepiček, sedm vajíček :hura:
:arus:

Františka.
Dal poděkování: 3643 poděkování
Dostal poděkování: 2742 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Jo, taky si to myslím, ale nebyla jsem si jistá.

Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2212 poděkování
Dostal poděkování: 4567 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

To se máš, Arus. Mě ty chuděry nové, zvyklé na komfort vnitřních prostor, najely do těchhle mrazů… tak jsou rády, že přežívají… a nějakou snůšku si můžu vysnívat na jaro, řekla bych. Na začátku z nich ještě vejce padala, ale teď už skoro žádná… :promin:
:Hhippie: Bubáci forever!

Františka.
Kontaktovat uživatele:

A třeba kdybyste je nechala uvnitř? Mám zkušenost, že slepice, které jsou teplomilného plemene, to vůbec neláká v mrazu ven. Nechat jim uvnitř nějakou baterku a budou třeba spokojenější než vyhnané na mráz. Vy možná taky :usmev: .

Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2212 poděkování
Dostal poděkování: 4567 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Františko, já je nikam nevyháním. Mají automatická dvířka a mají jídlo i vodu jak v kurníku, tak o venku. Takže tak nějak putují podle svého.
Ale je fakt, že dnes překvapily a prvně zalezly samostatně (nemusela jsem za tmy žádnou přenášet).
A jsou super, že jsou kontaktní. Nechají se hladit a zobou z ruky :) já jsem děsně otlapkávací, tak cokoli, co na sebe nechá sahat, miluju :))
:Hhippie: Bubáci forever!

Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ajo, já zapomněla, že Vy máte ty nové, co zůstaly ve sněhu nebo dešti venku, protože asi nevěděly, co mají dělat. Zvyknou si, otuží se a vajíčka zase budou, těšte se. Těšit se je moc hezké :usmev: .

Františka.
Kontaktovat uživatele:

Slepice mají na snášení svoje místo, odkud jsou vajíčka vždycky čistá. Než se tam totiž dostanou, projdou asi dva metry po suchu, jen v prachu a pilinách. Když potřebuje místo na snášení ještě druhá slepice, musí využít místo v kurníku, jen bedýnku se senem. Ale tam už tak dlouhou suchou cestu neprojdou a vajíčka byla někdy špinavá od noh. Tak jsem do té bedýnky na seno začala ještě sypat piliny a je to mnohem lepší. Všechnu vlhkost z nohou vsáknou a vajíčka jsou čistá.

Františka.
Kontaktovat uživatele:

přezdívka píše:
16 kvě 2021 17:25
Jedna teta dávala vejce do bečky s pšenicí. Ale to až k podzimu. Říkala, že to jsou "matičkový" a ty že vydrží. Podle nějakého svátku Marie, jenže dřív jich bylo za rok několik.
Dřív jsem taky nakládala - do vápva - s vodním sklem nemám zkušenost. Slepice vždycky nějaké vejce utrousí a když je nejhůř, tak jich koupím krabičku v Lidlu.
přezdívko, myslíte, že to mohlo být třeba v září? Dřív je ještě horko, léto, v říjnu je jeden mariánský svátek na začátku a pak už je na vajíčka pozdě.

přezdívka
Dal poděkování: 171 poděkování
Dostal poděkování: 833 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Nemám tušení o který mariánský svátek šlo. V září byly hned dva. 8 a 12. Naše rodina byla křížená evangelická a komunistická. Nic se nepřehánělo, ani jeden z rodičů netrval na svém přesvědčení. My děti jsme byly pokřtěné, ale do kostela se chodilo jen na Velikonoce a na Vánoce. Oni ani ti evangelíci nebyli žádní fanatici.

Odpovědět