Františko, to jsou moc pěkné příběhy toto.
To musí být ale křiku kolem venčení, než se to malí naučí…
A těší mě, že se malý zvetil a je z něj švarné kůzle jako každé jiné!
Tak už chodí na pastvu všichni malí, hezky se drží pohromadě a buď si je hlídají matky nebo kůzlata hodně hlasitě volají, aby se neztratila. Nechodíme nikam daleko, zhruba 3 km jim stačí. Včera došlo k omylu, šlo s námi i dvoudenní kůzle. Vůbec mě nenapadlo, že ho koza vezme s sebou, ale je velké a přimotalo se mezi ostatní a šlo. Ale neušlo to celé, musela jsem ho pak nést. Dneska zůstalo doma, zavřela jsem ho, nebudu se přece dřít s takovým mackem. Je těžší než některá měsíční kůzlata.
Už zase? Za to můžete Vy, koza je v tom nejspíš nevinně . Když někdo chce víc jehňat, zavede flushing. Že u Vás je to podobné?
Taky si všímám, že koze není vidět tvář. Ochrana osobnosti? Ale co ty děti?
Letos jsou kůzlata o dva měsíce mladší než jiné roky v tuto dobu a pasení vypadá podle toho. Dnes se celé stádo vrátilo zpátky, ale chyběly dvě staré kozy. Vypadalo to, že kůzlata jsou všechna. Jedna koza, matka kůzlete, které po narození tahalo nohy za sebou, ale teď už běhá jako ostatní, se našla kousek od domova, ale moc se jí domů nechtělo. To se mi zdálo divné, ale popohnala jsem ji a ona šla k ostatním. Další koza, taková moudrá stařenka, která si chodí, kde se jí zamane a jak rychle se jí chce, ale nikdy se neztratí, nikde nebyla. Říkala jsem si, že ji možná bolely nohy a přijde v nejhorším ráno. Vůbec mě nenapadlo, že by se ztratila. Pokud bude živá, přijde vždycky zpátky. Před chvílí jsem se šla podívat, jestli je u koz všechno v pořádku. A ona se vrátila tahle bábrdlínka a přivedla kůzle té druhé, která předtím nechtěla jít domů. Bodejť by chtěla, ona hledala dítě, co se někde couralo, protože je naprosto samostatné a vůbec se nebojí samo. A ta druhá, jak tak chodí sama poslední daleko za stádem, na něj asi narazila a vzala ho s sebou. Stěží ho nožky unesly, břicho mělo jako balónek, jak bylo napasené.
Abych měla aspoň nějaké mléko, večer kozám zalepuju struky náplastí. Kůzlata jsou po pastvě, ještě se napijí, pak kozy zalepím. Mladé jednoleté kozy nedojím, stačí, když odchovají kůzle, víc od nich nežádám. Jenže letos se to zkomplikovalo. Kůzlata, jejichž matky mají struky zalepené, se naučila večer chodit pít k těm mladým nezalepeným. Nezalepuju je, aby nemusely nasadit tolik mléka a jakmile prodám kůzle, začaly by se zasušovat. Měla to být pro ně úleva, víc energie pro další růst, ale oni mají ve stádě jednu celkovou energii a tu si dělí bez ohledu na jednotlivce. Převezly mě.