Ovoce stokrát jinak

Ovoce
Profesor1
Dal poděkování: 3521 poděkování
Dostal poděkování: 3518 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Ovoce stokrát jinak

Nový příspěvek od Profesor1 »

:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)

Dena
Dal poděkování: 560 poděkování
Dostal poděkování: 149 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovoce stokrát jinak

Nový příspěvek od Dena »

Dozrávají plody jednoho(Fortunella japonica) ze dvou exemplářů co mi zbyly z citrusářského období. Jsou kyselé a jedí se i se sladkou kůrou, já z nich dělám marmeládu nebo džus.
Před lety mě nadchlo pěstování citrusů a jiných subtropických užitkových rostlin. Měli jsme klub citrusářů v Příbrami, jezdili na exkurze do Institutu tropického a subtropického zemědělství v Suchdole a ke zkušeným pěstitelům.
To bylo radosti když se podařilo získat rouby nebo očka. Měli jsme připravené podnože, úlovek byl spravedlivě rozdělen, naroubovali/naočkovali jsme a to vzrůšo jestli se rouby uchytí.Většinou ano, další čekání až zakvetou a nakonec zaplodí.
Měla jsem několik různých ranných mandarinek, pomerančovníky, citroníky, i grepy se mi podařilo jednou vypěstovat.
Potom přišly jiné starosti, sbírku jsem rozdala.Náklonost k subtropům mi zůstala,v nevytápěném skleníku roste léta granátovník,myrta, velký vavřín, fíkovník, oleandr, rozmarýny.
C0BC8117-8D68-4892-A7DD-A75EC77BEF3D.jpeg

Dena
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Dena »

Bohužel se mi fotka zobrazila obráceně, nevím proč

Kouťák
Dal poděkování: 6222 poděkování
Dostal poděkování: 3264 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kouťák »

Deno,paráda.Také jsem měl takové období,ale jen jednou jsem vypěstoval jednu mandarinku a dva citrony.Neměl jsem na to podmínky,nebo trpělivost a ono to jeden čas krásně rostlo,pak to opadalo a konec.Začíná se u nás oteplovat,tak třeba časem budem pěstovat pomeranče venku. :vytlem:
S fotkou si nelam hlavu,já jsem si k tomu lehnul. :vytlem:

Františka.
Dal poděkování: 3643 poděkování
Dostal poděkování: 2742 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Nádhera. Jak starý je tenhle stromek?

Jana P.
Dal poděkování: 4511 poděkování
Dostal poděkování: 4983 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

To je veliká krása! 😯❤️
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.

Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2212 poděkování
Dostal poděkování: 4567 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Deno, to je nádhera! Zrovna jsem před pár dny četla článek o pánovi, co má veliký skleník a citrusuje! :souhlas: Nevěděla jsem, že bylo období, kdy si lidé měli chuť pěstovat vlastní citrusy a že jich bylo mnoho! Samozřejmě jsem slyšela, že byly citrusy nedostatkové zboží.. ale zas mě Češi překvapilo, jak jsou vynalézaví a zruční! :souhlas:
Miluju citrusové sladko-hořké džemy z dužiny i kůry. To musí být nádhera! A jak voní, když kvetou! Opyluješ uměle, nebo máš ve skleníku čmeláky?
:Hhippie: Bubáci forever!

Dena
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Dena »

Děkuju všem za pochvalu, Kouťáku zasmála jsem se jak ležíš u fotky.
Stromek je starý zhruba 30 let, naroubovaný na zmíněném citronečníku.On by dorostl i větší ale kam pak s ním tak ho držím v téhle velikosti, jednou za pár let mu ořežu kořeny i korunku a jedeme dál.
Hhipie viděla jsi určitě pana Brožu, to je úžasný citrusář s úrodou čítající metráky, pěstuje už mnoho let.
Teď jsou citrusy mnohem dostupnější, tuhle jsem se dívala na citrus-eshop, jsou tam plodící stromky malé i velké, ale pro mě to nemá to kouzlo jako když si člověk stromeček vypěstuje od začátku sám. Není to zas tak těžké, ale potřebují dost místa a také chladné zimování.

Dena
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Dena »

Jé zapomněla jsem na otázku Hhipie jestli opyluju. Neopyluju, poslední dva citrusy přezimuju na verandě v dubnu jdou ven, kvetou většinou v květnu/červnu nebo i jindy, opylení zajistí včely a čmeláci, taky je u nás hodně včelek samotářek.
Když jsem byla u citrusářů někdo opyloval štětečkem pokud měl rostliny ve skleníku.

Dena
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Dena »

Vypadá to že letos bude zase dobrá úroda fíků. Na horních větvích jsou nedozrálé z loňska, druhá násada, ještě jsem je nestihla otrhat.
Přílohy
IMG_0153.jpeg
IMG_0152.jpeg

Odpovědět