Domácí senáž, siláž

chov ovcí a koz...
Andrej 293
Dal poděkování: 5 poděkování
Dostal poděkování: 9 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí senáž, siláž

Nový příspěvek od Andrej 293 »

Momentálne mám dve ovce s dvoma jahňatami a barana, dve kozy so štyrmi kozliatkami a capa. Na zimu by som si chcel nechať ovce s jahničkami, staré kozy spolu s dvoma kozičkami a samozrejme barana s capom, capkovia pôjdu na pekáč. Čiže 10 kusov na zimu plus sedem sliepok. Včely mačky a psa nepočítam pre tých bude niečo iné, ale možno ich presvedčím.
Pripravených mám zatiaľ desať plastových 200 litrových sudov a štyri 120 litrové. Mám doma aj plechové 200 litrové sudy ktoré sa dajú hermeticky uzavrieť ale bojím sa že zkorodujú aj keď sú natreté potravinárskou farbou - bol v nich "med" z Číny. Ak zoženiem vhodné vrecia ktoré sa zmestia do tých sudov, tak by som tlačil aj do nich.

Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2212 poděkování
Dostal poděkování: 4567 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Jste odvážní s těmito pokusy. Já bych se toho bála. Jakmile to chytí špatné bakterie a rozkladné procesy, je na světě průšvih jak vrata!
Rozumím, že to má nesrovnatelnou výživovou hodnotu oproti všemu ostatnímu, ale já bych do toho rizika nešla. Ikdyž je to samozřejmě lákavé zpracování trávy, co je jinak odpadem… :promin:
Přeji hodně štěstí, ať dobře poslouží!
:Hhippie: Bubáci forever!

Františka.
Dal poděkování: 3643 poděkování
Dostal poděkování: 2742 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Hhippie, to člověk pozná, jestli je to ke krmení nebo ne. Mám dojem, že ty katastrofické scénáře o tom, kolik zvířat zahynulo po siláři, se týkají spíš velkochovů. Když otevřete kbelík nebo sud, cítíte kyselé zelí. Když ne, je to divné a nekrmit.

PavelIV
Dal poděkování: 4288 poděkování
Dostal poděkování: 2435 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Já mám krávy, tak to neodhadnu. Ale není 200 l sud pro těch 10 zvířat moc? Za pár dnů se začne kazit.
Jo a taky se nesmí servírovat zmrzlá, nějaký seno v záloze potřeba bude
:PavelIV:

Andrej 293
Dal poděkování: 5 poděkování
Dostal poděkování: 9 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Andrej 293 »

Strach a peniaze som nikdy nemal :vytlem: a so senážou už nejaké skúsenosti mám. Túto zimu som zkŕmil 18 malých balíkov 60x60cm, jeden vydržal cca týždeň a to som kŕmil len šesť kusov. Ak som dobre počítal tak ten balík má 170 litrov, takže tých 200 litrov by malo byť v pohode na týždeň. Uvažoval som že prerobím jeden vrchnák do ktorého založím ventil do bezdušového kolesa a v prípade potreby budem po každom otvorení napúšťať do suda CO2 cez ten ventil z fľaše od zváračky. Takto by sa tá senáž nemala pokaziť ani v teplejšom počasí. O tom že ju nemôžem dávať zamrznutú viem a aj v prípade väčších mrazov ju môžem skladovať v dielni kde nemrzne, prípadne kotolni.

Jan
Dal poděkování: 505 poděkování
Dostal poděkování: 807 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jan »

Akorát pozor, ne všechny ty sudy dobře těsní.
chovám asi 26 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 , asi 7 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, čubinka KAO. Dále mám 3 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě a 3 prasátka

DAD David Abrahám
Dal poděkování: 1677 poděkování
Dostal poděkování: 3607 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

to nejsou pokusy, ale léty ověřená praxe
plísně i baktérie jsou i v seně
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě

Jana P.
Dal poděkování: 4511 poděkování
Dostal poděkování: 4983 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Tráva, vlastně žádná zelená hmota, není odpad nikdy. Je to poklad vlastně. 😍senáž, seno, mulč, vše se v tom dá pěstovat, do kompostu…
Na senáž si taky netroufnu, ale musí to být skvělé. 👍
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.

Odpovědět