Pro Čtenářku - je to jen můj soukromý názor ze zkušenosti, kterou jsem řešila před cca 6-ti týdny u minihorse.
Dle mne by se mohlo jednat o kožní plíseň. Protože svrab je skutečně pouze v uších, měla jsem u králíka jen jednou v životě a vypadalo to skutečně úplně jinak a bylo to opravdu jen v ušních boltcích, ne nikde jinde po těle. A dle toho, co píšeš, že se to prakticky objevilo ze dne na den a hned na další den se to rozlezlo ještě dál, tipuji plíseň.
Projev u mého minihorse byl totiž úplně identický, jeden den prostě vůbec nic a druhý den měla kobylka kolem páteře vylysaný flek ve velikosti pětikoruny. Myslela jsem si, že jí prostě jen ta druhá kousla tak, až jí vyrvala kolečko srsti a nechala jsem to být. Druhý den to ale nebylo kolečko, ale místo ve velikosti mé dlaně a podél páteře se jí dělaly další lysyny. Srst z ní prostě opadávala, vzala jsem to do ruky a chumáče srsti jsem s ní prostě sundavala jen tak, vůbec to nedrželo v kůži. Udělala jsem fotodokumentaci a poslala svojí vet, ta hned řekla nějaká forma kožní plísně, ani nebudu dělat stěry, to vidím. Na dotaz z čeho, mi řekla, že z tohoto úžasného počasí, co trvá už nevím kolikátý měsíc, protože jsem to po půl roce hnusu přestala počítat. Prostě neustálé vlhko, mokro, střídání teplot, zvířata v línání s oslabenou imunitou, dle jejích slov "jarní klasika". Řekla mi ať to 7-10 dní polévám neředěnou Betadinou, že je to desinfekce, co nepálí a plíseň jí nemá ráda a že bych měla vidět minimálně to, že se to zastaví a nebude to pokračovat, když to nebude stačit, mám koupit chytrou houbu. Tedy jsem začla aplikovat Betadine, v RUKAVICÍCH!!! Po cca 7 dnech aplikace se to skutečně zastavilo, lysá místa nepřibývala a na původních holých místech se začaly tvořit obří strupy, taková krusta. Na tu jsem nesahala, neodlupovala, ale stále to polévala Betadine. Po 14 dnech jsem přestala polévat, protože to byl jeden obří strup a nebylo to kam lít. Po cca dalším týdnu se strup začal po kouskách odlupovat a pod ním už byla čistá pokožka s nově rašící srstí.

Nyní mi kobylka hezky dolínává a pěkně obrůstá, flek na zádech je stále vidět, ale je na něm pěkná nová srst.
Rada - pokud skutečně králice má plíseň a tipla bych, že jo, nesahat na to nikdy holou rukou!!! Protože já to chytla od ní a měla jsem 3 týdny plíseň v obličeji!! Teprve teď jsem se toho zbavila!! Všechny věci, které jsem u koní používala jsem vystříkala opakovaně Savem na plíseň, normálně tím, co je na koupelny.
Pozn. Druhá kobyla to nechytla, já jo, ale nepřenesla jsem to na žádné jiné zvíře (kocoura, králíky), ale mámu jsem nakazila, měla to taky v obličeji. Ptala jsem se vetky proč, tak mi říkala, že proto, že malá měla asi sníženou imunitu línáním, kdežto ta velká byla v poho, tak se to na ní nepřeneslo, přestože jsou spolu 24 hodin, kdežto my s mámou jsme byly obě po nemoci a máma ještě pak měla zánět v zubu, tže imunita na dně a jak jsem jí na to ty první dny sahala holou rukou, než jsem zjistila, co to je, chytla jsem to také!

Možná, kdybych byla zdravá, nedostala bych to. Vet dále doporučila zvednout dávku vit minu a příp. přidat vitamin C.
Spory plísní jsou všude, tže je úplně jedno, že králice je v kotci a moji koně pod širým nebem, tohle nehraje roli, ta vlhkost je všude.
Chytrou houbu jsem koupila, ale nakonec jí neupotřebila, tak jí mám v zásobě na horší časy. Stačila mi na to jedna velká lahvička Betadine (200ml).