Odčervení ovcí v průběhu celého roku.
-
- Dal poděkování: 5577 poděkování
- Dostal poděkování: 6152 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Odčervení ovcí v průběhu celého roku.
Ovce si odčervuji sama. Můj veterinář dodá přípravek. Je tvůrčí, takže se přípravky střídají.
Odčervuji pravidelně před porody, hlavně kvůli budoucím jehňatům. Pak také před připouštěním, v průběhu září, když se ovce vrací z letních pastvin a čeká je stříhání, flushing a připouštění.
Letní pastviny jsou uprostřed lesů u rybníka. Tasemnice ovce sem tam mají, dospělcům mnoho neškodí. Horší jsou vlasovky.
Letos nemáme jehňata, dali jsme čtyřem bahnicím a dvěma jehnicím pauzu.
Jedna roční jehnice se zdá být k začervení choulostivější, po přesunu na letní pastviny dostala průjem. Podala jsem jí tento přípravek. Máme ho letos nově. Průjem zmizel. Nyní jsou všechny ovce v pořádku, jen je obtěžují za horkého počasí patrně střečci.
Zvažuji užití nějakého spot onu, musím se poradit s veterinářem.
Pokud by měl někdo zájem mohu část odčervovacího přípravku odprodat. Mám ho dost.
https://adnevbohemia.com/anglonubian-go ... oparazite/
Také je, dle mne, jako prevence začervení, důležité střídat pastviny, kde ovce pobývají. My je máme od konce září ve velkém https://adnevbohemia.com/anglonubian-go ... oparazite/ při domě, s ovčínem, v zimě jsou na vysoké podestýlce se stálým přístupem ven. Sad má 15OO metrů, přilehlé pastviny cca půl hektaru. Tam jsou do dubna, pak spasou zahradu o velikosti cca 2000 metrů, a koncem dubna je převedeme na letní pastviny, to je prostor o velikosti jistě víc než půl hektaru, rozdělený na tři části, které postupně, střídavě spásají.
Sad, přilehlé pastviny a zahrada jsou prázdné od dubna do září, a to je sušíme na seno.
Toto střídání se nám osvědčilo.
Odčervuji pravidelně před porody, hlavně kvůli budoucím jehňatům. Pak také před připouštěním, v průběhu září, když se ovce vrací z letních pastvin a čeká je stříhání, flushing a připouštění.
Letní pastviny jsou uprostřed lesů u rybníka. Tasemnice ovce sem tam mají, dospělcům mnoho neškodí. Horší jsou vlasovky.
Letos nemáme jehňata, dali jsme čtyřem bahnicím a dvěma jehnicím pauzu.
Jedna roční jehnice se zdá být k začervení choulostivější, po přesunu na letní pastviny dostala průjem. Podala jsem jí tento přípravek. Máme ho letos nově. Průjem zmizel. Nyní jsou všechny ovce v pořádku, jen je obtěžují za horkého počasí patrně střečci.
Zvažuji užití nějakého spot onu, musím se poradit s veterinářem.
Pokud by měl někdo zájem mohu část odčervovacího přípravku odprodat. Mám ho dost.
https://adnevbohemia.com/anglonubian-go ... oparazite/
Také je, dle mne, jako prevence začervení, důležité střídat pastviny, kde ovce pobývají. My je máme od konce září ve velkém https://adnevbohemia.com/anglonubian-go ... oparazite/ při domě, s ovčínem, v zimě jsou na vysoké podestýlce se stálým přístupem ven. Sad má 15OO metrů, přilehlé pastviny cca půl hektaru. Tam jsou do dubna, pak spasou zahradu o velikosti cca 2000 metrů, a koncem dubna je převedeme na letní pastviny, to je prostor o velikosti jistě víc než půl hektaru, rozdělený na tři části, které postupně, střídavě spásají.
Sad, přilehlé pastviny a zahrada jsou prázdné od dubna do září, a to je sušíme na seno.
Toto střídání se nám osvědčilo.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2876 poděkování
- Dostal poděkování: 5939 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Odčervení ovcí v průběhu celého roku.
Jani, díky za nabídku. O tomhle jsem ještě neslyšela.
K tomu mě napadla moje zkušenost: Když jsem měla možnost, přišla jsem k přípravku First Drench, který byl vychvalován i na Konferenci ovcí a koz a skrze SCHOK se do Čech dostal. Veterinářka se ale podivila, že jde takhle snadno sehnat přípravek, který má jinou účinnou látku a měl by sloužit jako "záchrana", pokud je někde vytvořena rezistence na v ČR běžně dostupné preparáty (dvě účinné látky - al/fen-bendazolum a invermectinum) .. takže jsem od té doby, vzhledem k tomu, že neřešíme žádné parazitální hrůzy, přestala experimentovat a držím se osvědčeného - odčervovat jen jehňata kolem odstavu a kusy, co si o to řeknou. A střídat účinné látky.
Tím vůbec nekritizuji Tvou volbu. Jen, že si nechávám zadní vrátka v podobě jiných úč. látek, které tu ještě neznáme
Jinak samozřejmě nejúčinnější způsob je právě nespásání až na drn a střídání pastvin. Nejlépe přepást ovcemi, dopást jinými zvířaty, dosekat nedopasky a nechat vypálit sluncem. Ale to jsou jen takové teoretické optimální podmínky. Málokdy se to podaří, tahle kombinace.
Každopádně se držím zásady: odčervovat s rozumem, mít dohled nad zdrav. stavem svých zvířat a střídat pastviny je mnohdy dostatečné, aby člověk udělal prevenci... a samozřejmě když odčervovat, tak v uzavřeném prostoru, vyhladovělé zvíře na lačný žaludek, nechat vyprázdnit min. 3 dny, lépe až 5 dnů a pak řádně vyvápnit prostor. To se snažím držet vždy! Největší nesmysl je odčervit zvíře a zas ho hned pustit na pastvu k ostatním... to by mě kleplo, když to někde vidím
Přeji zdravá a spokojená zvířata! protože invaze parazitů je noční můra každého chovatele!!
K tomu mě napadla moje zkušenost: Když jsem měla možnost, přišla jsem k přípravku First Drench, který byl vychvalován i na Konferenci ovcí a koz a skrze SCHOK se do Čech dostal. Veterinářka se ale podivila, že jde takhle snadno sehnat přípravek, který má jinou účinnou látku a měl by sloužit jako "záchrana", pokud je někde vytvořena rezistence na v ČR běžně dostupné preparáty (dvě účinné látky - al/fen-bendazolum a invermectinum) .. takže jsem od té doby, vzhledem k tomu, že neřešíme žádné parazitální hrůzy, přestala experimentovat a držím se osvědčeného - odčervovat jen jehňata kolem odstavu a kusy, co si o to řeknou. A střídat účinné látky.
Tím vůbec nekritizuji Tvou volbu. Jen, že si nechávám zadní vrátka v podobě jiných úč. látek, které tu ještě neznáme
Jinak samozřejmě nejúčinnější způsob je právě nespásání až na drn a střídání pastvin. Nejlépe přepást ovcemi, dopást jinými zvířaty, dosekat nedopasky a nechat vypálit sluncem. Ale to jsou jen takové teoretické optimální podmínky. Málokdy se to podaří, tahle kombinace.
Každopádně se držím zásady: odčervovat s rozumem, mít dohled nad zdrav. stavem svých zvířat a střídat pastviny je mnohdy dostatečné, aby člověk udělal prevenci... a samozřejmě když odčervovat, tak v uzavřeném prostoru, vyhladovělé zvíře na lačný žaludek, nechat vyprázdnit min. 3 dny, lépe až 5 dnů a pak řádně vyvápnit prostor. To se snažím držet vždy! Největší nesmysl je odčervit zvíře a zas ho hned pustit na pastvu k ostatním... to by mě kleplo, když to někde vidím
Přeji zdravá a spokojená zvířata! protože invaze parazitů je noční můra každého chovatele!!
Bubáci forever!
-
- Dal poděkování: 617 poděkování
- Dostal poděkování: 918 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Moje ovce průběžně žerou pelyněk černobýl a plánuju pro ně a včely pěstovat pelyněk pravý
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
-
- Kontaktovat uživatele:
Ano pelyněk i jiné byliny, a také větve například vrby. Máme na to na Malochovu skvělé vlákno viewtopic.php?f=125&t=139 o Mooniky. Tam se dá čerpat.
Masná plemena jsou k začervení vnímavější, kamerunky a ouessantky méně.
Masná plemena jsou k začervení vnímavější, kamerunky a ouessantky méně.
Janina
-
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
V posledňím zpravodaji je reklama ma odčerveňí pomocí bilin-phytovers-melasovej minerálňí liz s hlístopudním efektem a paraclean-odčervovací granule.Znáte to ňegdo?
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2876 poděkování
- Dostal poděkování: 5939 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem se o tento typ odčervovadel zajímala, tak byla cena xnásobná oproti standardním odčervovadlům a navíc se jednalo o granule, ale doplňkové - takže nutno podávat jednotlivým kusům samostatně, aby každý dostal, kolik má. Odvažovalo se to každá porce (byla toho “hrst” na zvíře) a dávalo sežrat. Tuším 7 dní po sobě jdoucích. Nebo tak něco. Takže jsem to sice podstoupila, ale je to úplný nesmysl.
Ale třeba už to upgradeovali a užití je jednodušší
Ohledně těch minerálních lizů bych to brala jako určitou formu podpůrného opatření, třeba pro uzavřené stabilizované stádo, ale určitě ne, pokud je nějaký byť jen náznak problému…
Toť můj názor a zkušenost
Ale třeba už to upgradeovali a užití je jednodušší
Ohledně těch minerálních lizů bych to brala jako určitou formu podpůrného opatření, třeba pro uzavřené stabilizované stádo, ale určitě ne, pokud je nějaký byť jen náznak problému…
Toť můj názor a zkušenost
Bubáci forever!
- Augenblick
- Dal poděkování: 2134 poděkování
- Dostal poděkování: 2149 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kupoval jsem ten melasovanej liz. Žádný účinek jsem nezaznamenal. Měl jsem z toho akorát dobrej pocit, že jsem pro holky něco udělal.. jo a pak ten belíček, ten je jedinej super
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
Taky jim kyblík některého z těch lizů Osvior kupuji každý rok. Ono jim to chutná. A kyblík je fajn. kupuji v Čelině u Hany Hrubé. Chová ovce a ledacos prodává ve svém obchůdku na farmě. Už se tam stavuju tři týdny.
Janina
-
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele: