Odčervení ovcí v průběhu celého roku.

chov ovcí a koz...
Jana P.
Dal poděkování: 5577 poděkování
Dostal poděkování: 6152 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Odčervení ovcí v průběhu celého roku.

Nový příspěvek od Jana P. »

Ovce si odčervuji sama. Můj veterinář dodá přípravek. Je tvůrčí, takže se přípravky střídají.
Odčervuji pravidelně před porody, hlavně kvůli budoucím jehňatům. Pak také před připouštěním, v průběhu září, když se ovce vrací z letních pastvin a čeká je stříhání, flushing a připouštění.
Letní pastviny jsou uprostřed lesů u rybníka. Tasemnice ovce sem tam mají, dospělcům mnoho neškodí. Horší jsou vlasovky.
Letos nemáme jehňata, dali jsme čtyřem bahnicím a dvěma jehnicím pauzu.
Jedna roční jehnice se zdá být k začervení choulostivější, po přesunu na letní pastviny dostala průjem. Podala jsem jí tento přípravek. Máme ho letos nově. Průjem zmizel. Nyní jsou všechny ovce v pořádku, jen je obtěžují za horkého počasí patrně střečci.
Zvažuji užití nějakého spot onu, musím se poradit s veterinářem.
Pokud by měl někdo zájem mohu část odčervovacího přípravku odprodat. Mám ho dost.
https://adnevbohemia.com/anglonubian-go ... oparazite/
Také je, dle mne, jako prevence začervení, důležité střídat pastviny, kde ovce pobývají. My je máme od konce září ve velkém https://adnevbohemia.com/anglonubian-go ... oparazite/ při domě, s ovčínem, v zimě jsou na vysoké podestýlce se stálým přístupem ven. Sad má 15OO metrů, přilehlé pastviny cca půl hektaru. Tam jsou do dubna, pak spasou zahradu o velikosti cca 2000 metrů, a koncem dubna je převedeme na letní pastviny, to je prostor o velikosti jistě víc než půl hektaru, rozdělený na tři části, které postupně, střídavě spásají.
Sad, přilehlé pastviny a zahrada jsou prázdné od dubna do září, a to je sušíme na seno.
Toto střídání se nám osvědčilo.
Přílohy
IMG_5955.jpeg
IMG_5954.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2876 poděkování
Dostal poděkování: 5939 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Odčervení ovcí v průběhu celého roku.

Nový příspěvek od Hhippie »

Jani, díky za nabídku. O tomhle jsem ještě neslyšela.
K tomu mě napadla moje zkušenost: Když jsem měla možnost, přišla jsem k přípravku First Drench, který byl vychvalován i na Konferenci ovcí a koz a skrze SCHOK se do Čech dostal. Veterinářka se ale podivila, že jde takhle snadno sehnat přípravek, který má jinou účinnou látku a měl by sloužit jako "záchrana", pokud je někde vytvořena rezistence na v ČR běžně dostupné preparáty (dvě účinné látky - al/fen-bendazolum a invermectinum) .. takže jsem od té doby, vzhledem k tomu, že neřešíme žádné parazitální hrůzy, přestala experimentovat a držím se osvědčeného - odčervovat jen jehňata kolem odstavu a kusy, co si o to řeknou. A střídat účinné látky.

Tím vůbec nekritizuji Tvou volbu. Jen, že si nechávám zadní vrátka v podobě jiných úč. látek, které tu ještě neznáme :andel:

Jinak samozřejmě nejúčinnější způsob je právě nespásání až na drn a střídání pastvin. Nejlépe přepást ovcemi, dopást jinými zvířaty, dosekat nedopasky a nechat vypálit sluncem. Ale to jsou jen takové teoretické optimální podmínky. Málokdy se to podaří, tahle kombinace.
Každopádně se držím zásady: odčervovat s rozumem, mít dohled nad zdrav. stavem svých zvířat a střídat pastviny je mnohdy dostatečné, aby člověk udělal prevenci... a samozřejmě když odčervovat, tak v uzavřeném prostoru, vyhladovělé zvíře na lačný žaludek, nechat vyprázdnit min. 3 dny, lépe až 5 dnů a pak řádně vyvápnit prostor. To se snažím držet vždy! Největší nesmysl je odčervit zvíře a zas ho hned pustit na pastvu k ostatním... to by mě kleplo, když to někde vidím :ajeje:

Přeji zdravá a spokojená zvířata! :souhlas: protože invaze parazitů je noční můra každého chovatele!! :zed:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jan
Dal poděkování: 617 poděkování
Dostal poděkování: 918 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jan »

Moje ovce průběžně žerou pelyněk černobýl a plánuju pro ně a včely pěstovat pelyněk pravý
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Ano pelyněk i jiné byliny, a také větve například vrby. Máme na to na Malochovu skvělé vlákno viewtopic.php?f=125&t=139 o Mooniky. Tam se dá čerpat.
Masná plemena jsou k začervení vnímavější, kamerunky a ouessantky méně.
čobanak
Dal poděkování: 1838 poděkování
Dostal poděkování: 1458 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čobanak »

V posledňím zpravodaji je reklama ma odčerveňí pomocí bilin-phytovers-melasovej minerálňí liz s hlístopudním efektem a paraclean-odčervovací granule.Znáte to ňegdo?
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2876 poděkování
Dostal poděkování: 5939 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Když jsem se o tento typ odčervovadel zajímala, tak byla cena xnásobná oproti standardním odčervovadlům a navíc se jednalo o granule, ale doplňkové - takže nutno podávat jednotlivým kusům samostatně, aby každý dostal, kolik má. Odvažovalo se to každá porce (byla toho “hrst” na zvíře) a dávalo sežrat. Tuším 7 dní po sobě jdoucích. Nebo tak něco. Takže jsem to sice podstoupila, ale je to úplný nesmysl.
Ale třeba už to upgradeovali a užití je jednodušší :souhlas:
Ohledně těch minerálních lizů bych to brala jako určitou formu podpůrného opatření, třeba pro uzavřené stabilizované stádo, ale určitě ne, pokud je nějaký byť jen náznak problému… :nevim:
Toť můj názor a zkušenost :mrk:
:Hhippie: Bubáci forever!
Augenblick
Dal poděkování: 2134 poděkování
Dostal poděkování: 2149 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Kupoval jsem ten melasovanej liz. Žádný účinek jsem nezaznamenal. Měl jsem z toho akorát dobrej pocit, že jsem pro holky něco udělal.. jo a pak ten belíček, ten je jedinej super :souhlas:
Tykat, díkes ....
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Taky jim kyblík některého z těch lizů Osvior kupuji každý rok. Ono jim to chutná. A kyblík je fajn. 😀 kupuji v Čelině u Hany Hrubé. Chová ovce a ledacos prodává ve svém obchůdku na farmě. Už se tam stavuju tři týdny. 😀
čobanak
Dal poděkování: 1838 poděkování
Dostal poděkování: 1458 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čobanak »

No a jak to pomáhá před červama?Stojí to celkem dost.
Odpovědět