Moruše- převislá
- Kouťák
- Dal poděkování: 7823 poděkování
- Dostal poděkování: 4046 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Moruše- převislá
Všechno odzkoušeno.Ještě jsem dělal víno a likér.Jediné co se dalo jíst bylo zavaření jako brusinky,ale také žádné ovace jsem v rodině nezaznamenal.Asi mám rozmlsanou rodinu.No až před třema rokama aronie překážela volieře a bylo to.Je to téma o moruši,tak co se dá udělat dobrého z ní,ale rychle,než to všechno opadá.Jezevčíkovi chutná.
-
- Dal poděkování: 336 poděkování
- Dostal poděkování: 1059 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Možná, že by se dala sušená aronie použít do ovesné kaše. Zalít spolu s vločkama a až nabobtná, tak trochu povařit a ochutit medem a skořicí.
-
- Dal poděkování: 5525 poděkování
- Dostal poděkování: 6091 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
U nás keře rostou pomalu protože hryzec. Ale kdyby ohrožovala dům tak pila je v kůlně. A zatím jí vždycky prostříhám a ostříhám. Jsem kadeřniceFrantiška. píše: ↑22 črc 2021 13:23 Přeju, že Vám roste moruše, ale to je nějaká zakrslá nebo co? Když si představím, kolik místa bude potřebovat, až vyroste, nejspíš zbourá tu kůlnu. Počítáte s tím, příp. si říkáte, ať si s tím další generace poradí?
Možná jen fotka klame, nevím.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Lído,co Ti mám na to odpovědět.Já a ovesná kaše s medem. Napadlo mě např.čatní ke krkovičce,nebo tak něco jako příloha pro masožravce.
-
- Dal poděkování: 4007 poděkování
- Dostal poděkování: 4300 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tý jo, tolik moruší na zemi
Moje babička s dědou ji měli na zahradě, ale jak ji zpracovávali už si nepamatuju.
Jeřabiny přidávat do kompotů z jablek, nebo hrušek, nebo švestek. Taky dáváme do mrazáku a pak přidávat do zmrzlinových pohárů se šlehačkou, do bublaniny, štrůdlu, perníku . . . . .
Pro svou trpčí chuť se hodí ke všemu slazenému.
Moje babička s dědou ji měli na zahradě, ale jak ji zpracovávali už si nepamatuju.
Jeřabiny přidávat do kompotů z jablek, nebo hrušek, nebo švestek. Taky dáváme do mrazáku a pak přidávat do zmrzlinových pohárů se šlehačkou, do bublaniny, štrůdlu, perníku . . . . .
Pro svou trpčí chuť se hodí ke všemu slazenému.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Dal poděkování: 4852 poděkování
- Dostal poděkování: 3791 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ty sušené jeřabiny nebyly tvrdé, normálně jsme je žvýkali, nekřupaly.
Moruši jsem dostala taky sušenou a je to dobré. K čaji podobně jako rozinky a oříšky. Jinak z moruší všechno, co se dá dělat jako u jiného ovoce, je dobré.
Moruši jsem dostala taky sušenou a je to dobré. K čaji podobně jako rozinky a oříšky. Jinak z moruší všechno, co se dá dělat jako u jiného ovoce, je dobré.
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si dnes objednal 2ks moruše v ZAHRADNICTVÍ ZOJA.V loňském roce jsem jí sháněl,ale byla bohužel vyprodaná,tak jsem zvědav letos ,když má být skladem až 10.5..Raději jsem si jí objednal už dnes.Je to MORUŠE ČERNÁ ZAKRSLÁ -GERARDI s DWARF .U této odrůdy moruše mají být plody 5cm dlouhé a dorůstá 2m.Sazeničky nemají drahé 89,-Kč kus,ale budou asi malé,což u mě nevadí,protože si jí budu tvarovat podle sebe a moruše roste rychle.Tak pokud má někdo zájem ,objednat rychle.
-
- Dal poděkování: 5525 poděkování
- Dostal poděkování: 6091 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Moruše máme dvě, bílou a černou. Objednala jsem je na podzim 2019 v Zoje. Obě mohou mít prý černé plody. nejsou zakrslé ani převislé , žel bohu, rostou rychle, ano. A letos budou prvně kvést. Tak jsme zvědavi.
Mišpule roste pomaleji, a květy nikde.
Ostružinojahoda ještě nechcípla, pardon, ale moc se jí nedaří.
Mišpule roste pomaleji, a květy nikde.
Ostružinojahoda ještě nechcípla, pardon, ale moc se jí nedaří.
Janina
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2846 poděkování
- Dostal poděkování: 5896 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna jsem dnes koukala na moruši, že se začíná rozvíjet. A že to má stejně jako réva - že rovnou v pupenu s listy jsou květy.
Tak se těším, jaká bude sklizeň letos. Nikomu jinému doma nechutná, tak je to na mě
Mám převislou a jediné co, tak že se mi jí nějak nedaří přesvědčit, aby udělala nějaký výhon i trochu nahoru, aby se mi podařilo vytáhnout trochu výš… ale je tu teprv 2 roky, tak se třeba ještě ukáže
Tak se těším, jaká bude sklizeň letos. Nikomu jinému doma nechutná, tak je to na mě
Mám převislou a jediné co, tak že se mi jí nějak nedaří přesvědčit, aby udělala nějaký výhon i trochu nahoru, aby se mi podařilo vytáhnout trochu výš… ale je tu teprv 2 roky, tak se třeba ještě ukáže
Bubáci forever!
-
- Dal poděkování: 4007 poděkování
- Dostal poděkování: 4300 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Loni z moruše dělala kolegyně marmeládu. Byla super.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Na to je ještě čas, než se z ní bude dát něco vyrábět
Ale dnes říkala mladší, že koukala, že už moruše pučí a že se na ní moc těší, že jí moc chutná… takže na to nejsem sama. Jsem si to jen špatně pamatovala…
Ale dnes říkala mladší, že koukala, že už moruše pučí a že se na ní moc těší, že jí moc chutná… takže na to nejsem sama. Jsem si to jen špatně pamatovala…
Bubáci forever!
-
- Dostal poděkování: 251 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak moruše už dozrávají. Pocházím z podkrkonoší, v Trutnově je škola, které se říkalo u letadla ( dle Migu, který před ní stál na podstavci) a tam rostlá stará moruše. Můj již nežíjící táta posbíral po zemi plody, z nich vypěstoval semenáčky a ty mně jako asi 5 leté stromky daroval. Ty jsem v podzimní vánici před 18 lety spolu se svou ženou nasázal a spolu s ořešáky a 1 lípou z nich udělal pěkné stromořadí.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Honzo, to je veliká nádhera! Moruše umí být obrovský, byť řídký, strom!
Taky bychom v blízkosti nějakou takovou obsypanou brali
Zatím si užíváme tu svou maličkou, ale hojnou
Taky bychom v blízkosti nějakou takovou obsypanou brali
Zatím si užíváme tu svou maličkou, ale hojnou
Bubáci forever!
-
- Dal poděkování: 398 poděkování
- Dostal poděkování: 545 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Moruša čierna už je takmer bez plodov.Začali dozrievať cca.pred tromi týždňami a teraz už je tam len pár plodov.Hodne tomu pomohli i špačkovia.To boli hotové nálety.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak už morušu nemám. Včera mi volal otec,že neprežila tých pár dní dažďa. Najprv praskla a tie kmene išli od seba a včera sa definitívne položila na zem.
-
- Kontaktovat uživatele:
To je zajímavé. Vypadá zdravá, silná. Třeba obrazí, jestli se nevylomila i s kusem kořenu.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Také mě to napadlo. Že se zdá být mladá a silná. Nevěděla jsem, že jsou náchylné na mokro..
Naše převislá sice nemá moc obrostu, ale plodí krásně, na mladý stromek. Je na zahradě druhou sezonu a dělá nám radost.
Trochu jsem doufala, ze ikdyž je převislá, půjde vyhnat trochu výš, ale zatím jediné přírůstky, co má, jsou dolů a nové, také převislé… viděla jsem fotky až 3metrových stromů… tak jsem si představovala, že bude ještě růst… ale ona si to zatím nemyslí
Naše převislá sice nemá moc obrostu, ale plodí krásně, na mladý stromek. Je na zahradě druhou sezonu a dělá nám radost.
Trochu jsem doufala, ze ikdyž je převislá, půjde vyhnat trochu výš, ale zatím jediné přírůstky, co má, jsou dolů a nové, také převislé… viděla jsem fotky až 3metrových stromů… tak jsem si představovala, že bude ještě růst… ale ona si to zatím nemyslí
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele: