Jedovaté a problematické rostliny

Tělesné i duševní
Jana P.
Dal poděkování: 4826 poděkování
Dostal poděkování: 5246 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Jedovaté a problematické rostliny

Nový příspěvek od Jana P. »

Vcelku náhodou jsem narazila na tento článek. Přijde mi to zajímavé a myslím si, že je dobré se v tom trochu procvičit, doplnit si. Na face se totiž jedna pěstitelka opravdu hodně popálila o pastiňák. Já si vzpoměla, že se mi to kdysi také stalo.
Bylo mi cca ke třiceti. V červenci před odjezdem na dovolenou jsem uklízela zahradu , a vytrhala opravdu množství dvouleté natě pastináku. Hodila si přes předloktí a vynášela na kompost. Druhý den obrovské puchýře. Jak po spálení.
Budu ráda, když přidáte další poznatky a zkušenosti.
https://www.zahradkari.cz/odborne/kalen ... stliny.htm
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
čobanak
Dal poděkování: 1704 poděkování
Dostal poděkování: 1341 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jedovaté a problematické rostliny

Nový příspěvek od čobanak »

Je to horší než kopřiva?každopádňe petržel nesmňej ťehotné ženi.
Františka.
Dal poděkování: 3956 poděkování
Dostal poděkování: 3030 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Z toho spisku jsem přečetla první dva odstavce a našla tam tolik nesmyslů, že jsem dál nepokračovala. Už bych musela být mrtvá, kdyby to všechno byla pravda. Např. jalovec se používá jako koření. Nedoporučuje se lidem s postižením ledvin, ale neznamená to, že je jedovatý. Mahónie - z plodů se dělá džem, barví se jím víno i šťávy, plody mají hodně vitamínu C. Ptačí zob je nedobrý, chutná jako pepř, ale určitě není jedovatý, jádra meruněk určitě nikoho nezabijí v množství několika, květ akátu je jedlý, dělá se něho sirup a limonáda.
Jestliže něco obsahuje alkaloidy, neznamená to, že je automaticky jedovaté v jakémkoliv množství. Většinou se musí sníst velké množství, aby došlo k otravě. Jsou výjimky, třeba vraní oko nebo ricín. Není špatné vědět, že tyto rostliny ony látky obsahují, ale popisují jejich jedovatost přehnaně.
Já mám zkušenost s bezem chebdí. Když procházím jeho houštinou, musím mít dlouhé rukávy, aby se kůže nedotýkala listů, jinak mi naskočí kopřivka. Ale nežerou ho ani kozy, což je znamení, že od něho radši dál.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2354 poděkování
Dostal poděkování: 4870 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Jsem si taky říkala, jaký je ten zelený svět kolem nás nebezpečný… :promin:
Ale chápu, že třeba pro rodiče malých dětí to může být užitečná informace :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Františko, ne všichni lidé jsou znalci jako vy. Nám hraje do karet náš věk, dlouholeté zkušenosti z životem v přírodě. Hned proto nemusíte psát, že je to nesmyslný a špatný článek. Není to tu snad jen pro nás.
Ale dnešní mladí často takové zkušenosti nemají, začínají pěstovat a hospodařit a je pro spěšné se dozvědět.
V nadpisu článku je vyjma jedovaté napsáno také problematické. A jak jsem psala, já sama jsem udělala opravdu hodně bolestivou zkušenost se štávou z natě pastináku. Puchýře, popálení, jsem měla na celém předloktí a hojilo se to špatně.
Ještě čobi. Puchýře vzniklé po poleptání štávou z pastináku, neřukli bolševníku, jsou opravdu nesrovnatelné s kopřivou. Chodím v přírodě v šatech s holýma nohama a s kopřivami se dostávám do styku denně.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Podle toho,co tu píšou,bi človjek nemňel šahat skoro na ňic,ale já jsem jako zahradňík ošahal skorn všechno a nemam taknvou zkušenost.Ale na dříšťál se třeba nedá skoro šahat neb je plnej trnů.Prej se s ňim dá barvit na žluto (kmínek+kořen)
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Jano, Vaši zveřejnění Vaší zkušenosti s pastinákem beru jako přínosné. Zbytek je přehánění, strašení a mladí lidé, kteří se tímhle budou řídit, už si neuvaří ani svíčkovou, protože tam se jalovec dává :vytlem: . S takovými případy se setkávám denně, už jsou z intenetu tak vystrašení, že se bojí udělat cokoliv. Možná jste si ten článek nedřív nepřečetla, protože věřím, že i Vám by něco tam připadalo divné.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

A genista neňi zdaleka tak jedovatá jako třeba lilkovité rostlini.Je bobovitá.Má způsobovat halucinace.Ďelali jsme si z ňí čaj,ale ňic vírazného to nebilo.Genistu maj v erbu plantageneťi(richard lví srdce) planta-genet=rostlina genista
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ani kustovnice obecná a hlohyně nejsou jedovaté. Obojí jedly moje děti i vnoučata. Dosud žijí, díky Bohu.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Františka.
Kontaktovat uživatele:

Jenže kustovnici naši, ne čínskou, jíme běžně, pokud se někde vyskytne. Nikdy nikdo z nás neměl zdravotní problémy po jejím požití.
Podobně si lidi myslí, že je jedovatá mochyně židovská třešeň. Není.
Někdy někdo něco napíše a pak už tomu někdo další věří navěky. Proč nevěříte taky mně?
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Vloni jsem dala vlastním ovcím , mimo jiné, pár malých větviček nevinného keříku. Přežily, ale děly se věci, které už nechci zažít. Psala jsem o tom tu.
Pastinák mi způsobil špatně se hojící popáleniny na celém předloktí, jen chvilku jsem si ho přehodila, ani jsem žádnou tekutinu nezaznamenala.
Určitě bych si vzpomněla i na další věci.
Vy jste žádné otravy nezažila?
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2354 poděkování
Dostal poděkování: 4870 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Jani, ten pastiňák mě fakt překvapil. Díky za upozornění! :ruzicka:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ale já píšu, že Vaše informace o pastináku je přínosná. Ten odkaz ne, takže je logické, že o něm diskutuju. Téma je dobré, nekritizuju Vás, nejste autorka toho psaní. Předpokládám, že jste ho nečetla, jen dala odkaz v dobré víře.
Odpovědět