Beran - dýchací potíže

chov ovcí a koz...
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2445 poděkování
Dostal poděkování: 5032 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Beran - dýchací potíže

Nový příspěvek od Hhippie »

Vím, že už tady moc ovčáků není, ale zkusím se zeptat…
Vzhledem k tomu, že pořád není z čeho vybírat a potřebovala jsem vyměnit plemeníka z důvodu změny krve, koupila jsem zase zvíře s “ale”.
Už jsem to u jednoho kdysi dávno zažila, že jak mají výrazný klabonos, tak mají někteří jakoby zúženou nosní přepážku (se domnívám) a tedy mají menší průtok vzduchu. To, že tento beran zamýšlený ke koupi trochu sýpal, se mi tedy nelíbilo, ale až tolik mě tedy nepřekvapilo.
Jeho sýpání se bohužel ale postupně zhoršuje a zadýchává se, ikdyž není velké vedro (což jsem tomu stavu přisuzovala..). Zkouším dohnat vetku, ale zatím nic. Navíc to není vetka na hosp.zvířata, tak je otázka, zda něco vymyslíme.
Napadla mě ještě srdeční nedostatečnost, ale hlohové větvičky jíst nechce.
Takže mě zatím nenapadlo, co bych pro něj mohla udělat.
Nemá náhodou někdo nápad, jak mu ulehčit? Máme cca měsíc do připouštění a potřebuji, aby byl v dobré kondici… :mrzimeto:
Na zač.srpna byl odčerven Panacurem, tedy ze začervení by to být nemělo. Nekašle, nemá změny ve výrazu. Jen prostě rychleji a výrazněji dýchá, bohužel stále, i při odpočinku. Stejně, v leže, ve stoje… jinak se chová normálně, je zvídavý, žere vše, pase se, užírá seno v přístřešku… :nevim:
Jsou chvíle, kdy je na některé věci obyčejný chovatel krátký :plac:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jan
Dal poděkování: 573 poděkování
Dostal poděkování: 897 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Beran - dýchací potíže

Nový příspěvek od Jan »

I když mám berany 2, odborník nejsem. Ale pokud by měl problém se srdcem, tak by to asi jako plemeník bejt neměl. Geneticky i ta přepážka asi nebude nejlepší genetická výbava. Teda ( no u psů jde u některých plemen spíš o vzhled, než o zdraví) já bych takovýho "chcipaka" na chov nepoužil, protože se domnívám, že by se to potom přeneslo na potomstvo. Pokud teda neplánuješ potomstvo prodat, ale pak zase chudák kupující.....
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
Lostsan
Dostal poděkování: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Lostsan »

Mimoradne souhlasim s Jenem, vylec ho za rohy a nozem.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Spíš s tím chci konfrontovat chovatelku.. ale nejdřív bych ho chtěla nechat zkontrolovat vetem, kde je problém, ať netvrdím nějaké nepodložené informace… :nevim:
čobanak
Dal poděkování: 1757 poděkování
Dostal poděkování: 1382 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čobanak »

Hele,nám takhle fuňela malá masňačka a docela dlouho,ale postupňe se to zlepšovalo.U masňáků ale problémi se srdcem i bejt můžou,richle nabíraj hmotu.Odčerveňí taki nemuselo zabrat!Koukala ses pod oko?Ale jestli žere a je čilej,tak neňi potřeba to řešit hned.Ta jalovička s tou kriptosporídijí vipadala na smrt ale pořád žije.Úplňe dobrá neňi,ale funguje.Teď se nezdá,že bi mňela chcípnout.
Jana P.
Dal poděkování: 4940 poděkování
Dostal poděkování: 5398 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Veru, zadala jsem do vyhledávače beran klabonos potíže s dýcháním, a našlo mi to diplomovou práci o vlivu viru maedi visna na chov šumavských ovcí. Tak jsem si přečetla co to je maedi visna, zaslechla jsem to dříve, ale jen okrajově. Tato práce https://theses.cz/id/ybc1ka/31577240
Pak jsem si přečetla i toto https://www.vfu.cz/files/upload/prorekt ... entace.pdf
Hele třeba je testovaný ten chov i tvůj beránek já jen co jsem našla a než ho dáš k bahnicím. Jen opatrnost.
Ještě toto jsem našla
4. MAEDI-VISNA
Onemocnění maedi-visna bylo u nás popsáno počátkem 90. let 20 století. V současné době chybí důkladná evidence klinicky a laboratorně potvrzených případů, pouze se sleduje četnost nálezů sérologicky pozitivních zvířat v jednotlivých chovech.

Původce onemocnění (lentivirus) je charakteristický dlouhou, až několikaletou inkubační dobou, klinickými změnami proto bývají postižena starší zvířata. K popisovaným změnám zdravotního stavu patří záněty plic, mléčné žlázy a kloubů (forma maedi) a méně často změny ve funkci nervovém systému (forma visna). Nemocná zvířata během několika měsíců klinické formy onemocnění postupně hubnou (chátrají), léčba není úspěšná. Při pitvě uhynulých kusů se nejčastěji zjišťují výrazné změny na plicní tkáni, která není narůžovělá jako u zdravých zvířat, ale šedá a tuhé konzistence. Proti původci onemocnění nabyla dosud vyvinuta účinná vakcína. Klinická forma se u nás prakticky nevyskytuje, ale mnoho stád je séropozitivních. Problém tohoto onemocnění spočívá v obchodování s plemenným materiálem v EU.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Františka.
Dal poděkování: 4116 poděkování
Dostal poděkování: 3140 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Kdo má kontrolu užitkovosti, musí mít rozbor na maedi-visnu.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

A to je moc dobře.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Jo, a taky to znamená, že Hhippie by ten rozbor měla mít a maedi-visnu ne :usmev: .
Jan
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jan »

Hhippie píše: 15 zář 2023 12:13 Spíš s tím chci konfrontovat chovatelku.. ale nejdřív bych ho chtěla nechat zkontrolovat vetem, kde je problém, ať netvrdím nějaké nepodložené informace… :nevim:
A nebylo by levnější nejdříve konfrontovat chovatelkou? Třeba to ví, v čem je problém....
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jane, já se v tom chovu podivila, že někteří takhle divně dýchali… ale ono to nebylo nic výrazného a jak jsem říkala, já už se s tím setkala. Ale v takovém malém rozsahu, jak to tam měli. Překvapilo mě ale, že to dělají i tohoroční beránci. Pokud by byli ze stejného spojení jako ten beran, pak by bylo jasné, že je to něco genetického v chovu té chovatelky. Ale to mi nejspíš neřekne, že… každopádně pokud by to byla skrytá vada, měl by být ještě vrátitelný, když na to přijde. Smlouvu kupní mám.

Maedi-visna je prakticky vymýcená, v českých chovech. Ale taky mě napadla. Ale loni se dělala a ten chov je M-V prostý. Takže vzhledem k tomu, že má uzavřený chov, by to být neměla. Teď se dělají zkoušky jednou za 3 roky. Takže loni se ještě dělaly plošně každoročně a teď se budou dělat až přespříští rok.
Konzultovala jsem tohle onemocnění i se šlechtitelem a ten mě ubezpečil, že by to mít v chovu neměl v ČR nikdo. A že prý když se s tím v minulosti setkal, tak že většinou za ten rok, kdyby se nakazil, by už byl mrtvej… tak nevím :nevim: kdyby mě to napadlo dřív, nechala bych ho pro jistotu vyšetřit i na tu M-V - nabírali jsme minulý týden.. ale to už je teď jedno.
Naštěstí se to šíří pouze v intenzivním chovu a velmi blízkém kontaktu, což on je se společníkem mimo stádo, takže ikdyby jí měl, tak bych měla být v klidu se zbytkem stáda…
Ale jinak popis nemoci odpovídá. :nevim:
Ale jestli je v ČR vymýcená, pak nemá, jak jí chytnout… :nevim:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Já přečetla ty články a dle nich není v ČR vymýcená. Po světě je naopak velmi častá. Tyto ovce se často vozí nebo vozily ze zahraničí ne?
Nechci tu sýčkovat, ale vím, jak jsou pro tebe bahnice cenné, hele asi bych ho k nim nepustila, at má co má.
A pokud to měli i ostatní, něco jim je.
Jan
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jan »

Celé stádo... to ovce jinou kapénkovou infekci netrpí? Astma, víry.....?
čobanak
Kontaktovat uživatele:

A co TBC?
Františka.
Kontaktovat uživatele:

U nás vymýcená. Přenos jen od krav, musely by s ním být v kontaktu. Jsem zvědavá, jestli se to vysvětlí.
Výrazné znaky plemene někdy jsou na škodu. Proto čistokrevná zvířata mívají víc neduhů, ale to víme všichni a způsob jejich hodnocení se rychle nezmění.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Tagže ne bubák,ale buldoček mezi ovcemi?
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Františko, s tím souhlasím ohledně těch výrazných znaků prošlechtěných zvířat..

Uháním vetku, tak uvidíme v týdnu, jestli něco vykouká nebo vymyslí… :nevim:
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Nemuselo zabrat odčerveňí.Já odčervoval koťata proťi škrkavkám a nezabralo to a koťata chcípli.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tak jen abych tenhle příběh někam posunula a vlákno mělo hlavu a patu.

Nakonec se mi podařilo uhnat ochotného a šikovného pana doktora, který se specializuje na ovce / kozy. Jel ke mě hodinu!
Berana ohledal, srdce dobré, ale plíce špatné. Že se to děje při masivním začervení. Takže byl napadený a dlouhodobě špatně léčený u původní majitelky a tím stresem ze změny prostředí se to jen zhoršilo. Já sice automaticky odčervila v karanténě také, ale vzhledem k tomu, že v té době jsem neočekávala žádnou “zradu”, nevymýšlela jsem žádné speciality s ním.. takže u mě odčervení asi taky nezabralo nijak extra :nevim:
Berana pan doktor napíchal antibiotiky, kortikoidy a odčervil dvěma účinnými látkami. Léky dostal ještě následující dny.
Bylo vidět, že se mu ulevilo. Od té doby v klidovém režimu již dýchá tiše, nesýpe. Áe zdá se mi, že pořád dýchá rychleji než jiné ovce. Jakmile se rozruší, dýchá zase jako dřív - rychle a namáhavě.
Prý se tím potvrdilo, co se doktor obával, že bude mít již nejspíš poškozené plíce, tedy nenávratný stav.
Jediná dobrá zpráva je ta, že to samozřejmě není nic přenosného na jehňata.
Dali jsme ho tedy dokupy jak se dalo a včera jsem ho převezla k holkám a děj se vůle boží :nevim: nic jiného nevymyslím. Těžko se budu handrkovat s chovatelkou, že ho chci vrátit. Léčba mě stála 3 tisíce. Beran 25. Tak doufám, že letos naskáče, aby si na sebe vydělal.
Jsem teď v kontaktu s chovatelem, co nabízí nádherného 2letého ER walli berana z importu za 36 tisíc. Moc dobrá cena, řekla bych. Ale potřebovala bych toto spojení. Toho mého berana jsem kupovala proto, že má menší znaky a já potřebuji “dostat černou z chovu”. Mám potomstvo už moc kreslené a dělá mi to problémy. Takže doufám, že můj beran naskáče i přes částečnou zdravotní indispozici. Za 2 měsíce objednám sono a když by byly jalové, tak mám záložní variantu s jiným plemeníkem na zápůjčku. Takže už mám klidnější spaní…
Ale stejně mě štve, kolik starostí s tím je. Zlaté zwartbly! O těch člověk nevěděl! :stydim:
Ovečkám jsem zmenšila výběh, aby ho neuhnaly a stádo celkově vypadá velmi klidné. Beran se zajímá, flémuje, okopává přední, za holkami chodí, takže evidentně hormony fungují, tak věřím, že se dílo podaří! :souhlas:
Přílohy
IMG_1475.jpeg
čobanak
Kontaktovat uživatele:

A co to teda bilo za červi a jakej jed na ňe použil?To je krása,žes sehnala odborňíka.
Odpovědět